Cum se modifică pielea după naştere?

Pielea îşi poate schimba PH-ul, iar unul dintre motive este chiar sarcina. Mai mult, în timpul celor 9 luni, apare bombardamentul hormonal, care se traduce prin modificări cutanate, uneori severe. Aveţi nevoie de hidratare şi de îngrjire în sarcină, aveţi nevoie de aceeaşi grijă şi după naştere.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se modifică pielea după naştere?

Pielea îşi poate schimba PH-ul, iar unul dintre motive este chiar sarcina.

Mai mult, în timpul celor 9 luni, apare bombardamentul hormonal, care se traduce prin modificări cutanate, uneori severe.

Aveţi nevoie de hidratare şi de îngrjire în sarcină, aveţi nevoie de aceeaşi grijă şi după naştere.

 

 

Protejaţi pielea

În timpul celor 9 luni de sarcină, pielea va fi afectată de cantităţile mari de estrogeni şi cortizol secretaţi de placentă. Hormonii estrogeni vor face ca pielea să fie mai uscată, să apară fenomene de celulită, dar şi o tulburare a vaselor mici subepidermice. La rândul lor, dozele mari de cortizol produc vergeturi, prin distrugerea fibrelor de colagen.

De aceea, unele femei au vergeturi pentru că secretă mai mult cortizol şi altele nu fac vergeturi pentru că placenta lor e mai săracă în cortizol. Acest aspect nu poate fi influenţat pentru nu puteţi să ştiţi anterior sarcinii în ce categorie vă încadraţi. În cazul vergeturilor, mai există un aspect de luat în calcul.

Calitatea pielii care face vergeturi (în adolescenţă spre exemplu) se consideră ca e una specială, o calitate inadecvată extinderii ţesutului extrem de brutal. În sarcină, apare şi a treia mare problemă estetică. Este vorba despre edeme. Femeia însărcinată reţine multă apă, iar ţesuturile se umflă. Pentru a testa existenţa edemelor, presaţi tibia. Dacă apare o urmă evidentă, aveţi dovada clara că reţineţi apă.

Excesul de apă din ţesuturi dispare prin urină în mod natural, la scurt timp după naştere. Însă chiar şi aşa, utilizarea cremelor şi unguentelor se justifică. Hidratarea prin aport de apă şi nu alte lichide într-adevar ajută la creşterea elasticităţii pielii. În felul acesta, ajutaţi şi metabolismul bazal. Apa intră atât în celule, cât şi în spaţiul extracelular.

În timpul celor 9 luni, trebuie evitate cosmeticele cu acid acetil salicilic, dar şi vitamina A şi derivaţi. De asemenea, evitaţii parabenii, propilen glicolul şi ftalaţii.

Apă plus creme cu apă şi după naştere

După naştere, pielea are nevoie de aceleaşi cantităţi mari de apă. Apa intervine în toate procesele metabolice şi, cu atât mai important, în procesele prin care organismul trece de la starea de sarcină la cea normală. În această perioadă, dacă alăptaţi, veţi creşte cu aproximativ 2 litri cantitatea de apă consumată zilnic.

Al doilea aspect împortant al îngrijirii se referă la cremele de hidratare care intervin asupra metabolismului bazal. Despre aceste creme trebuie însă să vă întrebaţi dermatologul.

Dacă vi s-a schimbat PH-ul în sarcină, posibil, pielea va respinge deodorantul preferat. Apar mâncărimi axilare, vezicule, roşeaţă. În plus, epilatul devine în aceste condiţii şi mai agresiv. Pielea se fragilizează şi prezintă microtraumatisme care fac ca acel contact dintre deodorant şi piele să fie mai delicat, iar substanţele din deodorant să lezeze pielea. Aşa apare dermatita iritativă, care însă, după un tratament adecvat, se vindecă.

Fără soare!

În timpul sarcinii dar şi după naştere, indiferent de anotimp, trebuie să vă feriţi de soare. Soarele accentuează eventualele pigmentări din timpul celor 9 luni. Crema de dimineaţă trebuie să conţină factor de protecţie mare, peste 30. Factorul de protecţie solară nu este doar un aliat care împiedică eventualele arsuri solare şi diferitele hiperpigmentări.

Crema cu factor de protecţie împiedică distrugerile celulare. Şi tocmai prin aplicare sa pielea va deveni mai luminoasă. În acestă perioada după naştere, dacă aveţi ten gras sau dacă hormonii au produs acnee, folosiţi produse pe bază de peroxid de benzoil sau acid glicolic, dar nu cu acid salicilic. Aceasta dacă alăptaţi.

De ce cade părul?

E normal ca după naştere să constataţi pierderi masive ale podoabei capilare. Dar e posibil să fie un semn al anemiei sau al unei probleme hormonale accentuate. Este motivul pentru care trebuie să mergeţi la dermatolog. Medicul vă sfătuieşte să faceţi analize, iar dacă e nevoie, vă va recomanda medicaţie. Tot dermatologul vă indică cosmeticele potrivite.

Autor: Ioana Georgescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân