Copilul autist de azi, adultul de mâine. Ce li se întâmplă?

Țara noastră nu are programe decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru adulții cu autism.
  • Publicat:
Copilul autist de azi, adultul de mâine. Ce li se întâmplă?
Terapie vorbire pentru adolescenta cu autism, foto Shutterstock

Am discutat despre autism cu dr. Ioana Andreica, medic primar psihiatrie pediatrică, în cadrul evenimentului Școala de Boli Rare pentru Jurnaliști, ediția a IX-a, organizat de Alianța Națională de Boli Rare România. Am aflat că în România nu există terapii care să includă adulții care în copilărie au suferit de autism.

CSÎD: Ce cauze are autismul?

Dr. Ioana Andreica: Tulburarea din spectru autist (TSA)este o tulburare complexă care implică mai multe gene. Totodată sunt implicați și factori de mediu (ex. expunerea antenatală la anumite substanțe, vârsta parentală avansată).

Jumătate dintre copiii cu autism care sunt duși la terapii se recuperează

CSÎD: În ce măsură și în ce condiții se recuperează copiii cu TSA ?

Dr. Ioana Andreica: Până la 50% dintre copiii cu tulburări din spectrul autist se recuperează după câțiva ani de intervenție ABA susținută, dacă terapia a început în primii 5 ani de viață.

CSÎD: Adulții cu autism beneficiază de terapii?

Dr. Ioana Andreica: În România, pentru adulții cu autism, CNAS nu decontează servicii de terapie.

O parte dintre copiii cu autism vor avea o viață normală

CSÎD: Ce se întâmplă cu copiii autiști când devin adulți?

Dr. Ioana Andreica: Până în perioada adolescenței, majoritatea celor diagnosticați cu TSA au dobândit prin terapie abilitățile necesare pentru a se integra social. Însă dificultățile de relaționare și de a-i înțelege pe ceilalți sau abordarea particulară pot să rămână.

O parte dintre adulții care au fost diagnosticați în copilărie cu TSA vor putea avea o existență cvasinormală, reușind să se integreze bine în meserii din domeniile lor de interes și stabilind relații funcționale cu alți adulți.

CSÎD: Și ce se întâmplă cu cei care nu se integrează social și profesional?

Dr. Ioana Andreica: În alte cazuri însă, adulții vor necesita în continuare sprijin pentru a-și putea îndeplini sarcinile profesionale și asistență din partea anturajului.

În adolescență, copiii autiști pot dezvolta psihoze, depresii

CSÎD: Adolescența este o perioadă dificilă pentru toți. Cum îi poate afecta pe copiii cu autism?

Dr. Ioana Andreica: Transformările pe care le implică adolescența, inclusiv cele legate de sexualizare, cresc riscul tinerilor cu TSA de a dezvolta tulburări depresive, anxietate, psihoze.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân