Proaspeți părinți? Atenție la aceste boli psihice ce se pot instala fără să îți dai seama

Grijile exagerate, starea de apatie, oboseala pe multe săptămâni chiar și după somn sunt semne de întrebare de adresat specialiștilor în sănătate mentală chiar dacă abia ați devenit părinți.
  • Publicat:
Proaspeți părinți? Atenție la aceste boli psihice ce se pot instala fără să îți dai seama
Ești o mamă anxioasă? Este normal oare? Foto: Shutterstock

”O doză de griji este normală, mai ales în viața părinților la primul copil. Dar atunci când gândurile și temerile pe care le au devin copleșitoare, când interferează cu funcționalitatea de zi cu zi, de mai bine de 2-3 săptămâni, putem vorbi deja despre o tulburare de anxietate. Le recomand să ceară ajutor din timp, să nu aștepte ca simptomele să se cronicizeze” a explicat Alina Pop, psihoterapeut. Am vorbit mai multe pe acest subiect.

 

CSÎD: Mulți părinți, mai ales mame, se declară anxioși. Este oare un moft sau chiar realitate? De ce se declanșează anxietatea?

Alina Pop: Sunt nenumărați factori care pot duce la declanșarea anxietății, cum ar fi cei biologici (modificările hormonale puternice care au loc în timpul sarcinii și imediat după). Pot fi factori psihologici, care țin de structura internă a fiecărei persoane și de istoricul ei de traume (experiențe adverse în copilărie, strategii de coping dezadaptative, pattern-uri de gândire negativă, diagnostic anterior de tulburari mintale etc.) De asemenea, trebuie să luăm în calcul și factorii situaționali, care pot include orice fel de evenimente care pot produce stres mamei pe moment sau pe termen nedefinit (pierderi financiare, pierderea unei persoane apropiate, schimbarea locuintei, schimbarea țării etc.)

Factorii declanșatori pentru anxietate pot fi diferiți pentru fiecare în parte

CSÎD: Ce afecțiuni psihologice sunt mai des întâlnite la proaspeții părinți?

Alina Pop: Cel mai des, apar tulburările de anxietate și episodul depresiv, precum și epuizarea parentală/burnout parental, cu care 66% dintre părinții care și muncesc se identifică. 1 din 5 mame se confruntă cu tulburări mintale perinatale.

20% din mame se confruntă cu anxietatea

CSÎD: Cumva par normale grijile exagerate, stările de frică la început de drum cu bebelușul…

Alina Pop: Ce mi-aș dori să știe fiecare mamă la început de drum este că atât anxietatea, cât și depresia postnatală, sunt la fel de importante ca orice altă complicație a sarcinii și nașterii. Sunt tratabile în urma unui proces de psihoterapie și, acolo unde este cazul, folosind și farmacoterapia.

CSÎD: Cât este de normală anxietatea la mame? Și la tați?

Alina Pop: Este o tulburare comună. Găsim în studii că aproximativ 1 din 5 mame se confruntă cu anxietatea. Pe tați, nu sunt făcute studii, dar specialiștii apreciază cam aceleași cifre.

Consultant de specialitate: Alina Pop, psihoterapeut specializat în burnout parental

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân