Sucul de fructe îngrașă! De ce nu e bine să-l dai copiilor

Mulți oameni sunt îngrijorați de conținutul de zahăr din sucul de fructe. Iată ce efecte are asupra celor mici și de ce nu e bine să-l consume!
  • Publicat:
Sucul de fructe îngrașă! De ce nu e bine să-l dai copiilor
Foto: shutterstock

Sucul de fructe este o oază de vitamine, minerale și polifenoli într-o formă ușor accesibilă și face parte din dieta zilnică a multor oameni, contribuind astfel la obținerea celor cinci porții zilnice recomandate (400g) de fructe și legume. Cu toate acestea, mulți oameni sunt îngrijorați de conținutul de zahăr din sucul de fructe. Mai exact, o porție de 250 ml de suc de portocale conține 22 de grame, adică 4,5 lingurițe de zahăr, dar studiile sugerează că efectele adverse asupra sănătății, cum ar fi cariile dentare și creșterea în greutate, sunt depășite de beneficiile pentru sănătate.

Pentru a investiga dacă sucul de fructe duce la îngrășare, echipele de cercetători din Toronto și Boston au revizuit 42 de studii referitoare la efectul consumului zilnic de suc de fructe 100% natural, adică sucul de fructe pur, fără aditivi. Astfel, în urma studiului publicat în JAMA Pediatrics, au constatat că la copii există o asociere între consumul zilnic de suc de fructe și creșterea în greutate. La adulți, nu s-a observat o asociere similară, cu excepția studiilor care nu au fost ajustate pentru aportul total de energie.

Sucul de fructe, sub variate forme

În toate studiile analizate, participanții au consumat cel puțin o porție de 250ml (sau echivalent) de suc de fructe 100% natural, în fiecare zi. Studiile au examinat o varietate de sucuri de fructe, printre care de rodie, fructe de pădure, cireșe acre, mere, citrice sau suc de struguri și le-au comparat cu o dietă standard, apă sau băuturi dietetice sau cu conținut scăzut de calorii.

Unele au fost studii de cohortă, iar altele au fost studii controlate aleatoriu. Nu toate studiile au evaluat aportul total de energie al participanților, ceea ce poate fi un element de inexactitate. Cercetătorii au efectuat mai multe analize statistice ale datelor pentru a evalua dacă există vreo legătură între consumul zilnic de suc de fructe și greutate.

Sucul de fructe: cum duce la îngrășare dacă bei zilnic

Efectul consumului zilnic de suc de fructe asupra greutății a variat în funcție de vârsta participanților. Aceste efecte au fost mai mari la copii decât la adulți. Schimbările în greutate, deși mici, au variat în funcție de tipul de suc ingerat. Unele au fost asociate cu îngrășarea, iar altele cu o ușoară scădere în greutate.

Sucuri precum cele de rodie, diverse fructe de pădure și cireșe acre au arătat o tendință spre reducerea în greutate. În schimb, sucurile precum cele de mere, citrice și struguri au avut tendința de a contribui la îngrășare.

Este sucul de fructe dăunător pentru copii?

Creșterea în greutate la copii poate fi din cauza faptului că un pahar de suc reprezintă o proporție mai mare din aportul lor zilnic de energie decât în cazul unui adult, iar ei sunt mai susceptibili să bea sucuri de mere, citrice și struguri, care au fost asociate cu îngrășarea în analiza de mai sus.

Prin urmare, pentru a te asigura că cei mici primesc substanțele nutritive esențiale din fructe este mai bine să îi încurajezi să consume fructe întregi în loc să bea suc.

Surse: 

  • https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5916434/
  • https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2813987?guestAccessKey=872103a6-f1eb-4ab3-82cb-f7336d108823&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=011624
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân