Sentimente în sarcină: ce emoţii experimentează gravida?

Cum pe parcursul celor nouă luni nu există „pauze”, apar o multitudine de stări emoţionale, emoţii întâlnite de altfel la toţi oamenii. Pe durata sarcinii însă, aceste trăiri pot fi mai vii, pot dura mai mult sau mai puţin decât în afara sarcinii, de multe ori apar fără vreo legătură evidentă cu faptele obiective, iar emoţiile „opuse” pot coexista într-o contradicţie aparentă.
Sentimente în sarcină: ce emoţii experimentează gravida?

Autor: Dr. Ungureanu Corneliu, psihiatru, psihoterapeut

Pentru o femeie gravidă, schimbările sunt rapide şi în număr mare.

La unele dintre acestea se aşteaptă, altele o surprind.

Cum  pe parcursul celor nouă luni nu există „pauze”, apar o multitudine de stări emoţionale, emoţii întâlnite de altfel la toţi oamenii.

Pe durata  sarcinii însă,  aceste trăiri pot fi mai vii, pot dura mai mult sau mai puţin decât în afara sarcinii, de multe ori apar fără vreo legătură evidentă cu faptele obiective, iar emoţiile „opuse” pot coexista într-o contradicţie aparentă.

Aceste emoţii trebuie acceptate de către viitorii părinţi, iar gravida are cea mai mare nevoie de susţinere. În felul acesta se obţine  un bun efect terapeutic pe moment, dar acest exerciţiu (şi implicit însuşirea acestei abilităţi) este de importanţă vitală pentru a învăţa cum să  gestionăm emoţiile nou-născutului.

Pagina 1 din 11
Cel mai nou articol Video:
Dr. Virginia Țârlea: Despre depistarea precoce a infecției cu HPV