Nas înfundat: cauze, simptome şi remedii naturiste

AI nasul înfundat? Iată tot ce ar trebui să ştii pentru a reuşi să nu mai ai nasul înfundat: de la simptome, cauze, dar şi remedii naturale de ajutor.
  • Publicat:
Nas înfundat: cauze, simptome şi remedii naturiste
Ai nasul înfundat sau suferi de diverse alergii – infecțiile sinusurilor sau o viroză banală pot cauza înfundarea nasului, ceea ce determină respirația pe gură și efectele sale, despre care am vorbit anterior. De asemenea, alergiile combătute prin medicamente sau spray-uri cu antihistaminice pot cauza uscarea pasajelor nazale și reducerea producției de salivă, cu aceleași consecințe nefaste asupra respirației.

Congestia nazală este un simptom şi nu o boală. Numită popular şi nas înfundat, congestia nazală este un simptom extrem de des întâlnit, atât la copii cât şi la adulţi şi apare de regulă, odată cu instalarea unei răceli, viroze, alergii sau odată cu declanşarea sinuzitei. 
Congestia nazală este caracterizată prin blocarea pasajelor nazale dar şi a ţesuturilor adiacente. Odată blocate, acestea se inflamează din pricina excesului de fluide, iar respiraţia devine dificilă, persoana în cauză resimte un disconfort accentuat.

Nas înfundat: simptome

• Senzaţia de uscăciune a mucoasei,
• Tulburări ale mirosului,
• Senzaţia de lipsă a aerului.
• Acumularea de mucus,
• Secreţii nazale,
• Inflamarea ţesutului nazal,
• Mai rar, dureri la nivelul sinusurilor.

Nas înfundat: cauze

• Cauze alergice: rinita alergică, alergiile la praf, mucegai sau la diferiţi factori de mediu dar şi alergiile sezoniere,
• Cauze infecţioase: sinuzita, răceală, gripa, infecţiile căilor respiratorii superioare, virozele,
• Cauze structurale de congestie: anumite deformări ale nasului sau ale septului, polipii, sau chiar tumorile nazale.
Alte cauze ale congestiei nazale sunt: consumul excesiv de alcool, aerul rece, fumul sau mâncarea prea condimentată. De asemenea, anumite medicamente pentru controlul tensiunii arteriale pot avea ca efect secundar înfundarea nasului. Nu în ultimul rând, congestia nazală poate să apară în timpul sarcinii, de regulă, la sfârşitului primului trimestru. Fluctuaţiile hormonale care apar în timpul sarcinii pot determina această congestie nazală, iar membranele nazale devin inflamate şi uscate. 

Nas înfundat: când să mergi la medic

Trebuie să te adresezi medicului dacă simptomele durează mai mult de 10 zile, ai febră mare, mucusul nazal are culoarea galbenă sau verde şi este însoţit de durere sinusală. Aceste simptome pot să fie semnul unei infecţii bacteriene, iar medicul după ce te va consulta şi va efectua analizele necesare, îţi poate recomanda tratament cu antibiotic pentru a nu avea loc o suprainfectare.
Atenţie! Dacă ai un copil mic, sugar şi are febră, iar congestia nazală este o piedică în calea alăptării sau îi provoacă dificultăţi de respiraţie, trebuie să mergi de urgenţă la medicul specialist pediatru.

Nas înfundat: tratament

Tratamentul este în funcţie de boala care a determinat congestia nazală şi de cele mai multe ori acesta constă în spray-uri nazale, dezinfectante locale sau chiar spray-uri sau, în cazurile mai dificile, picături cu antibiotic.
De exemplu, în cazul unei răceli banale farmacistul sau medicul îţi poate recomanda picături sau spray-uri nazale care să te ajute să respiri normal. Dacă nasul curge în permanenţă, strănuţi şi ochii îţi sunt roşii şi te ustură, este posibil să ai o alergie şi atunci un antihistaminic te poate ajuta, însă tot trebuie să mergi la medic. Dacă însă congestia ta nazală are la bază o rinită cronică sau o sinuzită este obligatoriu ca tratamentul să fie prescris de medicul specialist ORL-ist, automedicaţia nefiind recomandată.

Nas înfundat: remedii naturiste de ajutor

• Soluţii saline. Acestea au la bază apă de mare şi se pot achiziţiona din farmacii. Sunt foarte eficiente în curăţarea nasului, putând să fie folosite şi ca soluţie preventivă împotriva nasului înfundat pe fondul unei răceli, nu numai ca remediu. De asemenea, spray-urile cu apă de mare sunt des utilizate şi în cazul celor mici.
• Un duş fierbinte sau o baie. Este foarte important să faci inhalaţii cu aburi deoarece decongestionează bine şi repede nasul. Dacă nu ai timp să faci o baie cu apă fierbinte, poţi pune într-un castron mai mare, apă fiartă în care adaugi şi ceai de muşeţel şi respiri acel abur, iar deasupra capului poţi pune un prosop, astfel încât să inhalezi corect acel abur. De asemenea, de real ajutor este şi uleiul de eucalipt. Pune câteva picături în apa fiartă şi inhalează aburii şi vei observa ce repede se va desfunda nasul.
• Un alt remediu constă în aplicarea de comprese calde la nivelul feţei sau spălarea căilor nazale cu ajutorul unui irigator special care se găseşte în farmacii.
• Mănâncă o linguriţă de hrean ras, proaspăt amestecat cu puţină miere şi efectele benefice asupra nasului nu vor întârzia să apară.
• Bea o cană de ceai de busuioc în care adaugă puţină miere de albine, seara înainte de culcare, acesta fiind alt remediu util pentru decongestionarea nazală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”