Medicamentele absolut INTERZISE în sarcină. Pot face mult rău bebelușului!

Află ce pastile nu ai voie să iei în sarcină și care sunt cele sigure.
Medicamentele absolut INTERZISE în sarcină. Pot face mult rău bebelușului!
Foto: Shutterstock

În sarcină, bebeluşul este conectat cu mamă prin intermediul placentei. Asta înseamnă că ambii mănâncă aceleași alimente, simt aceleaşi emoţii și… se tratează cu aceleaşi medicamente. Orice femeie însărcinată își dorește să nu aibă nevoie de medicamente pe parcursul celor nouă luni. Doar că, uneori, lucrurile nu stau așa cum ne dorim.

Dacă, totuși, va fi necesară administrarea vreunui medicament, este important să știi pe care le poți lua și pe care nu le poți lua, pentru a nu pune în pericol evoluția sarcinii și sănătatea fătului. Cel puțin la fel de important este să te consulți cu medicul care urmărește sarcina pentru orice tratament ai de luat în timpul celor 9 luni.

Dacă suferi de o afecţiune dinainte de a rămâne însărcinată (diabet, hipertensiune, astm bronşic etc.) sau te îmbolnăveşti în timpul sarcinii, adresează-te medicului şi nu te trata fără acordul lui!

Aflăm de la dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ce tipuri de medicamente sunt sigure pentru gravidă și făt, dar și care sunt acele pastile musai de evitat în timpul sarcinii.

Pastile care pot fi administrate în sarcină, fără riscuri

Din punctul de vedere al gradului de influenţă asupra fătului, medicamentele se împart în mai multe categorii.

De exemplu, categoria A include medicamente care au fost testate în timpul sarcinii pe oameni şi pe animale si s-a constatat că nu prezintă niciun risc pentru făt. În această categorie intră polivitaminele, mineralele, acidul folic, suplimentele progesteronice şi antispasticele (Scobutil, Papaverina, Nospa etc.).

În categoria B sunt incluse medicamente care au fost testate pe animale şi s-a demonstrat că nu conduc la malformaţii asupra produsului de concepţie. Acestea includ antibioticele (penicilina, ampicilina, amoxicilina, eritomicina) şi paracetamolul.

Pastile care pot avea efecte secundare asupra fătului

În categoria C vorbim despre medicamente care pot avea efecte secundare asupra fătului, dar care se administrează în timpul sarcinii când beneficiile pentru mamă sunt mai mari decât riscurile pentru făt. Un exemplu este kanamicina.

În schimb, categoria D include medicamente care constituie un risc evident pentru făt. Este vorba despre antimaniacale, antiepileptice, sedative şi cele mai multe medicamente pentru chimioterapie.

Cât privește categoria X, aceasta include medicamente cu risc fetal dovedit, nefiind justificată administrarea lor indiferent de beneficii.

Medicamente interzise în sarcină

Specialiștii au întocmit o listă a celor mai periculoase clase de medicamente pe care femeia gravidă trebuie să le evite cu orice chip.

Această listă include calmantele, antidepresivele, antihistaminicele (medicamentele împotriva reacțiilor alergice), antifungicele și antibioticele.

Totuși, în privința antibioticelor, pot exista situații în care administrarea lor este inevitabilă! Trebuie cunoscut faptul că, în ciuda controverselor din jurul acestei clase de medicamente în relație cu sarcina, medicul poate decide prescrierea unora dintre ele.

De obicei, cele din grupul penicilinelor, cum sunt de exemplu ampicilina și augmentinul, care sunt considerate sigure chiar și în primele săptămâni de sarcină.

La polul opus, cu efecte negative semnificative (motiv pentru care nu vor fi niciodată recomandate în sarcină), sunt tetraciclinele și sulfonamidele (biseptol, bactrim).

Pastile contraindicate în primul trimestru de sarcină

În primele trei luni de sarcină, din cauza malformaţiilor pe care le pot produce, este contraindicată administrarea următoarelor medicamente:

  • Hormoni estrogeni – produc feminizarea fătului masculin, malformaţii uterine, malformaţii ale tractului genito-urinar la băieţi;
  • Steroizi androgeni şi anabolizanţi – determină masculinizarea fătului feminin;
  • Contraceptivele orale – produc sexualitate nedefinită;
  • Fenitoina (antiepileptic) – conduce la malformaţii cranio-vasculare, ale degetelor şi ale unghiilor;
  • Acidul valproic (antiepileptic) – determină spina bifida, malformaţii cranio-faciale;
  • Antidepresivele – administrate perinatal, se fac vinovate de tahicardie la nou-născut, detresă respiratorie, retenţie urinară;
  • Derivaţi de vitamina A – produc malformaţii cardiace, cranio-faciale;
  • Chinolonele – ciprofloxacina, norfloxacina, ofloxacina sunt de evitat şi în trimestrul II;
  • Sulfamidele (Biseptrin) – pe animale, s-a dovedit că au efecte teratogene;
  • Tetraciclinele (Doxicilina) – induc retard de creştere osoasă, hipoplazie şi coloraţie galbenă a dentiţiei de lapte;
  • Antiinflamatoarele (Indometacin, Ibuprofen, Fenilbutazonă) – în ultimele două trimestre de sarcină, unele medicamente, dacă sunt administrate, pot genera reacţii adverse ori toxice la făt şi chiar la nou-născut;
  • Antitiroidienele – determină guşă;
  • Antidiabeticele orale – produc hipoglicemie;
  • Anticoagulantele cumarinice – produc hemoragii (acenocumarol, warfarina);
  • Aspirina – în doze mari, produce hemoragii, poate prelungi perioada de gestaţie, poate determina închiderea canalului arterial fetal; nu se administrează perinatal;
  • Morfina – produce deprimarea respiraţiei şi sindrom de abstinenţă la nou-născut;
  • Cloramfenicolul – produce colaps şi „sindrom cenuşiu”;
  • Aminoglicozidele precum gentamicina – produc surditate şi tulburări vestibulare.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân