Cum să te obișnuiești la 19 grade în casă – idei de la nemți

Prețurile explozive la energie electrică și la gaz pun toată Europa pe jar. Milioane de oameni se văd în situația că nu vor putea achita facturile la energie la iarnă.
  • Publicat:
Cum să te obișnuiești la 19 grade în casă – idei de la nemți
Cum fac nemții să facă economie la căldură iarna, foto Shutterstock

Unele dintre cele mai aprinse discuții în aceste zile sunt cu siguranță cele despre facturile la energie și gaz. Mulți dintre aceștia se află și în România din păcate. Una dintre soluții este evident reducerea consumului pentru a ține sumele afișate de facturi sub control. Nemții sunt cunoscuți în lume pentru economii și idei eficiente atunci când vine vorba despre păstrarea resurselor. Am stat de vorbă cu un jurnalist german Marc Vorsatz despre soluțiile la care se gândește atunci când vine vorba despre reducerea consumului la energie electrică și gaz.

 

CSÎD: Câte grade au de obicei iarna nemții în casele în care stau?

Marc Vorsatz: Ei bine, noi suntem obișnuiți cu temperaturile joase. Și nu este un secret că germanii fac și iarna baie în lacuri, în mare. Așa că în case în general, iarna sunt cam 20 de grade, iar noaptea cel mai probabil 18 sau poate 19 grade Celsius. Depinde de fiecare. Am și prieteni care reduc temperatura centralei la 17,5 grade noaptea”

Treptat, corpul se adaptează și la temperaturi mai joase iarna în casă

CSÎD: Dar, românii sunt mai călduroși. Unii setau temperatura chiar și la 25 de grade C în casă iarna…

Marc Vorsatz: Orice învăț are și un dezvăț… În vizitele mele în România iar, în unele apartamente din București era așa cald, că deschideam noaptea fereastra… Pentru mine era incredibil. Se aruncau banii pe fereastră. Treptat, corpul se va adapta la noi temperaturi. Eu personal, am suferit din cauza frigului în copilărie, trăind în fosta Germanie de Est, însă am reușit să merg în expediții în multe zone artice. Și am dormit chiar și la minus 27 grade C în cort… Dușurile reci, făcute treptat, încă de pe acum, vor fi de ajutor. Plus, că frigul ne ține mai fresh, mai atenți la ceea ce este în jur.

CSÎD: Nici nu este sănătos să dormi la temperaturi ridicate…

Marc Vorsatz: Așa este. Ne odihnim mai bine când este frig. 19 grade C este temperatura ideală pentru somn.

Becuri economice, plapumă din puf de gâscă, dezgheațarea congelorului – câteva idei pentru reducerea consumului

CSÎD: Ce sfaturi ai pentru a reduce consumul la căldură:

Marc Vorsatz: În primul rând, o izolare mai bună a ferestrelor. Dacă nu este posibilă acum, căptușirea zonelor neizolate complet ale ferestrelor și ușilor cu prosoape sau pături. Este un truc folosit în trecut. Ca să te simți confortabil când în casă este frig, ideal este să ai pilotă sau plapumă și perne din puf de gâscă. Sunt mai scumpe însă chiar te încălzesc. Să nu păstrezi în prize obiectele electronice pe care nu le folosești, un alt truc care pe termen lung ajută. Frigiderul și congelatorul sunt responsabile pentru o bună parte din factura la energie. Să nu ții congelate pe o perioadă foarte lungă alimentele este de ajutor. De asemenea, să dezgheți congelatorul. Dacă pleci de acasă pentru o perioadă mai lungă, poți goli frigiderul și îl poți scoate din priză, lasându-l cu toate ușile deschise. Înlocuirea becurilor normale cu becuri economice. Haine mai groase în casă, papuci cu blană, șosete de schi, hanorace. Și multe ceaiuri calde, supe. Sau ciorbe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân