Excesul şi deficitul de sare în sarcină: ce efecte negative au asupra gravidei şi fătului

Excesul şi deficitul de sare în timpul sarcinii cresc riscul de complicaţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Excesul şi deficitul de sare în sarcină: ce efecte negative au asupra gravidei şi fătului

Sarea este esenţială pentru buna funcţionare a organismului, dar numai dacă este consumată în cantităţile potrivite. În cazul gravidelor, atenţionarea este cu atât mai importantă, deoarece şi fătul poate avea de suferit de pe urma excesului sau, din contră, a consumului prea redus de sare. O singură linguriţă de sare de masă conţine aproximativ 2.000 de miligrame de sodiu, un mineral care contribuie la reglarea presiunii sangvine, la transmiterea impulsurilor nervoase, dar nu numai.

 

Prea puţin sodiu în organism poate determina apariţia unor simptome precum greaţa, vărsăturile, oboseala sau tulburările de memorie. Pe de altă parte, excesul de sodiu favorizează creşterea tensiunii arteriale şi stările de nervozitate.

Specialiştii recomandă consumul zilnic a cel mult 2.300 de miligrame de sodiu în cazul persoanelor care nu au afecţiuni de natură cardiovasculară sau renală. Dacă vorbim despre persoanele care se confruntă cu tensiune arterială, consumul zilnic de sodiu trebuie să fie de maximum 1.500 de miligrame.

Trebuie să ţineţi cont însă că sodiul nu este asimilat doar din sarea pe care o presărăm pe alimente, ci şi din produsele semipreparate ori chiar din dulciuri. Mezelurile, biscuiţii, iaurturile cu fructe, pâinea, toate acestea sunt surse de sodiu. De aceea, este indicat să citim cu atenţie eticheta produselor pe care le cumpărăm şi să evităm consumul alimentelor care conţin o cantitate mare de sodiu.

În cazul femeilor însărcinate, nivelul de sodiu din organism scade în cele nouă luni de sarcină, motiv pentru care acestea trebuie să consume o cantitate mai mare de sare, dar nu exagerată. Sfatul nostru pentru viitoarele mămici este să ceară părerea medicului care o supraveghează în ceea ce priveşte cantitatea optimă de sare pe care ar trebui să o consume pe perioada sarcinii.

Excesul de sare duce la retenţie de apă în organism şi la umflarea picioarelor

Umflarea picioarelor, a gleznelor şi a mâinilor este un proces firesc în timpul sarcinii, deoarece corpul îşi măreşte producţia de lichide, în special în ultimele săptămâni de sarcină. Însă şi excesul de sare poate contribui la umflarea exagerată a extremităţilor. Aşadar, grijă mare la chipsuri şi alte gustări sărate!

Problemele cu rinichii, cauzate atât de exces, cât şi de lipsa de sare

Un studiu publicat recent în American Journal of Physiology a arătat că un consum prea mic sau, din contră, prea mare de sare în timpul sarcinii poate favoriza apariţia afecţiunilor renale şi a hipertensiunii arteriale, lucru valabil şi pentru făt, nu doar pentru gravidă.

Preeclampsia, favorizată de sarea în exces

De asemenea, s-a demonstrat că un consum excesiv de sare creşte riscul de pierdere a calciului din organism. Potrivit Institutului Linus Pauling, pentru fiecare 2,3 grame de sodiu filtrate de rinichi sunt excretate prin urină între 24 şi 40 de miligrame de calciu. Iar deficitul de calciu poate creşte semnificativ riscul de hipertensiune, o cauză majoră de mortalitate şi morbiditate materno-fetală. 

Tensiunea arterială crescută este una dintre principalele cauze ale preeclampsiei, o afecţiune extrem de periculoasă atât pentru gravidă, cât şi pentru făt. Printre complicaţiile preeclampsiei amintim întârzierea creşterii intrauterine, naşterea prematură, dezlipirea placentei de peretele interior al uterului înainte de naştere, sângerări abundente sau chiar decesul gravidei ori al fătului.

Deficitul de sare, la fel de periculos în sarcină

Pe de altă parte, consumul redus de sare în sarcină este la fel de periculos. În timpul sarcinii, producţia de progesteron este sporită, iar acest hormon favorizează pierderea sodiului prin urină, ceea ce înseamnă că organismul tău va reţine cantităţi mai mici din acest mineral important. De asemenea, deficitul de sodiu poate perturba echilibrul fluidelor din ţesuturi, ceea ce poate afecta sănătatea gravidei şi a fătului.

Nu de puţine ori, gravidele care sunt sfătuite să limiteze consumul de sare îşi reduc şi aportul de proteine, calciu şi calorii, cele trei aspecte esenţiale de care depinde buna dezvoltare a fătului. De aceea este indicat să nu faceţi excese, dar nici să evitaţi complet sarea. Pentru a afla care este cantitatea optimă de sare care ar trebui consumată în timpul sarcinii, cereţi părerea medicului specialist, care vă va oferi cel mai avizat răspuns.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Dormim sau nu cu bebeluşul în pat?
Dormim sau nu cu bebeluşul în pat?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”