Doctor Craiu: Nu le dați copiilor medicamente pentru răceală și tuse destinate adulților. Multe sunt interzise!

Atenție, părinți! Medicamentele de răceală și tuse destinate adulților nu trebuie date și copiilor! Multe sunt nerecomandate sau chiar interzise.
  • Publicat:
Doctor Craiu: Nu le dați copiilor medicamente pentru răceală și tuse destinate adulților. Multe sunt interzise!
Foto: Shutterstock

Venirea toamnei înseamnă pentru mulți părinți de copii mici viroze repetate și tuse sâcâitoare, care pare să nu mai treacă. Nu e de mirare astfel că adulții apelează la tot felul de medicamente în speranța de a elimina tusea copilului mic. Cu toate acestea, medicii avertizează că, deși tusea produce „exasperare și reacții de panică”, nu trebuie să le dăm copiilor medicamente fără să cerem sfatul medicului, pentru că sunt inutile și uneori dăunătoare.

Tusea, campionul absolut al declanșării unor emoții negative la părinți

Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, tusea vine și „stă” în familie mai mult decât suntem pregătiți emoțional să suportăm, spre deosebire de febră sau diaree, de traumatisme sau alte incidente acute, care vin și trec repede de obicei.

Trebuie spus foarte clar că orice răceală banală a unui preșcolar va produce în medie 10 zile de tuse. Iar unii copii (cam un sfert din cei răciți) vor tuși chiar și după 20 de zile, fără să fi luat o altă boală. Doar vor tuși mult, fără alte semne de agravare. Deci trebuie să ne înarmăm cu multă… răbdare!, spune medicul într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Atenție la medicamentele pe care le dați copiilor pentru răceală și tuse

Dr. Mihai Craiu trage un semnal de alarmă în ceea ce privește administrarea medicamentelor pentru răceală și tuse la copii:

Multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise (unele dintre ele). Academia Americană de Pediatrie și FDA recomandă producătorilor de medicamente de acest tip (CCM – cough&cold medicines) să noteze în prospect că ele sunt interzise la copilul cu vârsta sub 4 ani, în special acele CCM destinate adulților.

Medicamentele CCM care nu trebuie folosite acasă, fără supraveghere medicală continuă la preșcolari, sunt:

  1. Antitusive – dextrometorfan, codeină
  2. Expectorante – guaiafezină
  3. Descongestionante nazale – pseudoefedrină, fenilefrină
  4. Antihistaminice – bromfeniramin, clorfeniramin, difenhidramină

Formularea FDA este una foarte fermă de contraindicație pentru codeină sau hidrocodonă la copiii sub 12 ani și de avertizare majoră la adolescenții de 12-18 ani cu obezitate, apnee obstructivă de somn sau alte boli în care aceste medicamente ar putea produce deces în timpul somnului. De altfel și Agenția Europeană a Medicamentului are avertizări similare. Doctoriile, mai ales cele de adulți sau cele de copii date în doze repetate, sunt cu certitudine inutile și uneori dăunătoare, adaugă dr. Craiu.

În concluzie, spune medicul, deși pare atât de enervantă, tusea trebuie tratată cu calm. Sunt indicate doar lichide multe (ceai cald cu miere, supă clară de pui, compot, de exemplu), desfundat bine nasul (spray cu apă de mare sau lavaj) și… răbdare!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân