Când este sigur pentru gravide să zboare cu avionul – explică un medic ginecolog

"Înainte de planificarea unui zbor cu avionul este recomandat orice femeie însărcinată să consulte un medic" recomandă medicul ginecolog primar Natalia Caisin
  • Publicat:
  • Actualizat:
Când este sigur pentru gravide să zboare cu avionul - explică un medic ginecolog
Când este sigur pentru gravide să zboare cu avionul - explică dr. Natalia Caisin, ginecolog, foto arhiva

De ce nu sunt bine primite gravidele până înainte să nască în avion? ”O femeie însărcinată, cel mai frecvent este asociată cu o stare specială, cu nevoi speciale, cu riscuri specifice. În trimestrul 2-3, atunci când sarcina este evidentă, prezenţa gravidei în avion duce cu gândul la riscul de a intra în travaliu sau la posibilitatea apariţiei unor probleme de sănătate pe parcursul călătoriei” explică dr. Natalia Caisin, medic primar obstetrică – ginecologie.


CSÎD: Au gravidele voie sau nu să zboare cu avionul?
Dr. Natalia Caisin:
Înainte de planificarea unui zbor, recomandarea este ca orice femeie însărcinată să consulte un medic, doar în urma consultaţiei va putea şti dacă poate zbura în siguranţă sau există riscuri pentru sarcină.
Dacă starea de sănătate a viitoarei mamici este bună şi sarcina are evoluţie normală, călătoria cu avionul este sigură. Dar există şi excepţii!

La o gravidă cu sarcină normală, câteva zboruri nu cauzează probleme

CSÎD: Zborul în sine poate fi problematic pentru o femeie gravidă ori filtrele de securitate care detectează obiecte interzise?
Dr. Natalia Caisin:
În primul rând, e de menţionat că filtrele de securitate folosite la aeroport nu folosesc raze X, acestea însă sunt folosite la scanarea bagajelor. În aceste condiţii şi femeile însărcinate vor face verificările de securitate normale înainte de zbor. Chiar dacă acest lucru nu este considerat riscant de către autorităţi, se poate solicita doar o verificare manuală, acesta este dreptul fiecărei persoane.
Scanările de securitate din aeroport stârnesc numeroase discuţii, chiar dacă nu se folosesc raze X. Nu există studii ce ar asigura că undele electromagnetice (câmpul electromagnetic este folosit de scanner si bagheta de percheziţie) nu sunt periculoase, însă cert este faptul că efectul oricăror factori este cumulativ. În aceste condiţii, deoarece expunerea este minimă, o gravidă care trece ocazional prin aceste verificări poate să călătorească liniştită. Altfel ar sta lucrurile pentru cineva care zilnic este expus, datorită acelui efect cumulativ.

CSÎD: Suntem expuşi la un anume tip de radiaţii şi în timpul zborului…
Dr. Natalia Caisin
: Referitor la expunerea la radiaţii, aceasta există în timpul zborului şi toţi călătorii din avion sunt expuşi. Radiaţiile însă, după cum marea majoritate a persoanelor cunosc, au efecte în anumite doze şi atunci vom vorbi de riscul lor în condiţiile în care se acumulează. Acest risc de iradiere se calculează prin raportarea la kilometrii parcurşi, timpul petrecut în zbor şi altitudinea zborului. Câteva zboruri pe parcursul întregii sarcini prezintă un risc minim. De reţinut este că membrii echipajului de zbor pot fi consideraţi a avea expunerea cea mai mare, datorită expunerii si pe termen lung.

Femeile însărcintate trebuie să aibă la ele dosarul medical al sarcinii

CSÎD: Care ar fi perioada ideală pentru a călători cu avionul în timpul gravidităţii?
Dr. Natalia Caisin:
Cel mai bun interval de călătorie cu avionul este trimestrul II, deoarece trimestrul I şi III au riscuri şi în afara zborului. În săptămânile 14-28 de sarcină, femeile însărcinate se simt cel mai bine. Primul trimestru de sarcină se caracterizează prin multe schimbări în viaţa viitoarei mame şi este cea mai vulnerabilă perioadă, greţurile fiind cele mai frecvente simptome în această perioadă şi putând agravate de schimbarea de altitudine, decolare şi aterizare.
În primul trimestru nu se recomandă vaccinarea, astfel, expunerea timp de câteva ore în spaţiul închis (chiar dacă aerul este filtrat) creşte riscul afecţiunilor aerogene. În acest trimestru, şi riscul de avort spontan e mai mare, din acest motiv un consult medical specializat minimizează riscul.
În trimestrul II şi III, călătoria cu avionul trebuie luată în considerare numai in urma asigurării condiţiilor optime pentru sănătatea mamei şi fătului. Medicul care supraveghează sarcina, cunoaşte tot istoricul şi este cel mai în măsură să vă dea acordul de zbor cu toate indicaţiile personalizate. Recomandarea generală este să aveţi mereu dosarul medical cu toate rezultatele şi datele despre starea de sănătate a mamei şi sarcinii.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”