Copilul tău obișnuiește să te lovească? Sfatul unei educatoare din Germania

Nu este normal ca părinții să permită copiiilor să-i lovească. Aceștia trebuie să îi învețe ce să facă cu emoțiile care i-au determinat să lovească.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copilul tău obișnuiește să te lovească? Sfatul unei educatoare din Germania
Copilul tău obișnuiește să te lovească? Foto: Shutterstock

Este normal să lovească copiii? Da! Este normal ca micuții să-și lovească părinții? Ei, bine, da, se întâmplă! Cei mici nu știu cum să gestioneze emoțiile și furia și pot lovi. Ce atitudine este recomandată părinților? ”În nici un caz, părinții nu vor răspunde cu aceeași monedă!” explică Gabriela K. educator la o grădiniță în Berlin, cu 20 de ani de experiență în lucrul cu copiii. ”Însă este nevoie, de o atitudine fermă și constantă a părinților privind acest comportament”, a continuat educatoarea. Am aflat mai multe detalii despre emoțiile care stau în spatele furiei copilului și de ce este important ca părinții să le înțeleagă.

CSÎD: De ce lovesc copiii părinții?

Gabriela K.: Copiii ca și adulții simt emoții. Chiar și adulții nu pot ”digera” toate simțirile… însă este important de știut mai ales pentru părinți că nici copiii nu pot să decodeze emoțiile. Iar rolul părinților este să-și înțeleagă și integreze propriile emoții și apoi să ajute și copilul.

CSÎD: Unele emoții sunt greu de simțit și ca adult…

Gabriela K.: Foarte important de menționat este că nu există emoții pozitive și emoții negative. Avem emoții. Unele ne produc plăcere, bucurie, altele sunt greu de digerat. Dar fiecare dintre acestea are rolul ei. Da, chiar și așa zis emoțiile negative. Imaginați-vă că fără aceste emoții greu de digerat am risca să rămânen în relații toxice pe viață. Emoțiile care nu se sunt pe plac vin cu mesajul că se întâmplă ceva cu care nu suntem confortabili și este cazul să acționăm.

CSÎD: Când copiii dar și adulții simt acest tip de emoții și simt nevoia să lovescă, de exemplu, ce este de făcut?

Gabriela K.: Eu le explic să respire adânc. E important și pentru copii să știe că acest fip de simțiri sunt normale, furia este normală. Dar nu violența. Practic copiii trebuie învățați cum să gestioneaze furia.

CSÎD: Revenind la copii… De ce lovesc?

Gabriela K.: În general, probabil copiii simt o frustrare în acel moment. Sau sunt obosiți. Sau simt o emoție pe care nu o înțeleg.

CSÎD: Ce este de făcut? Mulți părinți descriu furie și din partea lor atunci când sunt loviți de către copii…

Gabriela K.: Este normal să simtă furie, însă nu trebuie să lovească… Părintele poate respira adânc de câteva ori, poate face câțiva pași în spate. Poate îndemna și copilul să respire adânc. Însă adultul trebuie să explice ferm copilului că nu este în regulă să lovească. Copilul trebuie să citească și în limbajul non verbal al părintelui că nu a fost în regulă ce a făcut.

CSÎD: Ar putea urma o pedeapsă?

Gabriela K.: Aș spune o consecință. Dacă de exemplu, în acea zi copilul urma să se uite la serialul preferat, nu se va mai uita. E important să simtă că gestul lui are urmări. Contează însă ca părintele să aibă aceeași atitudine fermă de fiecare dată când copilul îl lovește. Dacă nu, copilul va fi dezorientat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân