Abilitățile sociale la copii: cum le poți dezvolta

Abilitățile sociale au legătură cu stima de sine, inteligența emoțională și socială a copilului tău!
  • Publicat:
Abilitățile sociale la copii: cum le poți dezvolta

Abilitățile sociale sunt importante pentru a avea un copil echilibrat, liber și fericit! Mai mult, este nevoie să îți ajuți copilul să dezvolte și abilități emoționale, de relaționare, de comunicare și de conștiință de sine. Dezvoltând aceste abilități, copilul capătă  mai multă încredere în sine și în forțele sale și se va transforma într-un adult cre știe să relaționeze, să fie implicat social și, astfel, să devină un om împlinit.

 

Conștiința de sine

Aceasta este abilitatea de a înțelege și de a exprima emoțiile, obiectivele și valorile. Construiți această abilitate ajutând un copil trist să se descurce acolo unde întâmpină dificultăți. Se poartă ciudat că îi este foame și nu-și dă seama? Este furios pentru că a dat un test și rezultatul nu a fost cel așteptat? Întrebați-vă copilul: „Când ai început să ai acest sentiment? Ce s-a întâmplat înainte?”. Chiar dacă nu pot răspunde, orientarea lor în acest mod poate avea rezultate în comportamente de autoanaliză pe măsură ce cresc, spune David LaViscount, director al Audubon Charter School-Gentilly, din New Orleans, care folosește această strategie.

 

Managementul de sine

Un copil cu un nivel de autogestionare puternic este capabil să facă față factorilor de stres. Ajută copilul să creeze o zonă în care merge să se calmeze, căreia îi poți da un nume inedit. De exemplu Colțul Păcii sau Locul Meu de Liniște. Oferirea unui spațiu în care să se simtă în siguranță și să poată contempla la ceea ce tocmai s-a întâmplat, va face o diferență imensă.

Abilitățile sociale

Aceasta este capacitatea de a simți și de a arăta empatie. Pentru a crește nivelul de empatie la copilul tău, discutați despre sentimente în mod deschis. Abordați absolut orice gând/ întrebare sau temere de-a copilului și căutați cea mai bună modalitate de-l face să se simtă mai bine, normalizând totodată trările sale.

Abilitățile de relaționare

Acestea ajută un copil să comunice, să asculte și să colaboreze. Stimulați copilul arătându-i că sentimentele lui contează cu adevărat. Întrebați-i înainte de culcare ce i-a făcut fericiți, triști, speriați sau confuzi în acea zi și ascultați-i cu adevărat, răspunzându-le la ceea ce vă comunică.

Adoptarea deciziilor responsabile

Aceasta este abilitatea de a ne comporta într-un mod optim, care ne servește atât pe noi înșine, cât și pe ceilalți. Pentru a încuraja această abilitate permiteți-le copiilor să observe modalitatea în care luați decizii. Asigurați-vă că le arătați cât de important este să cântărească orice variantă și cât de relevant este să ia în calcul și alte persoane, atunci când acestea ar putea fi afectate în vreun fel sau altul de respectiva decizie.

Rezultatele implementării acestei strategii pot fi minunate. Potrivit American Journal of Public Health, școlile care o utilizează au mai puține cazuri de delincvenți juvenili, mai puțin cazuri de abandon școlar și mai puține cazuri de absenteism.

Experții spun că întărirea acestei strategii acasă este pur și simplu o acțiune care reflectă un parenting eficient. Deși e mai greu de crezut că s-ar putea implementa și la școală, merită încercat să discutați și cu profesorii copilului, pentru a le-o comunica. Dar, pentru a le oferi copiilor încredere, o stimă de sine crescută, dezvoltarea inteligenței emoionale și o mai bună inteligență socială, implementați-o în primul și în primul rând acasă!

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Sărbători în pandemie
Sărbători în pandemie
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân