Ghid practic pentru prima baie a bebelusului

Baia poate fi distractiva atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ghid practic pentru prima baie a bebelusului
Ghid practic pentru prima baie a bebelusului tau

Prima baie generala a bebelusului este un moment emotionant, desi nu este deloc usor sa manevrezi un copil care se teme de apa si plange continuu.

Insa, cu putina rabdare si experienta, baia va deveni unul dintre cele mai indragite ritualuri ale cresterii unui copil, dar si un moment de placere si destindere pentru bebelus.

Cand e timpul pentru prima baie?

Prima baie se face in general in a 15-a zi, dupa caderea bontului ombilical si cicatrizarea plagii.

Baia poate fi facuta la orice ora din zi, dar este recomandata seara, inainte de ultima alaptare, deoarece apa calda destinde bebelusul si il ajuta sa doarma linistit noaptea. Ritualul nu trebuie sa dureze mai mult de 5 -10 minute.

In prima saptamana sau pana cand bontul ombilical cade si se vindeca zona, se recomanda toaleta partiala a nou-nascutului, cu un burete inmuiat in apa calduta.

Cat de des ar trebui sa faci baie bebelusului?

Desi unii parinti isi imbaiaza din placere pruncii in fiecare zi, nu sunt necesare mai mult de una, doua bai pe saptamana.

In schimb, spala-i fata frecvent si curata-i zona genitala de fiecare data cand ii schimbi scutecele.

Etapele imbaiatului
Urmand acesti pasi, vei descoperi ca e de fapt mult mai simplu decat ti-ai inchipuit:

1. Aduna toate accesoriile necesare pentru baie: tampoane pentru spalatul fetei, prosop, ulei de baie, hainele de schimb, scutece, crema etc.

2. Umple cadita cu 5-7 centimetri de apa calda, dar nu fierbinte. In jur de 32 de grade Celsius ar trebui sa fie suficient.

3. Pune incet copilul in apa, sustinandu-i capul si gatul cu o mana. Toarna apa calda peste el cu regularitate pentru a nu i se face frig.

4. Foloseste un sapun delicat (sapunul dur usuca pielea bebelusului) si spala-l cu mana sau cu o manusa moale de baie mai intai pe gat, apoi pe brate, maini, piept, abdomen, picioare si in regiunea genitala. Intoarce-l apoi pe burta, folosind ambele maini si sprijinindu-l in continuare pe antebratul tau si spala-l pe spate si pe fundulet.

Acorda o atentie speciala pliurilor formate de piele (la gat, dupa urechi, la genunchi etc.).

5. Clateste apoi bebelusul cu apa curata pentru a indeparta orice urma de sapun (acesta poate irita pielea bebelusului).

6. Inveleste copilul intr-o prosop moale si tamponeaza-i usor pielea umeda. Daca pielea bebelusului este uscata sau iritata din cauza scutecelor, aplica-i un ulei sau o lotiune speciala pentru bebelusi.

 

Reguli

Baia poate fi distractiva atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau. Dar, avand in vedere ca niciodata nu poti fi suficient de vigilenta, aminteste-ti aceste reguli de fiecare data inainte sa te apuci de treaba:

–  Nu lasa bebelusul nesupravegheat, nici macar pentru un minut. Daca telefonul ori soneria de la usa suna si consideri ca trebuie sa raspunzi, inveleste copilul intr-un prosop si ia-l cu tine.

–  Nu lasa niciodata bebelusul in cadita in timp ce curge apa de la robinet. Temperatura apei se poate schimba sau cadita se poate umple cu prea multa apa.

–  Asigura-te ca apa pentru baie este confortabil de calda. Verifica folosind un termometru sau, in lipsa acestuia, cu cotul tau. Bebelusii in general prefera apa chiar mai rece decat tine.

–  Umple cadita cu doar 5-7 centimetri de apa pentru nou-nascuti, iar pentru cei trecuti de 6 luni nu mai mult de linia taliei, in pozitia sezut.

–  Foloseste sapun, sampon, spumante delicate, cu atentie caci pot usca pielea bebelusului si astfel cauza iritatii ale pielii. Uleiurile de baie si spumantele pot duce la infectii ale tractului urinar daca bebelusul sta prea multa in apa.

–  Ai grija la apa fierbinte. Un bebelus poate ajunge la arsuri de gradul 3 in mai putin de un minut daca intra in contact cu apa foarte fierbinte.

–  Nu permite copilului sa atinga manerele de la robinet. Chiar daca nu le poate misca, in curand va fi destul de puternic sa le deschida. Iar acest lucru poate duce la accidente nedorite.

–  Inca o data, nu-ti lasa copilul nesupravegheat. Copiii se pot ineca in mai putin de 60 de secunde, in mai putin de 3 centimetri de apa.

Tu cum te descurci cu imbaiatul bebelusului tau?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Protejeaza-ti copilul de obezitate!
Protejeaza-ti copilul de obezitate!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”