Tusea la copii – ce probleme ascunde și când mergem la medic

  • Publicat:
Tusea la copii – ce probleme ascunde și când mergem la medic
Sursa foto: Shutterstock

Tusea la copii e firească și chiar e un lucru bun, până la un punct. Este modul natural de curăţare a plămânilor sau de a împiedica un virus să ajungă în organism. Tusea care ne apucă pe cei mai mulţi dintre noi când intrăm într-o cameră plină de fum are un scop asemănător.

Dar în primul rând trebuie să luăm în considerare două probleme diferite, cunoscute în jargonul medical drept tusea acută şi tusea cronică.

Tusea la copii – umedă, uscată, cronică sau acută?

Majoritatea celor care nu au cunoştinţe medicale folosesc cuvântul „cronic” cu înţelesul de „foarte rău” – ca în expresia „astăzi am o durere de spate cronică”. De fapt, „cronic” înseamnă că problema se manifestă pe termen lung.

Așadar, tusea este cronică atunci când durează o perioadă lungă și este mai puțin severă sau se înrăutățește pe parcursul timpului, pe când tusea acută debutează brusc și violent.

De asemenea, tusea poate fi umedă sau seacă. Tusea umedă, cu expectoraţie, este cel mai probabil cauzată de o formă de infecţie, în vreme ce tusea uscată poate fi cauzată de o iritaţie provocată de fum, de exemplu, sau de răceală, ori, mai rar, de astm – părinţii sunt adesea surprinşi atunci când doctorii pun diagnosticul de astm la copii atunci când aceștia prezintă o simplă tuse, fără respiraţie şuierată.

Tusea la copii – care sunt cauzele?

Fiecare celulă a corpului are nevoie de o alimentare suficientă şi constantă cu oxigen. Funcţia plămânilor este de a permite oxigenului să pătrundă în sânge prin membranele subţiri din cele mai fine căi aeriene. În acelaşi timp, ei permit ca dioxidul de carbon să fie eliminat din sânge. Oricare dintre componentele acestui sistem poate fi afectată.

Tusea este modul în care organismul încearcă să ţină plămânii neobturaţi şi curaţi. Reflexul de tuse este un mecanism protector. Există multe bariere menite să împiedice substanţele dăunătoare să pătrundă în plămâni.

Totuşi, uneori, substanţele iritante sau germenii pot trece dincolo de aceste bariere şi atunci reflexul tusei intră în acţiune, încercând să expulzeze „intruşii”.

Orice provoacă iritarea căilor aeriene poate cauza tuse. Uneori această cauză e infecţia, ca în cazul bronşitei, adică infecţia bronhiilor sau „infecţie la plămâni”.

Tusea care se înrăutăţeşte noaptea sau după efort, simptom al astmului

Este foarte probabil ca tusea care revine întruna, cu precădere noaptea sau după efort, să fie provocată de astm. Într-adevăr, mulţi medici susţin că, până la proba contrarie, copiii cu o tuse persistentă în timpul nopţii au astm.

Acest lucru vă poate surprinde, mai ales dacă copilul nu are niciodată o respiraţie şuierătoare, iar voi ştiaţi că astmul este o afecţiune caracterizată printr-o asemenea respiraţie. De fapt, la mulţi copii tusea e un simptom de astm la fel de important.

Diagnosticul de astm pus copilului dumneavoastră care suferă „doar” de tuse vă poate speria, însă doar așa se va stabili tratamentul corect. Multor copii li se administrează antibiotice când tușesc, lucru complet contraindicat fără a cunoaște mai întâi cauza. Dacă tusea are la bază astmul, atunci tratamentul trebuie să fie unul țintit pe această afecțiune.

Tuse seacă și respirație rapidă la copii – posibil să fie cauzată de un virus, inclusiv de coronavirus

Aceste manifestări pot fi cauzate de bronşiolită, o afecţiune care apare mai ales la copiii mici şi aproape deloc la copiii mai mari. Este cauzată de virusul respirator sinciţial, iar simptomele principale sunt respiraţia rapidă şi tusea seacă.

De asemenea, tusea poate fi și un semn al infecției cu noul coronavirus.

Părinții trebuie să urmărească dacă copilul:

  • tușește (tuse frecventă care împiedică efectuarea activităților zilnice și interferează cu alimentația)
  • respiră dificil (peste 30 de respirații/minut în cazul copilului mare, peste 40 de respirații/minut în cazul copilului mic)
  • prezintă înfundarea coastelor sau pieptului în inspir și ridicarea burții, are respirație abdominală (copilul pare să respire „cu burta”)
  • are respirație șuierătoare
  • bătăi ale aripioarelor nazale
  • devine vânăt la nivelul buzelor, limbii, unghiilor

Ca şi în alte infecţii virale, antibioticele sunt complet ineficiente şi nu pot elimina tusea.

Tusea măgărească sau convulsivă poate fi prevenită prin vaccinare! Această afecţiune a devenit rară în zilele noastre, mulţumită programelor foarte eficiente de vaccinare, dar în mod sigur nu a fost eliminată complet.

Părinţii înţeleg adesea greşit ce înseamnă termenul „convulsivă”. Convulsia nu apare în timp ce copilul tuşeşte, ci în momentul în care inhalează zgomotos şi chinuit aer, la capătul unei crize de tuse. Convulsiile sunt, de fapt, spasme sau contracții necontrolate produse de activitatea electrică anormală a creierului.

Este o afecţiune foarte gravă în cazul sugarilor şi de aceea vaccinul antipertussis este atât de important.

După un acces de tuse, în gura şi în nasul copilului poate apărea o spumă transparentă formată din mucus. Convulsiile care însoţesc tusea sunt îngrijorătoare şi dureroase, iar copiii au adesea nevoie de spitalizare.

Tusea prelungită poate provoca deteriorări la nivelul creierului şi mai ales al plămânilor.

Părinţii se tem adesea nejustificat de riscurile vaccinărilor, dar ar trebui să nu uite nici pericolele foarte reale care pândesc un copil nevaccinat!

Tusea la copii – când e cazul să mergem la medic?

În primele două săptămâni de viaţă, tusea poate provoca mai multe probleme decât mai târziu. Nu numai că bebeluşii au căile aeriene foarte fine, dar tusea lor este relativ slabă şi nu poate expulza germenii sau substanţele iritante din interiorul acestor căi.

Cereţi asistenţă medicală în cazul unui sugar dacă:

  • Tusea durează mai mult de câteva zile
  • Tusea este însoţită de febră mare
  • Bebeluşul nu mai mănâncă
  • Vi se pare că bebeluşul se simte rău în orice alt mod

În cazul copiilor mai mari, mergeţi la medic dacă:

  • Copilul se simte rău din cauza tusei
  • Copilul tuşeşte mai ales noaptea sau când face efort
  • Tusea a început după un episod de sufocare (e posibil ca micuţul să fi inhalat un corp străin, cum ar fi o alună, o mărgeluță sau o bomboană)
  • Tusea care urmează unei răceli (și care este normală) durează mai mult de o săptămână
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”