Insarcinata pe timp de vara?

O viitoare mamica trebuie sa aiba intotdeauna grija de ea, insa cu atat mai mult in perioada verii cand tentatiile si pericolele sunt la tot pasul.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Insarcinata pe timp de vara?
Insarcinata pe timp de vara?

Vara aceasta nu va fi cu siguranta ca celelalte daca esti insarcinata. Pentru ca nu mai esti singura, ci il ai si pe micul pasager la bord, trebuie sa adopti anumite metode de protectie care sa-ti asigure o vacanta cat mai placuta si linistita.

O viitoare mamica trebuie sa aiba intotdeauna grija de ea, insa cu atat mai mult in perioada verii cand tentatiile si pericolele sunt la tot pasul. Iar unele din ele nu sunt deloc inocente!

La umbra cu totul

In primul rand, soarele este inamicul tau numarul unu. Asa ca, daca nu vrei sa te deshidratezi, sa faci insolatie sau sa ai probleme cu bebelusul, expune-te cat de putin posibil. Iar daca protejarea de razele UV este indispensabila pentru noi toti, tine cont de faptul ca pielea ta este si mai fragila in fata soarelui!

Hormonii au modificat foarte mult natura epidermei tale, motiv pentru care pielea devine uscata si sensibila. Asa ca nu uita sa te protejezi intotdeauna cu o crema cu factor ridicat de protectie iar daca nu te poti abtine sa nu mergi la plaja, acopera-ti capul cu o palarie si evita intervalul de ore 12-16.

Iar pentru a evita iritatiile, imbraca-te cu haine lejere, de bumbac, si aplica-ti in fiecare seara inainte de culcare o crema puternic hidratanta.

Evita caldurile mari si bea multa apa

Poate ca e momentul potrivit pentru tine sa redescoperi frumusetea muntelui! Daca temperaturile «normale» sunt deja destul de greu de suportat, nu te arunca intr-o vacanta la mare, in mijlocul lunii august. Caldurile prea mari iti pot crea numeroase probleme.

Nu uita sa bei apa in cantitati suficiente pentru a evita deshidratarea, ametelile si durerile de cap. Acest lucru este esential pentru viitoarele mamici, apa diminuand riscul aparitiei complicatiilor.

Atentie mare la picioarele «grele»

Soarele si caldura contribuie la dilatarea vaselor sanguine deja foarte solicitate, si asta mai ales in zona picioarelor. Pentru a evita pe cat posibil acest lucru, nu te expune la soare in orele cele mai calduroase ale zilei.

Profita in acelasi timp de binefacerile apei asupra picioarelor: inoata, balaceste-te, plimba-te la malul marii. Iar pentru o mai buna circulatie a sangelui, dormi cu picioarele ceva mai ridicate decat bazinul.

Atentie mare la calatorii!

Incearca sa eviti marile calatorii in perioada primului si celui de-al treilea trimestru si mai ales, evita sa mergi in destinatii in care conditiile de igiena sunt precare. Asta pentru ca daca nu esti bolnava, s-ar putea sa te imbolnavesti acolo.

Ai grija de asemenea sa nu mergi in destinatii care necesita efectuarea unor vaccinuri interzise pentru femeile insarcinate. Cel mai bine, dupa cum sustin specialistii este sa nu te duci prea departe de casa. Lasa asta pe mai tarziu.

 

Fa-ti geanta de vacanta

Nu pleca in vacanta fara o mica trusa care sa contina: o crema de protectie solara, un antidiareic, un antispasmodic usor impotriva contractiilor, paracetamol pentru febra si dureri, medicamente anti-greata, lotiune impotriva tantarilor, un termometru si, pentru orice eventualitate, o copie dupa dosarul tau obstetrical.

Opteaza pentru cel mai bun mod de transport

Trenul:
Este de departe cel mai potrivit pentru femeile insarcinate! Asta pentru ca iti garanteaza, mai mult sau mai putin, confortul, punctualitatea si linistea din timpul calatoriei.

Fata de masina, in tren nu ai parte de zguduituri si in plus, iti poti intinde picioarele, sau iti poti misca picioarele, plimbandu-te pe culoar.

Avionul: pe distante scurte, nu ridica nici o problema. In schimb, pentru zboruri mai lungi, sarcina creste riscul de tromboza venoasa. Mama va fi nevoita asadar sa se aseze langa culoar si sa isi miste cat de mult posibil picioarele si gleznele.

In cazul sarcinilor cu probleme, zborul cu avionul nu este deloc recomandat. Ce trebuie sa mai stii e ca de obicei, companiile aeriene refuza femeile insarcinate ce au depasit 36 de saptamani de sarcina.

Masina: Contrar parerilor obisnuite, transportul cu masina nu este tocmai recomandat intrucat necesita foarte multa precautie: cea mai buna ruta, cea mai scurta, condus calm, pauze frecvente.

De asemenea, masina nu este tocmai adecvata necesitatilor mamei si anume sa stea confortabil, cu picioarele intinse la maximum.

Barca: Calatoria cu vaporul nu constituie o problema reala pentru viitoarea mamica. Singurul inconvenient: raul de mare poate accentua starea de voma si greata din primul trimestru.

La motocicleta nici sa nu te gandesti – riscurile sunt mult prea mari! Odihneste-te si fa sport O data ajunsa la destinatie, tot ce trebuie sa faci este sa te relaxezi si bineinteles, sa faci miscare.

Ai mare grija insa pentru ca nu orice tip de miscare ti se potriveste! Daca in restul anului esti mai degraba sedentara, nu te arunca acum la activitati prea antrenante.

Opteaza pentru mersul pe jos, inot, aquagim, stretching, yoga, bicicleta (pe drum drept si numai pentru primul trimestru). Practicarea unui astfel de sport este ideala pentru a-ti controla greutatea, pentru a te tonifia si a-ti creste capacitatile respiratorii.

Citeste si Stop medicamente in timpul sarcinii!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân