Cum îți înveți copiii să te ajute la treburile casnice?

Treburile casnice nu se află printre preocupările copilăriei.
  • Publicat:
Cum îți înveți copiii să te ajute la treburile casnice?

Atunci când sunt mici, copiii sunt protejați de treburile casnice, dar… vine o vreme când toți piticii cresc și responsabilitatea ar trebui să își facă loc în viețile lor. Cum poți face ca al tău copil să te ajute la treburile casnice? Nu-i deloc dificil, chiar dacă pare misiune imposibilă! Iată ce pași trebuie să urmezi pentru a-ți determina copilul să fie mai cooperant când vine vorba de munca din gospodărie!


Lucrați în echipă

O modalitate simplă și eficientă de a face curățenia mai distractivă este să o faceți împreună. Faceți acest proces distractiv! Cântați melodiile sale preferate, apoi transformați împreună curățenia de sâmbătă într-o petrecere mare de dans. Curățenia poate fi văzută și ca timp de calitate petrecut împreună: responsabilizează copilul, îl ajută să înțeleagă că este important să te ajute și totodată este o activitate pe care o faceți cot la cot, într-un mod simpatic și distractiv.

Fii creativ

Cel mai bun mod de a motiva copiii este de a lucra cu impulsul lor natural, intrinsec, de a fi contribuabili productivi – chiar creativi – la gospodărie. Copiii vor simți că fac parte dintr-un proiect foarte important și, ca atare, se vor simți și ei la fel de importanți. Treburile casnice le arată copiilor că familiile sunt construite pe baza ajutorului și că membrii familiei trebuie să se ajute reciproc.

Transformă gătitul în „timp de joacă”

Transformă gătitul într-o adevărată petrecere. Pune un copil să fie bucătar și altul să fie DJ. Bucătarul alege cu ce ar dori să ajute la prepararea mesei, cum ar fi o salată simplă sau piure de cartofi. DJ-ul alege ce melodii de dans adecvate ar dori să se audă în fundal. Toată lumea poate dansa apoi în jurul bucătăriei în timp ce se pregătește cina sau chiar în timp ce se spală vasele, mai târziu. Alte modalități de promovare a jocului: spălați-vă rufele în timp ce vă prefaceți a fi roboți sau personaje dintr-un film preferat sau organizați un concurs de karaoke în care fiecare copil cântă pe rând câte un cântec (cu voce tare!) din camera pe care și-a ales-o pentru a o curăța.

Schimbă rutina

Lasă copiii să planifice, pe rând, mesele și să gătească cina cel puțin o dată pe săptămână, dar provoacă-i să nu gătească același preparat de mai multe ori, în aceeași lună (cu excepția cazului în care este o cerere specială pentru ziua de naștere a unui membru). Acest lucru le permite să își dezvolte abilitățile de planificare și organizare a meselor, ceea ce va transforma totul mai degrabă o activitate distractivă decât o corvoadă plictisitoare. De asemenea, permite-le copiilor să pregătească preparate neobișnuite, dar comestibile.

Gândește mai amplu

Când copiilor li se permite să participe la un proiect important, se simt cu adevărat speciali, fie că vorbim despre curățenia în familie, pe care doar tu și soțul o făceați până acum. Chiar dacă cei mici pot spune și acționa ca și cum nu ar vrea să contribuie la treburile casnice, de fapt vor să te facă mândru și să jongleze cu sentimentul de a se simți importanți. Încurajează-ți și și laudă-ți copilul să participe la treburile casnice, gândind puțin diferit. Nu îi spune: „Pentru că așa vreau eu” sau „Pentru că așa trebuie”! Spune-i cât de important este ca el să participe la aceste acțiuni și ajută-l să înțeleagă cât de bine se va simți după.

Permite-le copiilor o anumită autonomie

A face pe șeful nu este motivant pentru copii. Lasă-i să ofere soluții și să vină cu contribuțiile proprii. Acest lucru este esențial pentru a-și păstra sentimentul de încredere în sine și de auto-validare. Cheia este să nu folosești un limbaj de control, autoritar. În loc să le dictezi copiilor ce ar trebui să facă, folosește sugestii blânde precum: „Ar fi extrem de util dacă …” sau „Hei, uite, este ora 5:00. E timpul să hrănești hamsterul”. Oferă-le încredere copiilor tăi. motivându-i în sens pozitiv. Cu cât se simt mai independenți, cu atât vor fi mai motivați să își asume sarcini și să le îndeplinească de la început până la sfârșit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”