Diversificarea corectă reduce numărul alergiilor

Dupa 4 luni si jumatate, medicul pediatru va indruma cum sa incepeti diversificarea sugarului, in functie de inaltimea si greutatea acestuia.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Diversificarea corectă reduce numărul alergiilor

În primele 4 luni din viaţă, bebeluşul se delectează exclusiv cu lapte. Ideal ar fi să-l consume pe cel matern. După 4 luni şi jumătate, medicul pediatru vă îndrumă cum să începeţi diversificarea sugarului, în funcţie de înălţimea şi greutatea acestuia. Iar oferta de alimente de sezon este mai mult decât generoasă pentru ca diversificarea să decurgă cât mai uşor.

La patru luni, medicul pediatru sau medicul de familie fac un bilanţ decisiv al creşterii şi dezvoltării bebeluşului. În funcţie de acest bilanţ, specialistul recomandă etapele diversificării. Până la această vârstă însă e interzis să îi oferiţi sugarului altceva în afară de lapte de mamă sau formule adaptate. Sistemele metabolice ale copilului nu sunt dezvoltate astfel încât să primească şi altceva.

Dacă însă este vară şi temperatura din casă nu e tocmai optimă (20-22 de grade Celsius e temperatura ideală pentru un bebeluş), sugarul are nevoie şi de apă plată într-un biberon adaptat. De asemenea, apa e necesară dacă primeşte doar formule de lapte.

Spre deosebire de acestea, laptele de mamă conţine atât necesarul hidric destinat copilului cât şi pe cel caloric. La începul alăptării, există un lapte apos care doar hidratează copilul, apoi apare cel care constituie masa sugarului. De aceea, copilul va primi o masă de la un singur sân, iar următoarea masă de la celălalt sân.

Revenind la diversificarea de la 4 luni, aceasta trebuie decisă alături de medicul pediatru sau de familie. Spre exemplu, un copil care e supraponderal nu va primi niciodată într-o primă etapă a diversificărrii cereale sau făinoase, pentru că acestea îi vor afecta greutatea şi aşa peste limită. Indiferent însă de greutatea copilului, acesta va trebui să primească o supă de legume, într-o primă etapă fără cartof. Supa se face iniţial doar din morcov, ţelină, păstârnac. Apoi se adaugă toate legumele de care dispuneţi. Nu uitaţi de dovlecel, pentru că acesta conţine fibre perfecte necesare digestie. Odată cu diversificarea, trebuie să se regleze şi tranzitul intestinal al copilului.

Dacă în timpul alimentaţiei exclusive cu lapte, bebeluşul a suferit de constipaţie sau de unele probleme la defecaţie, acum e momentul ca aceste necazuri să se rezolve spontan.

Fructele de sezon sunt perfecte

Pe lângă supa de legume, fructele intră iar la mesele obligatorii. Sunt de preferat cele româneşi, dacă din fericire începeţi diversificarea în timpul verii. E indicat inclusiv să le oferiţi coaja fructelor. În acest caz, doar cojile se pun în blender şi se agită la o viteză mare astfel încât să iasă un piure perfect, care poate fi mâncat de către bebeluş. Cu alte cuvinte, nu pasaţi fructul cu tot cu coajă, ci separat, apoi amestecaţi din nou. După 5 luni, începe capitolul carne cu legume fierte. Se preferă carnea de pui, de vită şi de curcan. Carnea se fierbe în două ape şi se amestecă cu legume pasate, fierte în prealabil al dente, adică să mai fie puţin tari. Ulterior, totul se pasează bine.

În luna a şasea, micuţul e pregătit deja pentru un gălbenuş de ou bine fiert. Albuşul nu se dă copilului până la un an.  În schimb gălbenuşul e perfect pentru conţinutul de fier atât de necesar, mai ales după luna a patra, când rezervele cu care s-a născut scad mult. E momentul să îi adăugaţi şi o linguriţă de ulei presat la rece în piureurile de legume şi ulterior, la masa principală din zi, copilul va beneficia de 5 ml de ulei nepregătit termic.


Lactatele, la putere

Tot din luna a şasea, sistemele lui metabolice sunt pegătite pentru iaurt. Acesta trebuie să fie natural, eventual pregătit în casă după o reţetă simplă. Se ia o cană mare din lut în care se pun lapte pasteurizat şi o doză de iaurt natural, care să nu conţină lapte praf. Acesta se lasă la temperatura camerei 2-3 zile şi apoi se ţine la frigider. A şaptea lună din viaţă, bebe e pregătit deja pentru peşte alb – orice fel de peşte pe care îl gătiţi la cuptor, învelit în hârtie pergament. În felul acesta, peştele nu îşi pierde nutrienţii. Firesc, bebe nu are nevoie de niciun aliment prăjit, deci nu îi preparaţi nimic cu ulei încins. Şi carnea de pui sau de vită poate fi gătită la cuptor, în hârtie pergament, fără niciun adaos.

De la 7 luni, în fiecare zi aveţi grijă ca micuţul să ia două mese de lapte – dimineaţa şi seara. Ideal ar fi să îl alăptaţi în continuare dimineaţa şi seara. Dacă nu e posibil, două biberoane de lapte, formula adaptată, sunt obligatorii la începutul şi la sfârşitul zilei. În rest, iată cum trebuie să arate orarul meselor: La ora 10 va avea neapărat o masă de fructe rase sau pisate. Acestea nu se combină cu biscuiţi sau brânză sau cu orice altceva. Vitaminele de calitate din fructe se absorb la cote maxime dacă sugarul ia doar o masă de fructe simple şi nu un mix. Atenţie! Până la un an nu introduceţi căpşunile în alimentaţie pentru că sunt  alergene. La prânz, copilul are nevoie de o masă care să conţină fie legume şi carne, legume şi peste sau legume şi gălbenuş de ou. După-amiază,  se recomandă o a doua masă de fructe şi, la distanţă de minim o oră, un iaurt natural. Aceasta poate fi combinat cu pâine integrală. Seara, copilul poate primi orez integral cu legume şi puţin ulei, turnat la final (deci neprăjit) sau brânză cu puţină pâine integrală şi o legumă. Ziua se încheie cu biberonul de lapte. Şi acest regim trebuie continuat şi după primul an de viaţă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”