Frate și soră – cum îi faci pe copiii tăi să aibă o relație bună. Vezi cea mai mare greșeală pe care părinții o fac des

Chiar și la adulți, starea de sănătate emoțională este mai puternică dacă între frați există o bună conexiune.
  • Publicat:
Frate și soră – cum îi faci pe copiii tăi să aibă o relație bună. Vezi cea mai mare greșeală pe care părinții o fac des
Frații se înteleg mai bine dacă părinții nu fac aceste greșeli, foto Mădălina Drăgoi

Se spune că una dintre cele mai mari comori pe această lume este să ai un frate sau o soră. Sau chiar mai mulți. Rudele de sânge sunt cei la care te poți întoarce cu încredere toată viața, cei care te sprijină și te iubesc necondiționat. Însă nu mereu relațiile între frați sunt armonioase.  Tocmai pentru că sunt atât de apropiați, uneori apar apar conflicte. Atât la vârste mici, cât și la vârste mari conflictele sunt normale. Însă și împăcările.

Iată câteva sfaturi utile pentru părinți, care pot fi exasperați în unele momente de certurile dese între frați. Uneori chiar părinții, deși fără voia lor, încurajează aceste conflicte. Poate cea mai mare greșeală: comparațiile între frați. ”Nu vă comparați copiii”. Cei mai mulți dintre noi am crescut auzind cât de buni, de deștepți, de talentați, de descurcăreți sunt alți copii în comparație cu noi. Chiar și sau mai ales frații noștri erau dați drept exemplu. Însă copiii nu înțeleg la vârste mici mesajul părinților și consideră că nu sunt suficienți de buni când sunt comparați. Astfel se pot naște sentimente de frustrare, gelozie între frați. Cel mai bine este ca părinții să explice fiecărui copil că oamenii au puncte forte, puncte la care pot îmbunătăți performanțele. Și că fiecare este special și felul său.

Aflați ce se ascunde în spatele conflictelor dintre frați

Atunci când frații se ceartă, nu se joacă împreună, chiar se lovesc fizic încercați să aflați motivul din spatele ”motivului” invocat. Poate unul dintre ei are impresia că fratele primește mai multă iubire din partea unui părinte. Sau poate că are probleme la școală cu un coleg și nu știe cum să gestioneze emoțiile negative și își varsă furia pe fratele mai mic.

Puneți-i să facă echipă pentru treburile casnice

Atunci când aveți doi sau mai mulți copii, indiferent de vârsta lor învățați-i să facă echipă. Chiar dacă unul merge în clasa 1-a, iar celălalt în grupa mică la grădiniță ei trebuie să comunice. Copilul mare învață despre nevoiele copilului mic, iar cel mic observă cum face fratele mai mare. În țări precum Germania, în multe grădinițe nu există grupe, ci sunt toți copiii împreună. Scopul? De a se adapta la toate condițiile, de a învăța, empatiza, juca, interacționa cu copii de toate vârstele. Așadar, când îi puneți să se spele, încurajați-i pe amândoi să facă același lucru, chiar dacă fiecare după puterea lui. La fel și cu strânsul jucăriilor, sau cu strângerea farfurioarele în care au mâncat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân