Lecția eșecului – de ce este important să o servești copiilor

Mai important decât să excelezi la anuminte materii este să dezvolți inteligența emoțională. Gestionarea eșecurilor încă din copilărie este cheia?
  • Publicat:
Lecția eșecului – de ce este important să o servești copiilor
Lecția eșecului - de ce este important să o predai copiilor, foto: Mădălina Drăgoi

Foarte mulți părinți din ziua de astăzi vor copii de succes. Sau cât mai perfecți. Și pentru asta sunt dispuși să-i ajute să devină de succes. Și să nu greșească. Ei bine, total greșit, nu atingerea succesului după succes îi dezvoltă din punct de vedere psihic și emotional complet. Ci, culmea, eșecul. Și gestionarea echilibrată a tuturor emoțiilor, trăirilor, acțiunilor și învățămintelor ce însoțesc eșecurile.

 

Băiatul meu de 6 ani și 6 luni este pasionat de gătit. Evident, gătim împreună. Dar este din ce în ce mai implicat în toți pașii pe care îi poate executa. Și s-a gândit să facă gogoși. Eu i-am propus să le coacem la cuptor. Totul s-a desfășurat ca la carte, aluatul a crescut, el a fost riguros în modelarea aluatului, ba mi-a dedicate și o gogoașă sub formă de inimioară pentru ziua mea. Însă, focul cuptorului a fost prea puternic și s-au ars pe o parte chiar în primele 10 minute la cuptor. A plâns, s-a supărat. Inițial, mă gândeam să arunc gogoșile și să reluăm mâine procedura. Dar, mi-am amintit de un subict abordat de Andrada Tache, psiholog și psihoterapeut: de ce să lași copiii să greșească. În acest caz, copilul nu greșise nimic, dar o altă eroare cauzată de un alt participant la procesul de coacere a gogoșilor a distrus parțial munca. Și am făcut cercetări despre subiect.

Unii copiii se dezamăgesc și dacă fac greșeli minore și abandonează sarcina

Copiii care nu știu să accepte greșeală, eșecul, devin anxioși când li se întâmplă. Și riscă, indiferent de vârstă să abandoneze sarcina pe care au început-o. Specialiștii de la Instititul pentru Mintea Copilului din SUA vorbesc despre importanța învățării copiilor cu eșecurile: ”Michael Jordan, unul dintre cei mai mari sportivi din lume, a petrecut ani de zile predicând importanța înfrângerii. Jordan a vorbit pe larg despre cum perseverența și rezistența în fața provocărilor de pe teren și din afara lui sunt cele care l-au făcut un învingător”. Din cauza presiunii părinților, profesorilor și modelelor din social media, presă copiii devin iritați, nervoși, agresivi și chiar se pot autoflagela din cauza greșelilor.

Gestionarea eșecurilor – calea către succes în viață

”Când vine vorba de școală, „capacitatea de a tolera imperfecțiunea – faptul că ceva nu merge exact așa cum vrei tu – este adesea mai importantă pentru a învăța decât orice materie”, spune Amanda Mintzer, PsyD, psiholog clinician la Child Mind Institute. Așadar, revenind la gogoșile noastre. Nu am le-am aruncat. Le-am copt cu grijă pe cealaltă parte la o temperatură mai mică. I-am explicat copilului trist deja de ce nu poate mânca partea arsă (din cauza acrilamidei ce se formează când se prăjește prea intens, acrilamidă acuzată de riscul de a dezvolta cancer). Însă am înlăturat coaja arsă. Și s-a bucurat de cele mai bune gogoși. Iar întâmplarea a subliniat și mai mult că trebuie să evite să mănânce alimente prea prăjite sau arse.

Surse: https://childmind.org/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân