Avantajele și dezavantajele utilizării sunetelor albe pentru a adormi bebelușii

În timp ce utilizarea sunetelor albe ar putea ajuta copilul să adoarmă, există câteva consecințe potențiale pe termen lung.
  • Publicat:
Avantajele și dezavantajele utilizării sunetelor albe pentru a adormi bebelușii
Avantajele și dezavantajele utilizării sunetelor albe pentru a adormi bebelușii sursa foto: shutterstock

Pentru un părinte cu un nou-născut în casă, somnul poate părea doar un vis. Chiar dacă ai depășit faza de trezire la fiecare câteva ore pentru faza de hrănire, bebelușul tău ar putea avea totuși probleme în a adormi sau a rămâne adormit pe tot parcursul nopții.

Pentru a ajuta copilul să doarmă mai bine noaptea, pediatrii recomandă adesea activități relaxante, cum ar fi băile calde. Când nimic nu pare să funcționeze, părinții pot apela la măsuri alternative, cum ar fi sunetele albe.

Este important să fii atent atât la avantaje, cât și la dezavantaje înainte de a utiliza sunetele albe ca măsură de adormit bebelușii.

Care sunt sunetele albe pentru bebeluși?

Sunetele albe sunt acele sunete care maschează alte sunete ce apar în mod natural într-un mediu. Dacă locuiți într-un oraș, de exemplu, sunetele albe ar putea ajuta la estomparea zgomotelor asociate traficului.

Sunetele specifice ar putea fi folosite pentru a încuraja somnului, indiferent de zgomotele din mediu. Exemplele includ sunete de pădure tropicală sau de plajă liniștitoare.

Există chiar și dispozitive concepute special pentru a fi utilizate pentru sugari. Unele sunt echipate cu cântece de leagăn instrumentale sau chiar cu zgomote similare bătăilor inimii care le imita pe cele al mamei.

Un studiu revoluționar din 1990 publicat în Archives of Disease in ChildhoodTrusted Source a constatat că sunetele albe ar putea fi de ajutor. Au fost studiați 40 de nou-născuți și s-a constatat că 80% au reușit să adoarmă după cinci minute în care au auzit sunete albe.

Avantajele utilizării sunetelor albe pentru a adormi bebelușii

Bebelușii pot adormi mai repede cu sunet alb în fundal. Acestea pot stopa anumite sunete deranjante pe timp de noapte, cum ar fi cele cauzate de la trafic sau de vecinii zgomotoși. Mai mult de atât, unele aparate cu zgomot alb pentru sugari au o setare a bătăilor inimii care le imită pe cele ale mamei, ceea ce poate fi confortabil pentru nou-născuți.

  1. Sunetele albe pot fi de ajutor în ceea ce privește somnul

Cel mai evident beneficiu al sunetelor albe pentru bebeluși este faptul că i-ar putea ajuta să adoarmă. Dacă observi că bebelușul tinde să adoarmă la ore zgomotoase, ar putea răspunde pozitiv la sunetele albe.

Bebelușul tău ar putea fi obișnuit să fie înconjurat de zgomot, așa că un mediu complet liniștit ar putea avea efectul opus atunci când vine timpul să doarmă.

  1. Sunetele albe pot masca alte zgomote deranjante

Aparatele cu sunete albe ar putea fi benefice mai ales în cazul familiilor care au mai mulți copii de vârste diferite. De exemplu, sunetele albe pot ajuta la blocarea zgomotelor venite din partea fraților mai mari, pentru a ajuta bebelușul să doarmă mai bine.

Dezavantajele utilizării sunetelor albe pentru a adormi bebelușii

  • Aparatele cu sunete albe pot depăși limitele de zgomot recomandate pentru bebeluși
  • Bebelușii pot deveni dependenți de aparatele cu sunete albe pentru a putea adormi
  • Nu toți bebelușii răspund bine la sunetele albe

Potențiale probleme care pot apărea în urma utilizării sunetelor albe

În ciuda potențialelor beneficii, sunetul alb nu oferă întotdeauna pace și liniște fără riscuri.

În 2014, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a testat 14 aparate cu sunete albe concepute pentru sugari. Ei au descoperit că toate au depășit limitele de zgomot recomandate pentru creșele spitalelor, care este stabilit la 50 de decibeli.

Studiul a concluzionat că expunerea regulată la aceste niveluri de presiune sonoră poate dăuna auzului și dezvoltării auditive a sugarului.

Pe baza constatărilor Academiei Americane de Pediatrie, pediatrii recomandă ca orice aparate cu sunete albe să fie plasate la cel puțin 200 cm de pătuțul copilului. De asemenea, ar trebui să menții volumul aparatului sub setarea de volum maxim.

  1. Bebelușii pot deveni dependenți de sunetele albe

Bebelușii care răspund pozitiv la sunetele albe ar putea dormi mai bine noaptea și în timpul somnului, dar numai dacă sunetul alb este disponibil în mod constant. Acest lucru ar putea fi problematic dacă copilul se află într-o situație în care trebuie să doarmă și aparatul de sunet nu este alături de el. Exemplele includ vacanțele sau o noapte în casa bunicilor. Un astfel de scenariu ar putea deveni extrem de perturbator pentru toți cei implicați.

  1. Mulți bebeluși nu suportă sunetele albe

Este important să conștientizezi că sunetele albe nu funcționează la toți bebelușii.

Fiecare copil este diferit când vine vorba de nevoile de somn, așa că sunetele albe testate. Dacă decizi să încerci sunetele albe, asigură-te că o faci în siguranță.

Surse: healthline.com, whattoexpect.com, verywellfamily.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân