Cum treci peste emotii cand pierzi sarcina

Cand hotarasti sa ramai insarcinata sau pur si simplu afli ca esti insarcinata, posibilitatea pierderii copilului nici nu este luata in considerare. Dimpotriva, iti imaginezi un copil frumos si sanatos ce iti provoaca o mare bucurie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum treci peste emotii cand pierzi sarcina
Cum treci peste emotii cand pierzi sarcina

Avortul spontan este denumirea medicala data pierderii unui copil inainte ca sarcina sa ajunga la termen. De multe ori oamenii privesc acest lucru ca pe un nenoroc, mai ales daca se intampla in primele saptamani de sarcina.

Pentru multi insa este destul de dificil de inteles suferinta femeii aflata in aceasta situatie. Si mai putine persoane inteleg ca legatura dintre mama si copil incepe sa se dezvolte din momentul in care femeia ramane insarcinata.

Chiar si in cazul in care avortul spontan se produce in prima parte a sarcinii, parintii simt un profund sentiment de pierdere. Ei au investit deja emotii in acest copil si si-au rearanjat viata pentru a primi noul membru al familiei.

Pierderea increderii

Adesea, mama isi pierde increderea in ea insasi si in convingerile ei de mama pentru ca simte ca a esuat in a-si proteja copilul, in ciuda eforturilor de a se ingriji si de a se mentine intr-o stare cat mai sanatoasa.

Avortul spontan o forteaza sa realizeze ca nu poate garanta siguranta unui copil nenascut si ca lucrurile nu merg intotdeauna dupa cum au fost planificate.

Cand hotarasti sa ramai insarcinata sau pur si simplu afli ca esti insarcinata, posibilitatea pierderii copilului nici nu este luata in considerare. Dimpotriva, iti imaginezi un copil frumos si sanatos ce iti provoaca o mare bucurie.

Fugi de lume

Femeile fac fata in moduri diferite la impactul emotional generat de avortul spontan, iar unul dintre mecanismele cele mai comune este retragerea in sine sau intr-un loc departe de toti ceilalti.

Ceea ce inseamna ca pot exista zile in care nu vrei sa te ridici din pat, ignori apelurile telefonice sau vizitatorii si refuzi sa iei parte la orice alta activitate din afara proprii tale lumi.

Aceasta este o reactie perfect normala si este felul mintii tale de a face fata supraincarcarii emotionale provocate de avortul spontan. Pentru ca acesta poate sa apara destul de repede, impactul asupra creierului si corpului poate fi profund si astfel, nevoia spatiului personal este necesara.

In plus, simti ca trebuie sa te lupti cu pierderea ta si daca asta inseamna ca vei fi vulnerabila si te vei ghemui in pat pentru un timp, este in regula.

 

Amestec de emotii

Sentimentele ce apar in urma avortului spontan sunt descrise de multe femei ca fiind mai intense decat orice alta tristete pe care au trait-o. Tristetea, cu toate acestea, nu este singura stare de care o femeie traieste in urma acestei pierderi.

O alta emotie majora este furia, indiferent daca este indreptata inspre tine, partenerul tau sau chiar inspre copilul pierdut. Este posibil sa te simti furioasa si pe alte femei care au copii sanatosi, mai ales fata de acelea care nu au grija de ele asa cum ai avut tu si totusi copiii lor nu au nici o problema.

Ce cauzeaza avortul spontan?

Cauzele de cele mai multe ori nu sunt cunoscute. Pot fi mai multi factori ce au contribuit, dar nu pot fi considerati pe deplin responsabili. Acest lucru le poate determina pe femei sa se simta vinovate.

Pana la urma, cum pot fi sigure ca nu e rezultatul a ceea ce au facut sau nu au facut? Indiferent cat se straduiesc persoanele din jurul tau sa te convinga ca nu e vina ta, de multe ori iti vei asuma o parte din responsabilitatea avortului spontan.

Cum iti revii

Cele mai multe femei vor suferi acut pentru aproximativ o luna sau chiar mai mult inainte sa-si revina. Asta nu inseamna ca evenimentul este depasit sau uitat, dar suferinta isi pierde din intensitate.

In prima saptamana de la avort este destul de normal sa plangi toata ziua si sa simti ca nu ai nici un control asupra vietii tale.

In cele cateva saptamani de suferinta de care ai nevoie sa te obisnuiesti cu pierderea ar trebui sa incerci treptat sa te pui pe picioare si sa-ti continui viata. Oricum, tine minte ca durerea este intotdeauna un lucru individual!

Citeste si Cum iti refaci viata sexuala dupa avort?
                Vera Radu – Castigatoare Forum Noiembrie

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Incurajeaza-l sa picteze de mic!
Incurajeaza-l sa picteze de mic!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”