13 reguli de bază pentru a ne proteja de viroze respiratorii și coronavirus. Explică dr. Carmen Andrei

Un sistem imunitar puternic se menține prin un stil de viață sănătos. La copiii mici vaccinurile recomandate de OMS sunt de ajutor pentru sistemul imunitar.
  • Publicat:
13 reguli de bază pentru a ne proteja de viroze respiratorii și coronavirus. Explică dr. Carmen Andrei

În plină pandemie de coronavirus, chiar și primele simptome ale unei banale viroze respiratorii ne dau fiori. Am stat de vorbă cu dr. Carmen Andrei, medic primar ORL, despre cele mai importante metode de a ne feri de virozele respiratorii dar și  despre rolul sistemului imunitar, AS-ul din mânecă pentru păstrarea sănătății.

CSÎD: Cum ne putem proteja de gripă, viroze respiratorii și coronavirus?

Dr. Carmen Andrei: Cel mai important este să avem un sistem imunitar întărit.

Vaccinurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății sunt de ajutor pentru imunitatea copiilor

CSÎD: Cum îi putem apăra pe copii, sistemul lor imunitar fiind în formare?

Dr. Carmen Andrei: La copii și mai important decât sistemul imunitar (care oricum este mai slab decât al adulților) este ca aceștia să fi efectuat schema completă de vaccinare până la vârsta la care au ajuns.

Ce alimente sunt bune pentru sistemul imunitar

CSÎD: Care ar fi câteva reguli de aur pentru întărirea sistemului imunitar?

Dr. Carmen Andrei: Sistemul imunitar ni-l putem întări printr-o alimentație corespunzătoare, bogată în fructe și legume ce conțin vitamina C, consum moderat de proteine, o hidratare corespunzătoare atât prin consumul de apă, cât și prin consumul de ceaiuri.

Ce vitamine sunt bune pentru sistemul imunitar?

CSÎD: Sunt anumite vitamine mai indicate să le avem în vedere pentru o imunitate bună?

Dr. Carmen Andrei: De asemenea, ne putem îmbunătăți sistemul imunitar consumând vitamina C și D și alte tipuri de medicamente imunostimulatoare, bineînțeles la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist, pentru a evita consumul inadecvat al acestor medicamente.

Reguli de igienă pe care trebuie respectate

CSÎD: Ce reguli de igienă sunt recomandate?

Dr. Carmen Andrei: În afară de îmbunătățirea sistemului imunitar, trebuie să avem grijă la igiena personală și anume să ne spălăm pe mâini de câte ori am pus mâna pe un obiect sau o suprafață potențial contaminată (barele din autobuze, bancomate, bani etc), de câte ori intrăm în casă după ce am fost afară, înainte să mâncăm. Igiena corporală și curățenia casei și a spațiului în care lucrăm sunt la fel de importante.

Masca medicală și fularul iarna – de ajutor

CSÎD: Distanțarea socială, are un alt rol…

Dr. Carmen Andrei: Da, trebuie să evităm aglomerările umane, fie ele în aer liber sau în spații închise, să păstrăm distanța de 2 m față de persoanele care prezintă simptome ale virozelor respiratorii. De asemenea trebuie să purtăm masca de protecție facială. În sezonul rece, trebuie să ne acoperim gura și nasul cu fulare care să ne protejeze de temperaturile reci ce pot modifica homeostazia de la nivelul tractului respirator superior și inferior.

dr Carmen Andrei
Dr Carmen Andrei, medic primar ORL, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
(P) Crosectomia laser în varice
(P) Crosectomia laser în varice
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân