Dr. Octavian Magazin: Despre boala neurodegenerativă pe care mulți români o privesc cu nepăsare când primesc diagnosticul

În România, în anul 2019, erau 300 de mii de persoane diagnosticate cu Alzheimer, cu 37% peste numărul de pacienți din 2009.
  • Publicat:
Dr. Octavian Magazin: Despre boala neurodegenerativă pe care mulți români o privesc cu nepăsare când primesc diagnosticul
Dr Octavian Magazin, medic psihiatru, foto arhivă

”Boala Alzheimer este incapacitate funcțională persistentă, prin uitarea sarcinilor, practicilor uzuale și  limbajului verbal – și de aici vine caracterizarea sa ca afectare neurocognitivă” explică dr. Octavian Magazin, medic psihiatru . Am aflat cum se diagnostichează Alzheimer, dar și cum se primește această veste de către pacient și familia sa.

CSÎD: În ce stadiu al bolii Alzheimer este indicat să fie stabilit diagnosticul pentru a ne asigura de o evoluție favorabilă a bolii?

Dr. Octavian Magazin: Pentru un prognostic favorabil este indicată diagnosticarea într-un stadiu cât mai incipient. Fiecare stadiu angrenează o avalanșă de interacțiuni, care stau la baza declanșării unui stadiu mai sever. În plus, cu cât conștientizăm mai repede riscul de a dezvolta această boală, cu atât putem minimiza factorii declanșatori.

Vestea unei boli cronice nu se acceptă inițial

CSÎD: Cum primesc pacienții vestea că au Alzheimer?

Dr. Octavian Magazin: De obicei, în special la noi în țară, boala este diagnosticată în faze avansate, când conștientizarea este redusă și afectul este aplatizat (apare nepăsarea).

CSÎD: În general, cum este primită vestea unei boli pe viață?

Dr. Octavian Magazin: În toate celelate cazuri de Alzheimer când pacientul este diagnosticat în stadiul în care conștientizarea este optimă, ca la orice boală, prin același mecanism defensiv, de neacceptare inițială care trece prin stadiile de negare totală (nu am nimic, e normal să mai uit din când în când), tăgăduire (adică eu nu am boala, poate e ceva mai ușor, trecător, doctorul se înșeală, hai să mai merg la câțiva alți doctori), revoltă (cum pot eu să am așa ceva? De mâine renunț la fumat, dulciuri, alcool și totul o să fie bine) și, în final, acceptare.

Teste prin care se stabilește diagnosticul de Alzheimer

CSÎD: Cum se stabilește diagnosticul Alzheimer? Ce analize, investigații și teste implică?

Dr. Octavian Magazin: Pe scurt, pentru stabilirea diagnosticului în boala Alzheimer, trebuie efectuate analize pe două paliere importante: analiza funcției cognitive, prin scale de intervievare specifice și examen de explorare imagistică, prin CT cerebral.

Suportul familiei pacienților cu Alzheimer este foarte important pentru pacient

CSÎD: Cum reacționează în general familiile pacienților nou diagnosticați cu Alzheimer? Care sunt temerile care apar în general, la început?

Dr. Octavian Magazin: Temerile familiei pacientului cu Alzheimer sunt legate, implicit, de siguranța pacientului și de siguranța familiei în care trăiește pacientul. De aici apare tendința de izolare a unui astfel de pacient, ceea ce este o tendință complet greșită. Familia ar trebui să conștientizeze că suportul emoțional este esențial pentru încetinirea evoluției bolii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”