Te-ai căsătorit cu o ”victimă” sau cu un martir? Vezi ce se ascunde de fapt sub aceste tipuri de comportament

Faci pe plac celorlalți mereu? Ești mereu supărat că deși faci eforturi, nu ești apreciat? Sau poate iei totul pe umerii tăi. Vezi ce spune asta despre tine
  • Publicat:
Te-ai căsătorit cu o ”victimă” sau cu un martir? Vezi ce se ascunde de fapt sub aceste tipuri de comportament
Faci pe plac celorlalți mereu? Vezi ce spune asta despre tine, foto: Shutterstock

Fiecare jucăm diverse roluri în viața de familie, la locul de muncă în relațiile cu prietenii. Doar că pe unele nu le conștientizăm. Camelia Anca Baciu, psiholog și psihoterapeut cu experiență în lucrul cu familiile dar și cu persoanele ce au dificultăți la locul de muncă explică tiparele comportamentale umane. ”Alfred Adler povestește despre stilul vieții unei persoane și prin prisma unor trasături de personalitate. A descris patru posibile ” tipare ” : tipul conducătorului, tipul obținătorului, tipul evitantului și tipul utilului social”. Tu în care te regăsești?

 

Mai târziu, dr. Harold Mosak ( fondator Adler University) a continuat aceasta tipologie și a diversificat-o, descriind și alte tipuri, precum: cel care trebuie să aibă dreptate, cel care trebuie să fie superior, cel care face pe plac, opozantul, victima, martirul, bebelușul, inadecvatul, confuzul, evitantul de sentimente, căutătorul de senzații tari.

Sunt buni cu adevărat cei care îi deservesc pe alții mereu?

CSÎD: Cei mai buni oameni sunt cei mereu atenți cu noi, care ne fac pe plac?

Camelia Anca Baciu: Cei care fac pe plac sunt cei care au o nevoie puternică de a fi acceptați și trăiesc sentimentul că pentru asta trebuie să le facă pe plac oamenilor în permanență. Aceștia sunt foarte sensibili la critică și se simt distruși atunci când nu primesc aprobarea totală a celor din jur. Sunt antrenați să vadă nevoile altora și să le împlinească, să vadă ce le-ar putea face plăcere acestor oameni. Sunt buni executanți la locul de muncă și susținători ai șefilor.

De unele persoane rămân blocați în rolul de victimă?

CSÎD: Cum pot fi caracterizate ”victimele” permanente, mai exact cei cărora nimic nu li se întâmplăceva bun deși ei sunt buni?

Camelia Anca Baciu: Victimele sunt cele care, inocent sau activ, au vocația de „vânători de dezastre“. Alte caracteristici asociate lor: sentimentele nobile, faptul că-și plâng de milă, resemnare și predispunere spre accidente. În același timp, victimele încearcă să obțină mila sau simpatia celorlalti. Adesea nu sunt eficienți la locul de muncă, pentru că pierd prea mult timp văicărindu-se.

Colecționar de nedreptăți – vezi rolul martirului

CSÎD: Cum am putea definii persoanele de tip mamă eroină sau martirii?

Camelia Anca Baciu: Martirii sunt într-o anumită măsură similari cu victimele. Și martirii suferă, dar, în plus, sunt pregătiți „să se sacrifice“ pentru o cauză, pentru un principiu. Adesea, scopul martirului este atingerea ideii de nobil și vocația lor este de „colecționar de nedreptăți“.

CSÎD: Ar putea face carieră bazându-se pe aceste calități?

Camelia Anca Baciu: De multe ori, ei vorbesc despre nedreptăți unui public dezinteresat și asta le întărește și mai mult ideea de nedreptate. Cei care au interes social pot fi buni avocați, ecologiști etc. La locul de muncă, atât timp cât li se dă o cauză pentru care să lupte, o vor face.

Consultant de specialitate: Camelia Anca Baciu psihoterapeut și psiholog

Camelia Anca Baciu, psiholog si psihoterapeut, foto arhivă personală

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân