Copiii nascuti vara si toamna au oasele puternice

Avantajele copiilor nascuti vara sau toamna se datoreaza expunerii la soare a mamicilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copiii nascuti vara si toamna au oasele puternice
Copiii nascuti vara si toamna au oasele puternice

Orice parinte isi doreste ce e mai bun pentru propriile odrasle, in special o sanatate de fier. Iar cercetatorii britanici s-au si grabit cu un sfat pentru viitorii parinti: programati venirea pe lume a copiilor pentru sfarsitul verii, respectiv inceputul toamnei.

De ce? Pentru ca acestia sunt de obicei mai inalti si mai puternici comparativ cu cei nascuti primavara sau iarna.

Dupa ce au studiat un grup de 7.000 de copii nascuti in anii ’90, oamenii de stiinta de la Universitatea Bristol, Marea Britanie, au ajuns la concluzia ca avantajele copiilor nascuti vara sau toamna se datoreaza expunerii la soare a mamicilor. Doar se stie importanta soarelui in formarea depozitelor de Vitamina D, care fixeaza calciul in oase.

In segmentul copiilor cu varsta de pana in zece ani, cei nascuti in perioada vara/toamna s-au dovedit a fi cu jumatate de centimetru mai inalti decat ceilalti si aveau aproape 13 cm de masa osoasa in plus. “Despre oasele mari se stie ca sunt mai puternice si mai putin expuse fracturilor, inclusiv celor cauzate de osteoporoza, la varste inaintate”, explica cercetatorii implicati in studiu.

Mamele aflate in ultimul trimestru de sarcina isi pot asigura necesarul de Vitamina D plimbandu-se pur si simplu in lumina soarelui. Cu masura, desigur, pentru a evita arsurile solare sau chiar cancerele de piele. Pentru mamicile programate sa nasca in lunile de iarna sau primavara, oamenii de stiinta recomanda suplimente de Vitamina D.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
De ce esti cel mai bun tatic?
De ce esti cel mai bun tatic?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”