Kilogramele în sarcină – ce părere are nutriţionistul despre îngrăşatul excesiv din timpul sarcinii

Trebuie să reţineţi un lucru esenţial, ne sfătuieşte doamna doctor nutriţionist Luminiţa Florea - Clinica PRO-Vita : în sarcină nu se slăbeşte, indiferent de cât de nemulţumită este gravida de greutatea ei de pornire în sarcină sau la care se găseşte în timpul sarcinii. Această greutate nu se mai poate modifica prin diete cu restricţie calorică sau diverse tipuri de disocieri alimentare pentru că reprezintă o ameninţare la bunul mers al creşterii şi dezvoltării sarcinii .
13.05.2013
Kilogramele în sarcină – ce părere are nutriţionistul despre îngrăşatul excesiv din timpul sarcinii

Atunci când o femeie este însărcinată, nici kilogramele nu par să îi eclipseze fericirea din privire şi zâmbet. Însă, acest aspect este deosebit de important, mai ales că multe femei aleg să se răsfeţe cu tot felul de alimente nepermise, pe fondul ideii de poftă de gravidă şi a concepţiei că celui mic nu trebuie să-i refuzi niciun moft.


Totuşi, trebuie să reţineţi un lucru esenţial, ne sfătuieşte doamna doctor nutriţionist Luminiţa Florea – Clinica PRO-Vita : în sarcină nu se slăbeşte, indiferent de cât de nemulţumită este gravida de greutatea ei de pornire în sarcină sau la care se găseşte în timpul sarcinii.
Această greutate nu se mai poate modifica prin diete cu restricţie calorică sau diverse tipuri de disocieri alimentare pentru că reprezintă o ameninţare la bunul mers al creşterii şi dezvoltării sarcinii .

Se întâmplă şi excepţii: atunci când în primul trimestru apare bine-cunoscuta disgravidie, cu greţuri şi vărsături, care se poate manifesta prin forme extrem de spectaculoase şi în care gravida îşi restrictionează involuntar aportul alimentar datorită senzaţiilor de disconfort care apar la mese, adică nu se mai hrăneşte corespunzător şi greutatea ei poate suferi o curbă spre minus.
În astfel de cazuri, gravida este ţinută sub observatie şi i se reechilibrează regimul alimentar sub supraveghere medicală în spital.

La intrarea în sarcină o gravidă se poate găsi în trei mari situaţii: este normală, subponderală sau supraponderală, în funcţie de greutatea ei de plecare şi ţinta finală ca şi numărul maxim de kilograme pe care le poate acumula.

Astfel, ţintele pentru o gravidă iniţial normoponderală merg spre un plus maxim de 12-14 kg până la finalul sarcinii, pentru subponderală cifra este de 14-16-18 kg iar pentru o gravidă supraponderală greutatea de final de sarcina ar trebui să indice un plus maxim de 8-10 kg.

Trebuie ştiut faptul că în sarcină evoluţia greutăţii mamei este supusă variaţiilor în funcţie de cele două perioade în care se poate găsi sarcina:
– în primele 20 de săptămâni de sarcină
– în ultimele 20 de săptămâni de sarcină

Ritmul de luare in greutate este diferit pe cele două perioade şi se datorează unor factori şi condiţii de asemenea diferite:

În primele 20 de săptămâni, viitoarea mamă acumulează kilogramele doar pentru ea – există acel concept popular de a mânca cât pentru doi pentru a creşte bine copilul, or în această perioadă fătul este parte componentă a organismului matern dar nu solicită un consum caloric suplimentar, practic mama trebuie să mănânce absolut normal, cum procedase şi înainte de sarcină.

Dacă vorbim despre o gravidă normopoderală şi adaptat caloric dacă se găseşte în celelalte două situaţii de sub / supraponderalitate, o cifră recomandata ar fi cam de 200-300 de grame / săptămână ca şi ritm de îngrăşare, adică un maxim de 4-6 kg pe plus în primele 20 de săptămâni.

Pentru perioada ultimelor 20 de săptămâni (intervalul 20-40 de săptămâni), ritmul de luare în greutate creşte fiziologic şi abia aici spunem că mama se îngraşă datorită fătului.

Copilul îşi dublează constant şi rapid greutatea şi dimensiunile, astfel ca spre finalul sarcinii să devină un făt cu greutate la termen 3.200-3.800 kilograme, cu valori plus /minus în jurul intervalului, deci mama creşte şi ea corespunzător la cântar cu un ritm corect cam de 300-400 de grame / săptămână, adică un total de 6-8 kilograme pentru ultimele 20 de săptămâni.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt