Ai bebe dar vrei să te desparți de tatăl lui? Cum să iei decizii echilibrate

Viața de familie nu este ușoară. Însă părinții trebuie să aibă în vedere un aspect important, indiferent cum arată acum situația. Copilul are nevoie de ambii părinți.
  • Publicat:
Ai bebe dar vrei să te desparți de tatăl lui? Cum să iei decizii echilibrate
Uneori cea mai bună soluție este divorțul. Dar ce faci când ai copil mic? Foto: Shutterstock

Deși copiii sunt descriși de un număr impresionant de părinți ca fiind cea mai mare bucurie în viață, cea mai mare realizare, motivul pentru care trăiesc, motivul pentru care muncesc nu înseamnă că nu sunt și momente dificile… Spre exemplu, unele cupluri se simt de-a dreptul copleșite de noile responsabilități, de noul ritm al vieții, de noile cheltuieli, de ”izolarea” socială cu care ar putea veni perioada în care copilul este foarte mic.

Mai ales dacă sunt cupluri fără experiență îndelungată împreună și în situații de stres, mai ales dacă nu au ajutor din partea bunicilor… Copilul, mama, tatăl – cu toții au nevoie de liniște… Însă o despărțire presupune cheltuieli și mai mari pentru fiecare dintre adulți. Însă, nici situațiile toxice nu sunt de tolerat la nesfârșit. Am cerut sfatul unui psihoterapeut specializat pe lucrul cu familiile Alina Pop despre cum să iei decizii cât mai înțelepte în astfel de situații.

Apariția copilului – un teren vulnerabil pentru despărțire?

CSÎD: Unii părinți vor să se despartă chiar când copilul este mic.

Alina Pop: Divorțul este, în sine, o situație care aduce mult stres în familie. De multe ori, poate fi resimțită ca o experiență traumatizantă. Dacă survine când copilul este mic, aceasta înseamnă că apare deja pe un teren vulnerabil. Printre primele lucruri pe care le sugerez părinților este să aibă grijă de ei și să nu-și neglijeze nevoile de bază, să caute sprijin în afară pentru a primi ajutor cu copilul pentru că ei nu vor mai putea să îi ofere aceeași atenție, cel puțin, în prima perioadă. Desigur, dacă sunt deschiși, ar putea apela la un proces de psihoterapie de cuplu pentru a putea face tranziția cât mai ușoară pentru ambii, dar și pentru copil.

Furia va trece dar părinții rămân tot părinții copilui

CSÎD: În teorie sună mai ușor… Dar emoțiile, oboseala, epuizare fac atât pe mamă, cât și pe tată să fie epuizați.

Alina Pop: Așa este. Tocmai de aceea este necesar să aibă o viziune pe termen lung. Să fie atenți la gesturile lor și să conștientizeze că, indiferent dacă aleg să nu mai fie cu partenerul de cuplu, acesta rămâne în continuare mama sau tatăl copilului și trebuie tratat cu același respect. Cu cât această situație este abordată cu mai multă maturitate emoțională și asumare, cu atât ei se vor asigura că experiența nu se va transforma într-una traumatizantă.

Consultant de specialitate: Alina Pop, psihoterapeut specializat în burnout parental

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân