Depresia la adolescenți: un ghid de identificare a acestei afecțiuni

Te-ai întrebat vreodată dacă adolescentul tău iritabil sau nefericit ar putea să se confrunte cu depresie? Descoperă câteva dintre simptomele ce pot fi identificate în cazul în care depresia la adolescenți a fost instalată deja!
  • Publicat:
Depresia la adolescenți: un ghid de identificare a acestei afecțiuni
Depresia la adolescenți: Un ghid de ajutor în identificarea acestei afecțiuni Sursa foto: shutterstock

Tulburarea mintală și emoțională cunoscută sub denumirea de depresie la adolescenți nu diferă din punct de vedere medical de depresia adultă. Cu toate acestea, simptomele la adolescenți se pot manifesta în moduri diferite decât la adulți.

Depresia este frecventă în rândul adolescenților. Tinerii au propriile lor lupte, de la presiunea colegilor la probleme de relație și stres. În calitate de părinte, este responsabilitatea ta să recunoști semnele depresiei și să-ți susții copilul. Citiți acest ghid despre cum să ajutați un adolescent cu depresie și să-și schimbați viața în bine.

Înțelegerea depresiei adolescenților

Anii adolescenței pot fi extrem de grei, iar depresia îi afectează pe adolescenți mult mai des decât ne dăm seama. De fapt, se estimează că unul din cinci adolescenți din toate categoriile sociale va suferi de depresie la un moment dat în timpul adolescenței. Cu toate acestea, în timp ce depresia este foarte tratabilă, majoritatea adolescenților depresivi nu primesc niciodată ajutor.

Depresia adolescentului depășește starea de spirit. Este o problemă gravă de sănătate care afectează fiecare aspect al vieții unui adolescent. Din fericire, este tratabilă și părinții își pot ajuta copiii. Dragostea, îndrumarea și sprijinul tău, ca părinte, pot ajuta în mare măsură adolescentul să depășească depresia și să-și reia viața pe drumul cel bun.

Adolescentul meu este deprimat?

Efectele negative ale depresiei la adolescenți depășesc cu mult o stare de spirit melancolică. Depresia poate distruge esența personalității adolescentului tău, provocând un sentiment copleșitor de tristețe, disperare sau furie.

Multe comportamente sau atitudini rebele și nesănătoase la adolescenți pot fi indicii ale depresiei. Următoarele aspecte sunt câteva moduri în care adolescenții „acţionează” în încercarea de a face față durerii lor emoționale:

  • Dispoziție negativă persistentă

Plânsul frecvent din cauza unui sentiment copleșitor de deznădejde este un semn comun al depresiei. Cu toate acestea, adolescenții cu depresie pot să nu pară neapărat triști. În schimb, iritabilitatea, furia și agitația pot fi simptome.

  • Probleme la școală

Depresia poate cauza energie scăzută și dificultăți de concentrare. La școală, acest lucru poate duce la o prezență slabă, la o scădere a notelor sau la frustrare față de temele pentru acasă din partea unui elev bun la învățătură.

  • Pierderea interesului pentru diferite activități

În afara școlii, s-ar putea să observi că adolescentul tău arată mai puțin entuziasm pentru hobby-urile sale preferate. El poate renunța la un sport de echipă sau la un hobby, de exemplu.

  • Fuga de acasă

Mulți adolescenți depresivi fug de acasă sau vorbesc despre fugă. Astfel de încercări sunt de obicei un strigăt de ajutor.

  • Abuzul de droguri și alcool

Adolescenții pot folosi alcool sau droguri în încercarea de a-și autotrata depresia. Din păcate, abuzul de substanțe nu face decât să înrăutățească lucrurile.

  • Stimă de sine scazută

Depresia poate declanșa și intensifica sentimente de rușine, eșec și nedemnitate.

  • Dependența de smartphone-uri

Adolescenții pot frecventa lumea virtuală pentru a scăpa de problemele lor, dar utilizarea excesivă a smartphone-urilor și a internetului nu face decât să le agraveze izolarea, făcându-i mai deprimați.

  • Violenţă

Unii adolescenți depresivi – de obicei băieți care sunt victimele agresiunii – pot deveni agresivi și violenți.

  • Schimbări bruște în somn și dietă

Adolescenții depresivi pot petrece mai mult timp dormind decât de obicei sau, dimpotrivă, pot experimenta insomnie. De asemenea, puteți observa că adolescentul mănâncă mai mult sau mai puțin decât în ​​mod normal.

În timp ce depresia poate provoca dureri extraordinare pentru adolescentul tău și poate perturba viața de familie de zi cu zi, există o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta copilul să înceapă să se simtă mai bine. Primul pas este să înveți cum arată depresia adolescentului și ce să faci dacă observi semnele de avertizare.

Cauzele depresiei la adolescenți

Factorii biologici, cum ar fi anumite gene, pot crește riscul unui adolescent de a dezvolta depresie. Cu toate acestea, condițiile de mediu și sociale au și ele un rol de jucat. Următorii factori pot declanșa sau exacerba simptomele depresiei la adolescentul tău:

  • Intimidarea

A fi hărțuit de colegi poate adăuga stres în viața unui adolescent și poate afecta stima de sine. Acest lucru poate declanșa, la rândul său, sentimente de neajutorare intensă și deznădejde.

  • Alte condiții de sănătate mintală și fizică

Depresia adolescentului este asociată cu o serie de alte probleme de sănătate mintală, inclusiv tulburări de alimentație, autovătămare, anxietate, ADHD sau o tulburare de învățare. Luptele care însoțesc aceste condiții pot determina un adolescent să se simtă neîncrezător și frustrat atunci când vine vorba de studii și de socializare. În mod similar, dizabilitățile fizice sau bolile cronice pot juca, de asemenea, un rol.

  • Experiențe stresante trecute și prezente

Traumele anterioare din situații violente sau abuzive îi pot expune pe adolescenți la riscul depresiei, precum și a tulburării de stres post-traumatic. Evenimentele recente, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, pot declanșa, de asemenea, o stare depresivă.

  • Lipsa suportului social

Adolescenții care se simt nesprijiniți de familie sau de semeni sunt expuși riscului de depresie. De exemplu, un adolescent se poate lupta cu identitatea sa sexuală într-un mediu ostil sau intolerant.

Cum să ajuți un adolescent care suferă de depresie

Depresia este foarte dăunătoare atunci când este lăsată netratată, așa că nu aștepta și spera că simptomele îngrijorătoare vor dispărea. Dacă bănuiești că adolescentul tău suferă de depresie, adu în discuție acest lucru într-un mod iubitor, fără a-l judeca. Chiar dacă nu ești sigur că depresia este problema, comportamentele și emoțiile supărătoare pe care le vezi sunt semne ale unei probleme care ar trebui abordate.

Deschide un dialog informându-l pe adolescentul tău ce simptome specifice de depresie ai observat și de ce te îngrijorează. Apoi cere-i copilului să-ți împărtășească prin ce trece și fii dispus să asculți cu adevărat, înainte ca să-i oferi ajutorul. Ferește-te să-i pui o mulțime de întrebări, dar spune-i clar că ești pregătit să îi oferi orice sprijin de care are nevoie.

Surse: helpguide.org, lifelineutah.com, webmd.com, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân