Candida si vaginita in sarcina
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Da, eu va recomand sa luati doar un antimicotic pentru moment si sa repetati analiza cand... citește

Cele mai

Caută în:

Analiza cromozomiala in sange (cariotip) in lichid amniotic

Cuprins
Informatii generale
Recoltarea
Metoda si intepretarea rezultatelor
Limite si interferente
sus

Informatii generale

Anomaliile cromozomiale reprezinta o componenta importanta a afectiunilor genetice atat in perioada prenatala cat si la nastere.

Se estimeaza ca acestea apar cu o frecventa de 6-20 la 1000 nasteri vii. Dintre acestea, anomaliile echilibrate (anomaliile structurale care nu induc pierdere sau castig de material genetic si care in general nu se insotesc de modificari fenotipice) au o rata de producere ce variaza intre 2 si 15 la 1000 nasteri vii. Anomaliile cromozomiale neechilibrate, ce au o frecventa de 7-12 la 1000 nasteri vii, cauzeaza trasaturi dismorfice, tulburari de reproducere si dezvoltare anormala. Dintre acestea, 80% se datoreaza unei anomalii cromozomiale numerice; marea majoritate a aberatiilor cromozomiale numerice depistate la nastere implica cromozomii 13, 18, 21, X si Y.

In perioada prenatala rata anomaliilor cromozomiale este semnificativ mai mare decat cea raportata la nastere1. Astfel, studiile au aratat ca 1 din 13 produsi de conceptie prezinta o anomalie cromozomiala, dar din acestia numai 6 la 1000 sunt viabili, ceea ce indica faptul ca majoritatea erorilor sunt recunoscute si eliminate biologic. De exemplu, din toate conceptiile cu monosomie 45,X un procent de 95% va fi eliminat spontan. Frecvente similare de avort spontan sunt raportate in trisomiile viabile: 90% pentru trisomia 13, 80% pentru trisomia 18 si 65% pentru trisomia 21. In medie, 15% din toate sarcinile depistate sunt pierdute spontan, dintre care 80% in primul trimestru. Se estimeaza ca 60% din avorturile spontane se datoreaza unei anomalii cromozomiale. Rata anomaliilor cromozomiale este cu atat mai mare cu cat varsta gestationala este mai mica. Monosomia X ce da nastere sindromului Turner si triploidiile (69 cromozomi) constituie cele mai frecvente anomalii cromozomiale asociate cu avort spontan (aproximativ 79:1000). Trisomiile autozomale afecteaza in principal cromozomii 16 (59:1000), 22 (35:1000), 21 (22:1000) si 15 (22:1000). Anomaliile cromozomiale de tip structural sunt mai putin frecvente in avorturile spontane (27:1000)2.

Este larg acceptat faptul ca riscul de nondisjunctie ce genereaza anomalii cromozomiale creste o data cu varsta materna; acesta este probabil legat de procesul de maturare a ovocitului prelungit ca urmare a expunerii la diversi agenti din mediu sau de reducerea naturala a activitatilor fiziologice o data cu inaintarea in varsta.

Riscul crescut asociat cu varsta peste 35 ani a mamei este bine documentat in sindromul Down. Pe baza unor studii populationale mari se estimeaza ca riscul de sindrom Down la varsta de 24 ani variaza de la 1:1294 la 1:1877, in timp ce la varsta de 35 ani variaza de la 1:250 la 1:404 nasteri. Riscul creste la 1:44-1:24 la varsta de 45 ani si devine foarte mare la femeile peste 45 ani. Din acest motiv este oportun sa se ofere amniocenteza si examen citogenetic femeilor peste varsta de 35 ani, chiar in absenta unui istoric familial pozitiv pentru afectiuni genetice. Deoarece in societatile dezvoltate sarcinile sunt planificate la varste mai mari, diagnosticul prenatal a devenit un aspect important al medicinii preventive.

La barbati, o data cu inaintarea in varsta exista o rata mai mare de nondisjunctii, dar aceasta este nesemnificativa deoarece procesul de meioza are o durata de 64 zile si se produce un numar mare de spermatozoizi.

Anomaliile numerice pot afecta orice cromozom, insa majoritatea acestora conduc la avort spontan. In general, cu cat un cromozom este mai mic (cromozomul 21 este cel mai mic) cu atat este mai mare riscul sa apara intr-o trisomie viabila1.

Multe din aceste anomalii pot fi diagnosticate prenatal prin analiza amniocitelor. Prelevarea de lichid amniotic prin amniocenteza se efectueaza dupa saptamana 12 de sarcina, desi pentru cresterea optima a celulelor se prefera saptamanile 15-18. Aceasta metoda permite astfel detectarea aberatiilor cromozomiale in trimestrul doi de sarcina sau mai tarziu. Se considera ca analiza citogenetica efectuata pe lichid amniotic are o acuratete ce se apropie de 100% pentru depistarea anomaliilor cromozomiale fetale mari. Se estimeaza ca astfel de anomalii sunt detectate in aproximativ 3% din probele de lichid amniotic testate4.

Alaturi de tehnica citogenetica clasica de cultivare a amniocitelor sub forma de monostrat in situ, a devenit disponibila in ultimii ani si o tehnica FISH rapida (rezultat in 24-36 ore de la sosirea probelor in laborator) pentru depistarea aneuploidiilor cromozomilor 13, 18, 21, X si Y in combinatie cu modificarile ecografice. Cu toate acestea, testul nu poate detecta anomaliile numerice ale altor cromozomi si nici anomaliile cromozomiale de tip structural. Mai mult, mozaicismul cromozomial, in special cel in proportie redusa (≤ 10%), trebuie confirmat prin analiza citogenetica standard. Mozaicismul este prezent la 3% din cazurile de sindrom Down si pana la 75% din cazurile de sindrom Turner1.

Pe langa varsta materna inaintata, alte indicatii de amniocenteza si efectuare de cariotip din lichid amniotic includ: evidentierea unui risc crescut la screening-ul efectuat prin dublu sau triplu test, nasterea anterioara a unui copil cu anomalii cromozomiale, ecografie fetala anormala, istoric familial pozitiv pentru anomalii cromozomiale1;2;4.

sus

Recoltarea

Specimen recoltat – 20-30 mL lichid amniotic recoltat prin amniocenteza intr-un recipient steril de plastic (in momentul recoltarii primii 2 mL de lichid aspirat vor fi aruncati pentru a se evita contaminarea cu celulele materne; se va folosi o seringa de unica folosinta dupa care lichidul va fi transferat in recipientul steril)3.

Cauze de respingere a probei – probe vechi sau contaminate bacterian4.

Stabilitate proba – maxim 72 ore din momentul recoltarii probei pana la intrarea acesteia in lucru4.

sus

Metoda si intepretarea rezultatelor

Metoda – tehnica clasica de bandare G; se efectueaza trei culturi independente de lichid amniotic dintre care se analizeaza doua, iar cea de a treia ramane  in incubator (ca rezerva); de regula, se examineaza cel putin 6 colonii celulare (maxim 12) si 15 metafaze, dintre care 5 sunt cariotipizate4.

Raportarea si interpretarea rezultatelor

Pentru modul de raportare a rezultatelor vezi 19.1.1 Analiza cromozomiala in sange (cariotip constitutional sau postnatal).

Cele mai frecvente anomalii detectate la examenul citogenetic din lichid amniotic sunt trisomiile viabile si aneuploidiile cromozomilor sexuali. Deoarece sunt rezultatul unei nondisjunctii meiotice au un risc foarte mic de recurenta.

Ocazional se poate depista o anomalie cromozomiala structurala echilibrata sau neechilibrata. In aceste cazuri se recomanda a se efectua cariotipul ambilor parinti pentru a diferentia o rearanjare mostenita de o anomalie de novo. De exemplu, un copil cu translocatie echilibrata mostenita are un risc <1% ca aceasta rearanjare sa genereze un fenotip anormal. In schimb, daca translocatia aparent echilibrata nu este depistata la nici unul dintre parinti, este o modificare de novo asociata cu un risc de 5-10% de modificari fenotipice.

Depistarea unei translocatii neechilibrate la fat, indiferent daca parintii sunt purtatori sau nu ai acestei anomalii, indica intotdeauna prezenta unui defect genetic. Cariotipul parintilor este de asemenea recomandat pentru a evalua riscul de recurenta a acestei anomalii la sarcinile ulterioare2.

sus

Limite si interferente

Un cariotip normal nu exclude posibilitatea unor defecte fetale care se datoreaza unor anomalii citogenetice submicroscopice, mutatii moleculare sau modificari induse de agenti teratogeni4.

Sursa:
Analize medicale de laborator si dictionar medical online, Synevo

Bibliografie

1. Ann M.Gronowski. Chromosome Analysis in Prenatal Diagnosis. In Handbook of Clinical Laboratory Testing During Pregnancy. Humana Press, USA, Ed. 2004, 139-157.

2. Constance K. Stein. Applications of Cytogenetics in Modern Pathology. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods- Sauders Elsevier 21-Ed 2007, 1267-1281.

3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

4. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Chromosome Analysis, Amniotic Fluid. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication

Citește și:
Triplu test (screening prenatal trim.II)
Testul NIFTY pentru viitoarele mame
Analiza cromozomiala in sange (cariotip) in lichid amniotic

Toate materialele si sfaturile furnizate prin intermediul CSID.ro trebuie vazute ca simple informatii si nu ca analize si sfaturi medicale complete. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Toata informatia prezentata pe site este furnizata fara nici un fel de garantie, expresa sau sugerata. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.Sursă: Laboratoarele Synevo România
Cele mai citite din Analize medicale din ultimele 7 zile
 • Testul de paternitate

  Testul de paternitate este un test genetic prin care se stabileste daca...

 • Fibromax

  Investigatia FibroMax, dezvoltata de BioPredictive, constituie o combinatie...

 • Sideremie

  Cantitatea totala de fier din organism difera in functie de varsta si...

 • Anti-HBs(cantitativ)

  Hepatita virala B se vindeca in totalitate la 90% dintre pacienti in decurs...

 • Coprocitograma

  Coprocitograma este o tehnica uzuala, care stabileste un diagnostic prezumtiv...

 • Vitamina D3 (1,25-(OH)2-Vitamina D3)

  Vitaminele D sau calciferolii sunt sintetizate din provitamine prin clivajul...

Gemeni Gemeni 22 mai - 21 iunie

În luna mai veţi avea o stare de spirit destul de echilibrată şi nu veţi accepta ca nicio problemă să vă afecteze dispoziţia pozitivă pe care o aveţi. Natura acestei luni este una de introvertire...citește mai departe

×

Zf.ro
Surpriză COLOSALĂ după înfrângerea devastatoare suferită de PSD. Cine este marele câştigător al alegerilor Surpriză COLOSALĂ după înfrângerea...
Cea mai mare AMENINŢARE la firmelor din...
Este oficial: Cum puteţi lua 10.000 de...
BusinessMagazin.ro
Este una dintre cele mai bogate ţări din lume, dar are o IMENSĂ PROBLEMĂ SOCIALĂ. De ce au rămas peste 8 milioane de case goale Este una dintre cele mai bogate ţări din...
Cine este tânărul de 20 de ani din Botoşani...
Mediafax.ro
Game of Thrones s-a încheiat. Comentariile continuă!/ "Să n-ai încredere în nimeni!" Game of Thrones s-a încheiat. Comentariile...
Rachete Kalibr, LANSATE în Marea Neagră...
Liviu Dragnea îi cere lui Eugen Teodorovici...
Gandul.info
Un elev de liceu a văzut două profesoare tinere care stăteau de vorbă. A mers la ele sub pretextul că le întreabă ceva despre şcoală, iar ce a urmat e SCANDALOS. Adolescentul, prins accidental de poliţie/ Cadrele didactice sunt ŞOCATE Un elev de liceu a văzut două profesoare...
Noi detalii în cazul celor doi soţi care...
Şi-a cumpărat un Audi R8 de 130.000 de...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Simona Halep a votat la alegerile europarlamentare! FOTO & VIDEO | Isterie la secţia de votare din Paris: românii i-au făcut loc să intre în faţă! Simona Halep a votat la alegerile europarlamentare!...
BREAKING NEWS: România, zguduită de încă...
BREAKING NEWS: Marea lovitură a Gabrielei...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Huawei nu mai poate include slot pentru card micro SD pe telefoanele comercializate Huawei nu mai poate include slot pentru...
În timp ce HUAWEI este acuzat de spionaj,...
Telefoanele HUAWEI nu vor mai folosi ANDROID....
ProMotor.ro
GALERIE FOTO Ceauşescu voia maşina asta pentru români, dar Elena a spus NU. Chiar el a testat-o în curtea Sălii Palatului! GALERIE FOTO Ceauşescu voia maşina asta...
31 de maşini lăsate PE BUTUCI în doar...
MAŞINILE SECOND-HAND de care trebuie SĂ...
Descopera.ro
Ce PĂŢESC femeile care fac prea MULT sex. Nimeni nu le-a spus asta până acum Ce PĂŢESC femeile care fac prea MULT sex....
Cum se AJUNGE la orgasm. Nu ţine nici de...
Unul dintre cei mai BIZARI şi SÂNGEROŞI...
ULTIMA ORĂ
”Cea mai mare poveste din istoria ALEGERILOR”: Candidat ÎN LACRIMI la TV, după ce a aflat că a fost votat de doar 5 oameni, deşi familia lui are 9 membri

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.