Dr. Mihai Craiu: „Acel copil cu febră și erupție care nu dispare la semnul paharului e o urgență majoră”

Când îi ducem pe cei mici la medic, dar și cum se tratează corect virozele, febra și tusea la copii, ne spune dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie.
  • Publicat:

Suntem în sezonul gripei și răcelii, iar virozele respiratorii și infecțiile specifice sezonului au fost în ultimii ani pe un trend ascendent la copii. Ce au părinții de făcut în acest sens? Când îi ducem pe cei mici la medic, dar și cum se tratează corect virozele, febra și tusea la copii, ne spune dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie.

Situația actuală, explicată de Dr. Mihai Craiu

„Situația actuală e mai puțin tensionată decât era undeva între sărbătorile de Crăciun și cele zile libere de după Anul Nou. Probabil și pentru că ai noștri, colegii, medicii de familie sunt în activitate și pentru că în acest moment eforturile de îngrijire și orientare a părinților cu copii bolnavi sunt făcute de ceva mai multe cadre medicale (…) Am început anul 2024 cu speranțe. În primul rând mi-aș dori să fie un an 2024 în care să putem să fim cu toții împreună. Chiar avem nevoie de colegii noștri medici de familie și numai împreună putem să facem ceva pentru micii noștri pacienți”, a explicat Dr. Mihai Craiu în emisiunea „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Medic de familie sau 112?

Întrebat în ce situații ar trebui să sune părinții direct la 112, Dr. Mihai Craiu a menționat câteva dintre ele.

„Aș vrea să insist pe cele două, care nu-s foarte evidente. Febră asociată cu erupție. Când există pe pielea copilului niște elemente eruptive, niște puncte de culoare roșie care nu dispar. Când aplicăm o presiune cu o suprafață transparentă, să zicem un pahar ca acesta sau o eprubetă, o aplicăm pe zona în care există erupția. Dacă a dispărut erupția, dacă zona respectivă se face palidă, ca la orice apăsare, aia e bine.

Dar dacă erupția nu a dispărut, acel copil cu febră și erupție care nu dispare la semnul paharului sau semnul eprubetei e o urgență majoră. Nu vreau să speriem ascultătorii, dar în România, întrucât nu există în Programul Național de Vaccinare strategia de prevenție a infecției cu meningococ, pentru că acesta este microbul care produce cel mai des o boală rapid mortală, cu febră și erupție care nu dispare la presiune.

Ar trebui să știm să recunoaștem acest lucru și cred că ar trebui să facă din bagajul de semne de mare pericol pe care să-l recunoască orice părinte. Și al 3-lea lucru este febra plus afectarea stării de conștiență. Mulți părinți când au un copil agitat, extrem, care nu se liniștește, da, se gândesc că febra aia ar putea să facă durere mare sau, în fine, fie asociată cu boala”, a explicat Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie.

Urmărește materialul video pentru a afla ce presupune cea de-a treia situație.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult