Roșu în gât de la îngheţată? Din contră, îngheţata ameliorează durerile de gât, atenţionează medicii

Medicii atrag atenţia că îngheţata nu produce roșu în gât, ba chiar ameliorează durerile în faringita produsă de microbi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Roșu în gât de la îngheţată? Din contră, îngheţata ameliorează durerile de gât, atenţionează medicii

„Nu ai voie să bei apă rece! E vară, e cald şi faci roșu în gât dacă mănânci îngheţată” – cât e adevăr şi cât e mit? De multe ori, când apare o durere de gât, se pune imediat eticheta roşu în gât.

Medicii atrag însă atenţia că îngheţata nu produce roşu în gât, ba chiar ameliorează durerile din faringita produsă de microbi. În plus e dulcele cu cele mai puţine calorii, mai ales dacă vă faceţi sorbet.

Lăsaţi copiii să mănânce îngheţată! Nu fac roșu în gât de la ea!

Nu trece zi la cabinet să nu mă întâlnesc cu un părinte sau un bunic care să zică a mâncat ieri îngheţată şi acum tuşeşte, spune Dr. Alexandra Latcu, medic specialist pediatrie. Hai să lămurim asta pentru o dată pentru totdeauna şi să lăsăm copiii să se bucure de vară. Roşu în gât, în termeni medicali faringita acută, este provocat de un virus sau o bacterie. Atunci când gâtul este foarte roşu, apare senzaţia de arsură, iritaţie şi inflamaţie.

„Un ceai cald sau o supă caldă accentuează senzaţia de arsură. Exact aşa cum atunci când avem o arsură pe piele, punem o compresă rece sau apă rece, la fel şi într-o faringită îngheţata sau un iaurt rece pot ameliora senzaţia de durere și inflamaţia”, completează medicul.

Cauzele durerilor în gât la copii

Cele mai frecvente cauze ce determină durere în gât la copii sunt:

Putem spune astfel că cel mai des sursa roşului în gât e o infecţie virală sau bacteriană. Există şi unele studii care spun că lichidele reci (putem socoti aici şi îngheţata) scad imunitatea locală şi cresc astfel riscul unei afecţiuni a faringelui.

Dar, pentru a evita roşul în gât, mai eficient e să fim atenţi la igienă (spălatul mâinilor des şi corect) decât să evităm îngheţata şi băuturile reci.

Bineînţeles, adeseori îngheţata sau sucurile conţin zahăr, care nu e deloc benefic copiilor. Acesta e un bun motiv să limităm cantitatea lor. Sau le putem înlocui cu variante ce nu conţin zahăr, de exemplu, îngheţată doar din fructe, conchide dr. Latcu.

Aşa că nu uitaţi: alimentele reci nu sunt duşmanul copiilor sănătoşi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân