Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19

A început și în România vaccinarea copiilor împotriva COVID-19.
  • Publicat:
Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19

După ce pe 10 mai Pfizer a anunțat că vaccinul său este aprobat pentru utilizare de urgență la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani (anterior, doar cei de minimum 16 ani erau eligibili pentru vaccin), a început și în România vaccinarea copiilor împotriva COVID-19. 

 

Pfizer a solicitat aprobarea după ce studiile clinice din această grupă de vârstă au demonstrat o eficiență de 100%. Acest lucru înseamnă că acum și copiii din ciclul gimnazial și cei din primii ani de liceu pot fi vaccinați împotriva COVID-19.

Pfizer a efectuat, de asemenea, studii pediatrice pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 12 ani. Potrivit The New York Times, ei speră să solicite autorizație de utilizare de urgență pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 11 ani în luna septembrie a acestui an.

În ceea ce privește vaccinurile Moderna și Johnson & Johnson, ambele pot fi administrate în prezent persoanelor cu vârsta peste 18 ani. Cu toate acestea, Moderna a introdus studiul KidCOVE care va testa aproximativ 6.750 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și mai puțin de 12 ani. De asemenea, sunt în curs de desfășurare studii clinice pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Johnson & Johnson au anunțat și ei planuri de testare pediatrică pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani, care vor fi urmate de teste care implică nou-născuții și copiii mici. Experții speră să vadă rezultatele tuturor studiilor pediatrice în următoarele câteva luni.

Această știre se corelează cu declarațiile făcute de Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, într-un interviu din 28 februarie cu „Meet the Press” al canalului NBC. El a prezis că vaccinul ar putea fi disponibil copiilor din școlile elementare până la sfârșitul anului 2021 sau la începutul anului 2022. Copiii mai mici – cum ar fi preșcolarii și sugarii – vor primi probabil aprobarea la scurt timp după aceea.

De ce au fost excluși copiii din studiile clinice?

Excluderea copiilor din studiile clinice este de fapt destul de frecventă: „Când testăm vaccinurile, de obicei începem cu adulții și ulterior, ne orientăm treptat către la copii pentru a colecta datele în mod sigur”, spune Christine Turley, specialist în pediatrie și vicepreședinte de cercetare la Atrium Health Levine Children’s. Copiii au un sistem imunitar diferite față de adulți, astfel încât experții vor să înțeleagă modul în care vaccinurile ar putea reacționa în corpul lor.

 

E necesară vaccinarea copiilor împotriva COVID-19?

 

Pe baza studiilor clinice la adulți, vaccinurile cu dublă injecție Moderna și Pfizer au rate de succes de peste 94%, în timp ce vaccinul cu o singură injecție Johnson & Johnson este eficient cu aproximativ 72% în America. Presupunând că studiile clinice arată niveluri similare de eficacitate la copii, vaccinul va fi cheia pentru încetinirea răspândirii coronavirusului. Deci vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 este o piesă importantă din puzzle-ul uriaș al învingerii virusului.

Este adevărat că majoritatea copiilor au cazuri ușoare de COVID-19, dar câțiva au murit de această boală, iar alții au suferit  o serie de complicații misterioase care le-au pus viața în pericol. Copiii pot transmite COVID-19 și membrilor familiei care au risc mai mare să dezvolte simptome severe. Vaccinarea pe scară largă ar putea readuce lucrurile la normal mai devreme, ameliorând unele dintre efectele fizice, mentale și psihologice ale pandemiei.

Părinții nu ar trebui să se teamă de vaccinuri cu aprobarea FDA, spune Purvi Parikh, alergolog și imunolog în cadrul Rețelei pentru alergii și astm și co-investigator al studiilor cu vaccinuri. Cercetătorii din studiile clinice pediatrice vor examina cu atenție toate aspectele vaccinului pentru copii și nu vor acorda aprobarea până când nu sunt absolut siguri de siguranța acestuia. Prin urmare, dacă vaccinul devine disponibil pentru copilul tău, experții subliniază importanța administrării acestuia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân