Infertilitatea de cuplu este o povară emoțională pentru femei și bărbați (P)

  • Publicat:
Infertilitatea de cuplu este o povară emoțională pentru femei și bărbați (P)

Potrivit statisticilor, infertilitatea poate provoca depresie și anxietate la 40% dintre femeile infertile. De asemenea, aproximativ 93% dintre bărbați au spus că problema infertilității a avut un impact asupra vieții lor, în sensul că le-a afectat bunăstarea mentală și le-a scăzut stima de sine.

Femeile sunt mai predispuse la depresie, spun medicii psihiatri. Există foarte mulți factori care cresc șansele de depresie la femei, ce includ: infertilitatea, tulburările hormonale, predispoziția genetică (determinată de istoricul familial), pierderea unei persoane dragi și altele. Unele femei depresive au nevoie de ajutor de specialitate. Semnele depresiei sunt: tristețe, oboseală, descurajare, pesimism, plâns ușor, dezinteres, durere (ce nu poate fi explicată prin alte cauze), scăderea capacității de concentrare, somnolență excesivă sau insomnie.

Depresia poate întârzia tratamentul infertilității

În ultimii ani, unul dintre factorii care au o influență importantă asupra creșterii cazurilor de infertilitate constă în întârzierea tratamentului, sau în conștientizarea scăzută a problemei din partea cuplurilor. Numărul de cazuri de depresie este de două ori mai mare la femeile care suferă de infertilitate, decât la cele fertile.

Infertilitatea poate fi o povară din punct de vedere emoțional atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Depresia întârzie decizia de a începe tratamentul de infertilitate și asta poate descuraja cuplul să mai aibă acest scop, să-și îndeplinească visul de a deveni părinți.

Pentru a elimina depresia este indicat un stil de viață mai bun, practicarea de exerciții fizice în mod regulat, evitarea stresului, a situațiilor tensionate, mâncatul sănătos, somnul suficient și altele. Activitatea fizică ajută la eliberarea de substanțe protectoare împotriva depresiei, cum ar fi de exemplu: dopamina și endorfinele.

La unele femei, dorința de a avea un copil adesea vine devreme, la altele însă această decizie este amânată. Unii oameni chiar simt anxietate sau au o fobie de sarcină. Asta apare și la bărbați, și ei pot avea diferite temeri și stări de anxietate. La femei, apare teama de a fi însărcinată, sau teama de durerea nașterii. Un studiu realizat de cercetători arată chiar faptul că 12-13% dintre femeile care nu au fost însărcinate au spus că se tem de o eventuală sarcină și acesta este motivul pentru care au amânat decizia de a avea un copil.

Uneori și stresul persistent poate fi nefavorabil pentru fertilitate. Așadar, femeile care vor să aibă copii trebuie să-și schimbe stilul de viață, să reducă la minim nivelul de stres din viața lor.

Potrivit statisticilor, 50% dintre cuplurile infertile cer prompt ajutor în acest sens de la medicii specialiști, însă doar 22% dintre ei decid să urmeze un plan adecvat de tratament.

Potrivit OMS, 15% dintre cupluri sunt afectate de infertilitate și 10% suferă de infertilitate secundară. Medicii spun că infertilitatea secundară este atunci când cuplurile nu pot obține o sarcină la acel moment deși au mai obținut o sarcină în trecut. Infertilitatea primară este atunci există dificultăți în a obține o sarcină cu primul copil.

Stilul de viață are un rol important pentru sănătatea unei femei și îi poate influența șansele de a concepe în mod natural un copil. O dietă dezechilibrată (pentru că include și alcool, tutun, anumite medicamente cu efecte secundare) poate avea un impact negativ asupra fertilității feminine. La aceasta se adaugă și alți factori de risc: variațiile hormonale, genetica, sindromul ovarelor polichistice și alte afecțiuni medicale.

În ziua de azi există tratamente de reproducere asistată ce pot include de pildă: inseminarea artificială (IA) și fertilizare în vitro (FIV). Astfel de tratamente personalizate de ultimă oră se pot realiza la clinici cu laboratoare moderne, echipamente de vârf în tehnologie și o echipă de medici specialiști ginecologi, embriologi, psihologi, consilieri genetici.

În anumite afecțiuni și boli care pot provoca infertilitate (cum ar fi blocarea trompelor uterine) sunt recomandate anumite proceduri de reproducere asistată în scopul de a obține o sarcină.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân