Vaccineaza-ti si tu copilul impotriva infectiei cu rotavirus

Rotarix™ este un vaccin administrat oral, in doua doze, care ofera din timp protectie copiilor impotriva rotavirusului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vaccineaza-ti si tu copilul impotriva infectiei cu rotavirus
Vaccineaza-ti si tu copilul impotriva infectiei cu rotavirus

Am mai facut un pas important imporiva infectiei cu rotavirus pentru copiii de pretutindeni. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a acordat statutul de precalificare la nivel global pentru vaccinul impotriva infectiei cu rotavirus produs de GlaxoSmithKline, Rotarix™, iar Grupul Strategic Consultativ de Experti (SAGE) din cadrul OMS a recomandat includerea vaccinarii impotriva infectiei cu rotavirus in cadrul tuturor programelor nationale de imunizare.

Ce este rotavirusul?

Rotavirusul este cea mai frecventa cauza a bolii diareice severe si singura cauza majora  de deces in urma bolii diareice la copiii de pretutindeni. Desi boala este considerata endemica pretutindeni, mai mult de 90% din decese apar in tarile in curs de dezvoltare.

Efectele rotavirusului sunt cu predilectie mai severe in Asia si Africa, zone unde lipsa apei potabile si infrastructura de sanatate precara contribuie la raspandirea bolii.

De ce e importanta decizia OMS?

Obtinerea statutului de precalificare din partea OMS  accelereaza accesul la acest vaccin in Asia si Africa si extinde totodata decizia OMS din 2007 de facilitare a unui acces accelerat a vaccinului in Europa si continentul american.

Rotavirusul cauzeaza decesul a peste 500 000 de copii anual si imbolnavirea a altor milioane, majoritatea acestora provenind din tarile in curs de dezvoltare. Odata finantate, programe eficiente de imunizare pot ajuta la atingerea obiectivele Natiunilor Unite de diminuare a mortalitatii infantile (Millennium Development Goal).

Acum, tarile in curs de dezvoltare au prioritate

In mod traditional, vaccinurile ajung in tarile in curs de dezvoltare dupa cel putin 15-20 de ani dupa ce au fost introduse in Statele Unite si Europa. Prin intermediul unei strategii inovatoare de accesibilitate denumita ‘South-first’ (‘Sudul-primul’), Divizia de Vaccinuri GSK Biologicals a lansat Rotarix™ in America Latina.

Ce este Rotarix™?

Rotarix™ este inregistrat in prezent in mai mult de 100 de tari din lume si este aprobat de agentii importante de reglementare, precum Agentia Europeana a Medicamentelor (EMEA) si Administratia Alimentelor si Medicamentelor din Statele Unite (FDA).

In momentul de fata este singurul vaccin impotriva infectiei cu rotavirus recomandat la nivel global de catre OMS prin acordarea statutului de precalificare.

Cum actioneaza Rotarix™?

Rotarix™ este un vaccin administrat oral, in doua doze, care ofera din timp protectie copiilor impotriva rotavirusului. OMS recomanda administrarea acestuia la copii cu varsta cuprinsa intre 6-32 de saptamani pentru prevenirea gastroenterocolitei produsa de rotavirus.

80% din infectiile cu rotavirus din tarile in curs de dezvoltare apar in cazul copiilor sub un an, iar administrarea precoce a primei doze din acest vaccin la sase saptamani asigura protectia cat mai rapida a populatiei vulnerabile.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Sforaitul, semnul depresiei la copii
Sforaitul, semnul depresiei la copii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”