Greşeala comună a proaspetelor mămici: ce facem cu bebeluşul când plânge?

Atunci când bebeluşul începe să plângă, proaspetele mămici sunt tentate să-l pună imediat la sân pentru a-l calma.
Greşeala comună a proaspetelor mămici: ce facem cu bebeluşul când plânge?
FOTO: 123rf.com / Greşeala comună a proaspetelor mămici: ce facem cu bebeluşul când plânge?

Una dintre marile greşeli pe care proaspetele mămici le fac atunci când bebeluşul plânge este aceea de a-l pune la sân pentru a-l calma. Această procedură nu este întotdeauna corectă, iar specialiştii explică de ce în noua carte lansată pe Ela Crăciun, ”12 luni fără griji”.

“De când s-a născut, Nicholas ştia că după ce l-am înfăşat urmează să doarmă. Asocia acest ritual cu programul de somn. Aşa şi când e legănat, un copil consideră că acesta este ritualul premergător somnului. Între mese şi reprizele de somn ai tot timpul din lume să te joci cu el, să îl ţii în brate, să îl iubeşti şi să îl faci să îţi simtă afecţiunea astfel încât să nu aibă nevoie de şi mai multă atenţie ca să doarmă. Şi eu am momente în care nu m-aş mai dezlipi de el, l-aş pupa până aş ameţi şi l-aş ţine în braţe până s-ar lipi de mine. Dar ştiu că asta nu e bine nici pentru el, nici pentru mine”, a povestit vedeta în cartea sa.

Adriana Bachmann, Newborn Specialist, explică ce ar trebui să facă mămicile în această situaţie, când cel mic începe să plângă.

“Cel mai adesea, de câte ori bebeluşul plânge, mămicile îl pun la sân pentru a-l calma. Însă dacă bebeluşul s-a trezit din somn înseamnă că trebuie să identificaţi care e sursa de disconfort care l-a făcut să se trezească, nu să încercăm să îl calmăm pentru 5-10 minute. Înainte să vă grăbiţi să-i oferiţi soluţia verificaţi care este problema. Poate fi vorba de scutec, de haine, de aşternut, de temperatura din cameră. Verificaţi toate lucrurile care ar putea să-i producă disconfort şi veţi vedea că după ce o rezolvaţi, bebeluşul va putea dormi din nou. Odată identificată găsiţi o modalitate prin care să o evitaţi pe viitor. În momentul în care bebeluşul plânge, ce facem? Ne ducem şi îl luăm în braţe, îl învârtim prin casă sau îl legănăm în speranţa că aşa se va calma. Problema este că în felul acesta se vor obişnui să fie răsfăţaţi sau legănaţi înainte de somn, aşa că în viitor nu vor mai vrea să adoarmă fără să li se asigure acest tip de confort. Asta se întâmplă pentru că au fost obişnuiţi aşa şi organismul lor şi-a creat această rutină în care ştie că trebuie să doarmă după ce e legănat.

Numai că atunci când o să te hotărăşti că e timpul să doarmă singur sau să renunţaţi la aceste obiceiuri, va fi foarte dificil pentru el.  La început poate părea greu să laşi în pace un copil care plânge înainte de somn şi să te abţii de la luat în braţe şi legănat, dar trebuie să-i dai bebeluşului şansa să se calmeze singur. Asta nu înseamnă să-l laşi să plângă până e prea obosit să mai plângă şi să strige. Pur şi simplu, fixaţi paşii pentru o rutină de seară. După masă vă jucaţi, îl legănaţi, îl pupaţi de 1000 de ori, dar apoi îl puneţi la somn şi aveţi răbdare să adoarmă singurel. Cu cât îl obişnuieşti cu asta mai repede, cu atât va fi mai uşor. Dacă tu ştii că e schimbat, mâncat, i-ai scos aerul din burtică şi nu are nicio durere înseamnă că plânge pentru că vrea atenţie. Şi dacă cedezi în faţa lui o să crească cu acest obicei. Dacă bebeluşul plânge înainte de somn pentru că vrea atenţie, îl laşi să se liniştească. Te duci şi îl verifici la câteva minute, dar nu stai lângă el şi îi cânţi sau îl legeni până adoarme pentru că s-ar putea să fie momente în care nu vei putea face asta, iar el nu va reuşi să doarmă altfel decât l-ai obişnuit”, a explicat Adriana Bachmann.

Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața