Magor Csibi despre lideri: „A fi vulnerabil nu înseamnă a fi neajutorat”

Un interviu amplu despre vulnerabilitatea liderilor, (re)găsirea de sine pe drumul succesului, importanţa de a face ce-ţi place şi de a lucra cu tine să fii un om bun.
Magor Csibi despre lideri: „A fi vulnerabil nu înseamnă a fi neajutorat”

L-am cunoscut pe Magor Csibi la conferinţa TEDxObor unde a vut un speech despre vulnerabilitatea liderului. Bănuiam că avea experienţă de lider, dar nu ştiam că e politolog la bază, fost jurnalist, cadru didactic la Iuniversitatea Babeş-Bolyai, europarlamentar, director executiv al celei mai mari organizaţii de conservare a naturii din lume, WWF, în România şi Coreea de Sud şi că acum conduce un departament de leadership, cu misiunea de a schimba cultura în cât mai multe organizaţii şi în societate. Habar nu aveam că a fost implicat în proiecte importante de la salvarea pădurilor virgine până la stoparea vânătorii de animale sălbatice, ori că, şi datorită lui, s-a interzis în România folosirea animalelor sălbatice în spectacolele de circ. În momentul în care i-am urmărit speech-ul am fost uimită – nu de toate aceste realizări pe care nu le cunoşteam – ci de curajul lui de a fi vulnerabil şi de a aduce în discuţie un subiect pe care, cei mai mulţi dintre noi îl ascundem sub preş: suntem sau nu fericiţi cu viaţa noastră? Mai jos veţi descoperi un interviu amplu despre succes, leadership, echipă, relaţii autentice şi conexiuni reale. Un interviu despre cum te poţi pierde pe tine, dar şi cum te poţi regăsi. Despre rolul terapiei, al sportului, despre afecţiune, generaţii, perfecţiune, narcisisim. Un interviu autentic, introspectiv şi profund.

Despre lideri, vulnerabilitate şi succes 

Ce se întâmplă doctore: Vulnerabilitatea unui lider poate fi considerată slăbiciune?

Magor Csibi: Ideea e că tot timpul te gândeşti la succes, succes, succes, după cum este clasic definit succesul, în capul tău se creează un scenariu. Şi în capul ăsta, succesul aduce validarea, recunoştinţa, admiraţia şi tot, tot, tot, de ce are nevoie un lider, inclusiv susţinerea. Şi tu ai impresia că în secunda în care arăţi ca un om, care poate să aibă şi altceva decât succes, o să pierzi instant susţinerea tuturor. Şi asta e o temere şi filmul e doar în capul tău, pentru că indiferent de ce echipă ai, ei nu au cum să reacţioneze altfel decât uman. A fi vulnerabil nu înseamna a fi neajutorat.

C.S.Î.D.: Practic înseamnă să fii uman, adică să îţi arăţi latura umană, mai degrabă decât să fii neajutorat.

M.C.: Da. Cum era şi scenariul meu, adică în secunda în care îţi apare succesul, tu primeşti foarte multă atenţie, ceea ce nu ai primit înainte. Când începi să cauţi astfel de succes, tot timpul pe scenariul ăsta construieşti că tu eşti perfect, toată lumea te vede perfect şi de asta te iubeşte toată lumea, de asta e toată lumea alături de tine. În secunda în care te gândeşti că eşti mai puţin perfect, îţi imaginezi că tot ce ai in jurul tău îl vei pierde. Însă, în acelaşi timp, la un moment dat, observi că oamenii nu sunt foarte apropiaţi de tine şi începi să te întrebi de ce? Şi pentru că eşti în filmul ăsta îţi vei spune că nu sunt oamenii apropiaţi, pentru că nu ai destul succes. Şi începi şi mai mult să cauţi succesul, pentru că te uiţi la oamenii de succes, să spun aşa, la vedete sau alţii pe care îi consideri importanţi şi vezi că în jurul lor sunt alte standarde, alţi oameni, alţi prieteni, adică tot timpul arată bine. Şi îţi imaginezi că probabil tu nu ai încă destul succes. Hai să mai iau eu nişte succes.

Pagina 1 din 5