Cum le vorbești copiilor despre pandemie

Chiar dacă este pandemie copiii trebuie să fie informați cu privire la răspândirea virusului dar și să se simtă protejați și în siguranță.
  • Publicat:
Cum le vorbești copiilor despre pandemie
foto Shutterstock

Nu mințiți copiii cu privire la afecțiunea coronavirus. Nu ascundeți copiilor situația în care întreaga omenire se află. Dar nu îi speriați. Oferiți-le sentimentul de siguranță și învățați-i să respecte reguli de igienă și de distanțare socială.

 

Copiilor trebuie să le vorbiți cu calm și încredere despre orice subiect inclusiv despre pandemie. Ei trebuie să știe, fără să se sperie, despre virsul Sars-Cov-2, despre măsurile de trasmitere, despre boala Covid19, despre consecințe, tratament. Aflați în primul rând ce știe copilul dumneavoastră despre coronavirus și despre pandemie. Întrebați-l de temeri are? Ce nelămuriri? Aflați ce întrebări are.

 Nu încercați să îi spuneți copilului toate informațiile dintr-o dată

Lăsați copilul să conducă discuția. Căutați răspunsuri împreună din surse autorizate. Site-ul Organizației Mondiale a Sănătății, Centrul de Control al Bolilor infecțioase, Ministerul Sănătății etc.

Dacă nu știți răspunsul la o întrebare, fiți sincer și răspundeți-i ca atare. Puteți chiar nota întrebările. Încercați să nu speriați copilul cu știri despre decese. Nu vorbiți zilnic despre numărul de cazuri sau numărul persoanelor care au decedat.

Cum să răspunzi la întrebări ”dacă mă îmbolnăvesc și eu”?

Evident, oricare dintre noi se poate contacta virusul Sars-Cov-2. Dar copiii trebuie să știe că mare majoritate a oamenilor trec cu bine peste această infecție, iar copii fac forme ușoare în general. Iar prin vaccinuri specializate putem preveni îmbolnăvirea.

Nu ascultați știri despre pandemie non-stop 

Nu țineți televizoarele pe canalele de știri deschise când sunt copiii acasă. De asemenea, limitați accesul pe internet al copiiilor. Vorbiți cu copiii despre cum puteți păstra starea de sănătate: igiena mâinilor, masca medicală, somn suficient, alimentație sănătoasă, plimbări în aer liber în zone neaglomerate. De asemenea, încurajați copiii să fie sinceri atunci când nu se simt bine sau simt că au simptome precum febră, dureri de cap, dureri în gât. Copiii trebuie să știe că au sprijin în părinți, cadre medicale în caz de îmbolnăvire.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”