Bullying-ul: impact și metode a combatere (P)

  • Publicat:
Bullying-ul: impact și metode a combatere (P)

Ne aflăm în pragul unui nou an școlar și este un moment oportun să vorbim despre un fenomen deloc plăcut, dar care face victime constant: bullying-ul.

Bullying-ul apare adesea, din păcate, în instituțiile educaționale, însă există metode de a-l stopa și despre acestea vom vorbi în rândurile următoare, folosindu-ne de insight-urile valoroase ale psihoterapeuților Hilio.

Ce este bullying-ul?

Asociația Americană de Psihologie percepe bullying-ul ca fiind un model constant de comportament agresiv, vizând în principal pe cei percepuți ca vulnerabili sau mai slabi.

Bullying-ul sau hărțuirea sau agresiune repetată include acele comportamente negative și intenționate, prin care o persoană sau un grup de persoane își manifestă puterea și controlul asupra unei alte persoane, considerate mai vulnerabile. Aceste comportamente pot fi verbale, fizice sau sociale și au drept consecință afectarea psihologică, emoțională sau chiar fizică a victimei.

Care sunt cauzele bullying-ului?

Aprofundând originile bullying-ului, studiile asupra gemenilor realizate în 1960 și 2008 au adus la lumină dezbaterea genetică versus educație. Aceste studii au subliniat o predispoziție genetică către comportamente agresive, sugerând o interacțiune complexă între gene și mediu. Cu toate acestea, genetica nu este un determinant neechivoc, ci mai degrabă o piesă a unui puzzle mai mare. Aspectele de mediu, cum ar fi relațiile familiale, stilurile de parenting sau calitatea vieții contribuie toate la propensiunea unui individ de a se angaja în comportamente de bullying.

Bullying digital

Era digitală a amplificat și mai mult peisajul bullying-ului prin cyberbullying. Poate avea diverse manifestări, cum ar fi: mesaje ofensatoare, publicarea unor informații personale, șicanări, manipularea imaginilor. Iar pentru că în mediul online agresorii se pot ascunde sub anonimat, intensitatea comportamentelor violente poate fi cu atât mai mare. Consecințele cyberbullying-ului se manifestă mai ales la nivel psiho-emoțional, cum ar fi:

  • emoții negative
  • stima de sine scăzută
  • singurătate și dezinteres pentru activități odinioară plăcute

Care sunt semnele care îți dau de gândit?

Pentru a combate bullying-ul eficient, identificarea timpurie este crucială.

Semnele potențiale pot varia de la simptome fizice, cum ar fi răni neexplicate sau dureri frecvente, schimbări în modelele de alimentație sau somn, la indicatori emoționali, cum ar fi evitarea activităților sociale, sentimente de neputință și comportamente autodistructive. O scădere bruscă a performanței academice ar putea sugera, de asemenea, o problemă de bullying.

Ce poți face pentru a-ți ajuta copilul?

Dacă observi aceste semne la copilul tău, este imperativ să stai de vorbă cu el, să îi explici că nu el este de vină, ci agresorul și să descurajezi orice formă de represalii.

Inteligența emoțională la copii este importantă în gestionarea acestor comportamente și poate fi susținută prin încurajări și mecanisme de coping pentru dezvoltarea rezilienței și a stimei de sine.. De asemenea, încurajarea activităților sportive și învățarea unor tehnici de autoapărare îl pot ajuta să aibă mai multă încredere în el. Este, de asemenea, esențial să raportezi problema atât către școală (profesori, diriginți, conducere), cât și către părinții agresorului și să colaborați pentru a aborda situația eficient. Dacă observi că nu se fac progrese, alertează autoritățile.

În loc de final

Impactul bullying-ului se extinde dincolo de prezentul imediat, efectele lui putând fi vizibile pe termen lung. Răspunsul fiecărui copil la trauma variază – în timp ce unii ar putea manifesta un stres semnificativ, alții ar putea părea neafectați sau desensibilizați.

Ce e important să știi este că nu ești singur: stoparea bullying-ului nu este o bătălie solitară, ci o responsabilitate colectivă. Dacă eforturile tale par insuficiente, căutarea ajutorului specializat îți poate oferi strategii și soluții personalizate pentru a combate bullying-ul. Un psihoterapeut Hilio  îl va ajuta pe copil să îți înțeleagă și să își gestioneze emoțiile, dar și să își recapete sau să construiască încrederea în sine, iar pe tine te va îndruma să comunici eficient cu el și să îl sprijini optim.

Ajută-ți copilul să aibă o sănătate mintală bună pentru a deveni un adult echilibrat!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân