Miriam Mircea, profesor în Germania: Cum sunt copiii protejați de violența fizică de sistemul social german

Profesorul de origine română prezintă câteva legi și idei pertinente despre interzicerea pedepselor corporale asupra copiilor ce se aplică în Germania.
  • Publicat:
Miriam Mircea, profesor în Germania: Cum sunt copiii protejați de violența fizică de sistemul social german
Miriam Mircea, profesor limbi străine în Germania, vorbește despre motivele pentru care în Germania nu se aplică pedepse corporale copiilor, foto arhiva personală

Nu demult, am citit o perspectivă a unei doamne psiholog cu experiență atât în România cât și în Germania, care a abordat aspectul diferențelor culturale și de mentalitate ale celor două nații referitor la creșterea copiilor, educația de acasă și mai ales aspectul aplicării pedepselor corporale și apostrofărilor. Există o altă componentă activă a felului în care germanii își cresc copiii, și anume componenta legală care este extrem de dificil de ignorat, căci consecințele nu ar întârzia să apară. Pedepsele corporale sunt oare complet inexistente în Germania sau apar doar în spatele ușilor închise? Vine cu lămuriri profesorul de limbi străine în Germania Miriam Mircea.

Pentru a oferi un răspuns pertinent, trebuie stabilit contextul în care lucrez. Experiența mea profesională de până în prezent, de 11 ani ca profesor în Germania mi-a oferit extrem de multe oportunități de a îmi extinde curricula, predând în ultimul an cursuri de germană pentru integrare, inclusiv un curs care se numește `Leben in Deutschland`, care învață cursanții despre legile și drepturile de bază ale celor care trăiesc în Germania și ale cetățenilor germani. Diferențe semnificative, care trebuie cunoscute și înțelese , deci a fost de datoria mea să mă documentez intensiv pentru propriul test de cetățenie și pentru acest curs.

Am obținut cetățenia germană în acest an, după ce am dat testul de cetățenie în septembrie 2021. Am avut marele avantaj de a cunoaște grosso modo legile de bază, prin prisma cursului care durează o lună și pe care am permisiunea să îl predau, ‚Leben in Deutschland` și bineînțeles, gratie studiilor mele de istorie modernă din timpul facultății.

Însă provocarea mea a fost lucrul cu familiile de refugiați sirieni și de alte naționalități care erau în grupa mea la germană. Cum să explic pe înțelesul lor faptul că în Germania copiii până la vârsta de 14 ani sunt foarte protejați de drepturile de bază? Această dilemă a fost factorul motivațional care m-a ghidat spre o discuție informală cu un avocat și studiatul în privat al câtorva legi germane.

Cei 7 ani de acasă din România sunt diferiți de cei 7 ani de acasă din alte țări

Educația primară sau cum este numită în România, cei șapte ani de acasă, nu poate și nu trebuie comparată, după părerea mea, cu cea din alte țări, fără să ținem cont de numeroșii factori sociali, intrinseci, financiari, ereditari etc. Însă ceea ce putem compara și o facem de multe ori neinformați, este legea, cum o putem pătrunde mental.

În Germania un copil este considerat copil până la 14 ani

Nu cunosc foarte bine legile românești în ceea ce privește protecția copilului, însă menționez legea 272/2004, revizuită în 2022, care se poate găsi pe internet foarte ușor. Contează mult ceea ce o țară definește ca fiind copil: în Germania, copilul este copil în mod legal până la vârsta de 14 ani, și în România până la împlinirea celor 18 ani. Deci instantaneu, ne dăm seama de independența personală acordată de legile germane și mai ales încrederea în puterea de discernământ a ‚micilor persoane’. Sunt eliminați astfel din start astfel factorii așa-zis perturbatori, cum ar fi influența prea puternică a familiei, religia, vecinii, profesorii etc.

Diferențele sociale, culturale, politice și financiare dintre cele două tări, cu bune și cu rele, sunt extreme

Trăind în partea de est a Germaniei, am fost martoră la diverse agresiuni și hărțuiri verbale fără să vreau de multe ori, părinții urlând la copiii lor pe stradă, în gară, în tren, la cinema etc. Spațiile publice au servit drept scenă cu spectatorii ca mine, care ne aflam din pură coincidență în același loc cu familii tinere, de multe ori monoparentale, care erau clar depășite de situație și alegeau să își atace verbal propriile progenituri. Pot declara cu mâna pe inimă că nu am văzut niciodată părinți care să pleznească, să tragă de urechi, să scuture sau să apuce măcar de umeri copiii, oricât de incomodă sau chiar de incontrolabilă devenise situația.

Cunosc bine nația germană, lucrez cu ei, pentru ei, le predau, interacționez zilnic cu ei. Prin urmare, știam că nu e vorba doar de dragostea parentală, care îi împiedică să reacționeze mai agresiv. Pe lângă noile tehnici de creștere a copilului, printre care și eliminarea în mare parte a ideii de disciplină, o valoare tradițională, nu trebuie ignorat faptul că legea germană este strictă în ceea ce privește respectarea autonomiei fizice a copilului, interzicând pedepsele corporale.

În Germania părinții apelează la metoda dialogului

Chiar și agenția de presă Reuters scrisese câteva articole despre stilul parental german, citând-o pe fosta doamnă ministru Ursula von der Leyen, actualmente Președinta Comisiei Europene, care marca sfârșitul pedepselor fizice. În anul 2009, doar 23% din 2.300 de oameni chestionați susțineau utilitatea unei ‚palme peste fund’. Părinții încearcă, sfătuiți și de consilieri familiali, să meargă exclusiv pe calea dialogului, în defavoarea conceptelor educaționale tradiționale ca punctualitatea, ordinea, curățenia.

Prin lege este interzisă bătaia copiilor în Germania

Întorcându-mă la legislatia germană de bază, ‘das Grundgesetz`, Paragraful 8a SGB VIII atestă dreptul indiscutabil al copiilor la protecție: părinții au atât dreptul cât și obligația să își protejeze copiii, biologici sau adoptați. Legea merge mai departe, interzicând complet și indefinit pedepsele educaționale în familie.

Enumerez și celelalte articole și legi germane care fac referire directă la drepturile și protecția copiilor – copil până la vârsta de 14 ani, dar legile se aplică tuturur copiilor până la vârsta de 18 ani: Bundesgesetzblatt partea I din 2011, mai ales paragrafele care decid toate responsabilitățile părinților.

Vecinii pot chema autoritățile dacă aud că sunt copiii bătuți în Germania

Pe scurt, dacă există agresiune fizică spre un copil și se întâmplă acasă și aud vecinii, au dreptul să cheme Jugendsamt, autoritatea care este obligată să verifice respectarea drepturilor copiilor. Chiar și pe stradă, în public, oricine ar trebui să intervină și să antameze măcar o discuție cu părintele agresor, care, dacă nu încetează, este pasibil de amendă sau alt gen de metodă corecțională.

Copiii mai mari de 14 ani își pot alege dacă vor să facă parte dintr-o religie sau nu

Trebuie știut și că de la vârsta de 14 ani, copiii germani au dreptul de a decide singuri dacă doresc să aparțină la o religie. Deci constrângerea sau șantajul religios este eliminat legal.

Germania interzice cu desăvârșire neglijarea copiilor, abuzul fizic, moral, psihic. Interzice și angajarea lor ilegală în câmpul muncii și mai ales supunerea lor actelor sexuale. Protejarea copiilor stă pe primul loc. Mulți părinți cunosc legea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân