Infertilitatea în cuplu – analize și teste recomandate

Infertilitatea în cuplu - analize și teste recomandate
Sursa foto: Shutterstock

Definită ca lipsa apariției unei sarcini după un an de contacte sexuale regulate și neprotejate, infertilitatea în cuplu devine o certitudine.

Ceea ce însă nu se știe din start cu certitudine este care dintre cei doi parteneri este afectat de infertilitate. Este și motivul pentru care la prima consultație efectuată de medicul specialist este obligatorie prezența ambilor parteneri.

Pentru că infertilitatea poate fi atât feminină, cât și masculină. Sau chiar ambii pot avea probleme care să împiedice conceperea!

Prima consultație dacă vă confruntați cu infertilitatea în cuplu

În cadrul primei consultații din cabinetul specialistului în infertilitate, se va realiza o evaluare care include o discuție cu privire la istoricul medical și o examinare clinică.

Acesta va pune ambilor parteneri întrebări legate de comportamentul sexual, metodele contraceptive folosite, eventuala existență a unor boli cu transmitere sexuală și administrarea unor tratamente pentru diverse afecțiuni. Va mai pune întrebări și despre evoluția ciclului menstrual.

În cadrul examenului fizic (examinare pelvină și test Babeș Papanicolau pentru femeie și examinarea testiculelor pentru bărbat), medicul are în vedere detectarea unor cauze evidente de infertilitate, dar și determinarea stării generale de sănătate.

Tot în cadrul primei consultații, specialistul va face recomandări pentru efectuarea unor investigații, unele comune pentru ambii parteneri, altele specifice fiecăruia. În cele comune sunt cuprinse analizele din sânge și urină.

Analize recomandate pentru depistarea cauzei infertilității

Ambilor parteneri li se va efectua analiza hormonului luteinizant (LH). La femeie, acest hormon și progesteronul vor oferi informații cu privire la prezența/absența ovulației.

Tot la femeie se va avea în vedere și testarea pentru hormonul anti-Mullerian (AMH), util în determinarea rezervei ovariene.

Având în vedere că problemele de natură hormonală pot suprima ovulația, femeilor le este recomandată și testarea funcției tiroidiene.

La bărbat, măsurarea hormonului luteinizant este importantă pentru a verifica dacă infertilitatea este  produsă de o afecțiune a glandei hipofize. Iar pentru a măsura volumul spermei, numărul de spermatozoizi, procentul celor care par a fi normali din punct de vedere al formei și motilitatea acestora, se va recomanda efectuarea unei spermograme.

În funcție de rezultatele acestor testări, specialistul în infertilitate va putea recomanda și alte investigații în vederea depistării cauzelor care împiedică obținerea unei sarcini. Printre acestea se numără:

  • analizele pentru anticorpii de Chlamydia
  • ecografie (atât la femei, cât și la bărbați)
  • histerosalpingografie
  • laparoscopie
  • biopsie endometrială
  • histeroscopie și/sau, la bărbați, biopsie testiculară (pentru  evaluarea producției de spermă de la nivel testicular)
  • analiza cromozomială (pentru examinarea structurii materialului genetic și depistarea posibilelor anomalii care pot interfera cu procesele necesare concepției)
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Afirmații pozitive pentru copii (II)
Afirmații pozitive pentru copii (II)
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân