Miriam Mircea, profesor în Germania: Tipuri de bullying

Așa cum rankismul (ierarhie) este foarte frecvent întâlnit la locul de muncă, așa bullying-ul este întâlnit prin școli, dar și în mediul online etc.
  • Publicat:
Miriam Mircea, profesor în Germania: Tipuri de bullying
Miriam Mircea, profesor în Germania, foto arhiva personală

”În anul 2016 ne-am gândit eu și partenera mea Ioana Popescu (n.r. de la agenția de pr pentru benzi desenate) că ar fi un prilej bun de a iniția o campanie anti-bullying, pe care am numit-o “GeekSHEroes”, un joc de cuvinte in engleză, despre eroine de toate vârstele și categoriile sociale. Am dorit să atragem atenția asupra acelor abuzuri care rămân oarecum ascunse și care sunt suferite de bărbați cât și de femei.”explică Miriam Mircea, profesor de limbi străine în Germania. Am stat de vorbă despre bullying.

CSÎD: Ce este bullying-ul?

Miriam Mircea: Bullying-ul este un comportament intenționat, de intimidare, care apare în mod repetat și are la bază o percepție a unui dezechilibru de forțe. De multe ori, victima este percepută drept vulnerabilă (provenind din alt mediu social, este percepută ca ‘diferită’ etc) și/sau având dificultăți în a face față acestui comportament. Pe de altă parte, prin intimidare, agresorul se simte în control.

CSÎD: Ce spun statisticile despre acest fenomen?
Miriam Mircea: Situația este din ce în ce mai serioasă, nu numai în România.
Conform unor studii sociologice din 2016, termenul englezesc de “bullying” era cunoscut de 48% din copii, din care aproximativ 23% ai fost chiar victime ale agresiunii fizice sau verbale. Și când ne gândim ca acești copii, fără grija și terapia potrivite, vor ajunge și ei sa aplice același “tratament” altora ca adolescenți…

Legătura dintre Rankism și bullying

CSÎD: De unde am putea cataloga că începe acest tip de agresiune? Până unde poate duce bullying-ul?

Miriam Mircea: Pentru o mai bună înțelegere din partea părinților și a profesorilor a ceea ce înseamnă bullying-ul, fac o paralelă cu ceea ce se numește RANKISM.
Rankismul este un fel de bullying între adulți, care are loc la locul de muncă, în special prin corporații, unde cei cu poziții superioare de putere îi umilesc pe cei din eșaloanele secunde și le aplică tot felul de rele tratamente în mod gratuit.

Sursa foto: Shutterstock

Cuvântul în sine provine din englezescul «rank», ce simbolizează ierarhizarea pe grade de putere la locul de muncă. Rankismul este foarte frecvent întâlnit și prin firmele din România, așa cum bullying-ul este întâlnit prin școli.

Cred că în cazuri din ce în ce mai frecvente, reacția față de agresiune se concretizează în impulsuri de a se izola, de a se răni și în cele mai negre scenarii, până la suicid.

Există 4 tipuri de bullying, inclusiv cel din mediul virtual

CSÎD: Câte tipuri de bulling sunt?
Miriam Mircea: Literatura de specialitate prezintă trei tipuri clasice de bullying

bullying verbal (insulte, etichetări);

bullying social (lezarea reputației sociale sau a relațiilor prin practici precum izolarea sau umilirea publică);

bullying fizic (vătămare corporală)

Actualmente, sunt nevoită sa menționez Cyberbullying, manifestat sub forma unor comentarii negative online, mesaje de denigrare, trimiterea de mesaje abuzive. Este deosebit de grav atunci când cineva considera de cuviință să comită un atac la persoana fața de un necunoscut de pe internet, mai ales fără absolut nicio provocare prealabilă.
Să nu uităm nenumăratele cazuri de copiere a identității și trimiterea de mesaje nefaste în numele altei persoane.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân