Reguli în vacanță pe timp de COVID

Respectă câteva reguli în vacanță pentru a evita să te îmbolnăvești de COVID.
  • Publicat:
Reguli în vacanță pe timp de COVID

Anul acesta, vacanțele au fost atipice. Ne-am bucurat că putem să ne plimbăm, că putem avea o vacanță apropiată de normal, însă a fost nevoie să ținem  cont de măsurile de prevenție legate de răspândirea COVID-19. Mai sunt încă 4 săptămâni până încep școlile, deci mai e timp de vacanțe. Însă, în continuare e nevoie să ținem cont de câteva reguli în vacanță pentru a putea călători în siguranță, alături de copii. 

În primul și în primul rând, planifică-ți din timp călătoria. Sau dacă ai obținut un concediu neașteptat, alocă timp să găsești destinația perfectă pentru familia ta. Și cân spunem perfectă, ne gândim la condițiile de călătorie în acea zonă geografică. Află care sunt regulile pentru copiii nevaccinați și la intrarea în acea țară, dar și la întoarcerea în România din acea zonă. Cercetează locurile în care vrei să pleci, verificând blogurile de călătorie și șitirile avizate pentru a obține informații actualizate cu privire la COVID-19.

În ceea ce privește activitățile din zona pe care ai ales-o, specialiștii recomandă – chiar dacă ești într-o zonă care nu e declarată roșie (cu multe cazuri COVID-19) – să evităm parcurile tematice, croazierele și alte tipuri de activități care ar putea implica supraaglomerare. Cel mai sigur este să mergem în natură, nu în zonele urbane aglomerate unde riscul de a contracta virusul este mai mare.

Reguli în vacanță: cu ce călătorești?

Avioanele, trenurile și autocarele sunt variante sigure pentru călătorie, dar vin la pachet cu riscurile contractării virusului COVID-19. Cea mai sigură variantă este propria mașină, pentru că ești doar tu și familia ta. Indiferent de transportul utilizat, ai grijă să iei măsuri de precauție atunci când călătorești prin locuri publice. Nu uita de distanțarea socială, de igiena mâinilor și de purtarea măștilor în locurile unde e aglomerat și nu te simți confortabil fără.

Fii atent la simptome

Dacă tu sau oricare dintre membrii familiei tale prezentați orice fel de simptome COVID-19 înainte de călătorie, schimbați-vă planurile. Da, s-ar putea pierzi ceva bani pentru o călătorie anulată, dar s-ar putea să și salvezi viața cuiva. Dacă ai achiziționat o asigurare de anulare a călătoriei sau bilete rambursabile, ai șanse să îți recuperați costurile.

Dacă simți că începi să dezvolți simptome pe parcursul călătoriei, nu ieși afară! Nu vrei să expui pe nimeni. Ai grijă să ai la tine niște a board games ceva mai mici, un laptop sau tabletă pe care să poți accesa cu ușurință serialele și filmele preferate ori cărți sau reviste, doar în cazul în care vei fi nevoit să păstrezi distanța față de ceilalți și să te izolezi într-o altă cameră..

Indiferent de modalitățile de călătorie, asigură-te că incluzi în scopurile zilnice și și pe acela de a te menține sănătos tu, copiii și întreaga familie. Ai grijă să fii mereu hidratat și să mănânci mai multe alimente sănătoase – atât fructe, cât și legume. Bacteriile din intestin susțin sistemul imunitar, deci este important să te hrănești foarte bine!

Iar la întoarcere, dacă v-ați propus să vizitați membri ai familiei vulnerabili (cum ar fi bunica și bunicul), gândește-te de două ori înainte, mai ales dacă știi că nu au făcut vaccinul de imunizare împotriva COVID-19. Vrei ca cei dragi să rămână în siguranță? Mai ales cei care se află în grupa de risc și sunt predispuși la simptome severe dacă vor contracta virusul? Atunci gândește-te foarte bine la deciziile pe care le iei!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân