5 lucuri pe care le poți face pentru adolescentul tău

Ai grijă de adolescentul tău! Are nevoie de tine!
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 lucuri pe care le poți face pentru adolescentul tău

Adolescentul tău are nevoie de tine! Dacă ești părinte de adolescent și toată perioada asta este ca o tornadă pentru tine, fii sigur că la fel se simte și pentru copilul tău ajuns la perioada adolescenței. Colega noastră, Bianca Poptean, consilier de dezvoltare personală, ne-a spus mai multe despre nevoile adolescenților și cum ar vrea aceștia să fie susținuți de părinți.

Pentru a înțelege ce putem face noi, ca părinți, pentru copiii noștri, e important să știm care le sunt nevoile. Nevoile relaționale le copiilor și adolescenților sunt aduse în discuție de J. Bowlby: nevoia de validare, nevoia de companie, până la nevoia de a avea pe cineva pe care se pot baza sau nevoia de a putea influența ceea ce se întâmplă în relație. Din punctul de vedere al lui Erskine, cele opt nevoi relaționale centrale, parte a unei dorințe umane universale pentru intimitate și atașament securizant, sunt: nevoia de siguranță, nevoia de validare, afirmare și semnificație în cadrul unei relații, nevoia de acceptare de către o persoană stabilă, de încredere și protectoare, nevoia de confirmare a experienței personale, nevoia de auto-definire, nevoia de a avea un impact asupra altei persoane, nevoia ca iubirea să fie inițiată de altă persoană, nevoia ca iubirea să fie exprimată de altă persoană. Având aceste nevoi fundamentale în minte, iată ce am putea face pentru adolescenți!

Oferă-i un model!

Da, știu, credem că e important să îi spunem copilului nostru ce e bine și ce nu e bine să facă, însă el se va ghida mai mult după modelul personal pe care îl oferim noi, ca părinte. Degeaba îi vom ține lecții de morală copilului nostru adolescent în care îi vom aduce ca argumente cele mai noi studii și dovezi științifice împotriva fumatului, dacă noi fumăm. Așadar, modelul oferit e mult mai puternic decât sfaturile date.

Lasă-l să experimenteze și să-și formeze singur o părere!

Chiar dacă ai impresia că tu, ca părinte, “știi mai bine”, lasă-l să-și trăiască propriile experiențe, să-și tragă singur anumite concluzii, doar așa va învăța în mod real. Studiile spun că, cu cât este expus mai multor experiențe, își va “șlefui” abilitățile necesare, își va crește reziliența și încrederea în sine.

Oferă-i siguranță!

Fii alături de adolescentul tău în orice situație, fără judecată, fără supărare, reproșuri sau prea multe întrebări. Spune-i că vei fi lângă el, orice ar face și reamintește-i ori de câte ori poți că ești acolo oricând pentru el, atunci când are el nevoie. Știu, poate fi greu, mai ales dacă tu ai avut parte de un parenting autoritar în care ai fost judecat, pedepsit sau ți s-a spus că îți faci de rușine părinții prin anumite comportamente. Însă dragostea pentru copilul tău este o forță incredibilă ce poate să rupă și să transforme trauma generațională pe care, dacă nu o vindeci la tine, o vei pasa mai departe copiilor tăi. Astfel, vei reuși să îi câștigi încrederea și să apeleze la tine atunci când are nevoie de un sfat sau de ajutor.

Arată-ți interesul pentru lucururile care-i plac!

Arătându-ți interesul pentru activitățile care îi plac adolescentului tău, îi vei împlini mai multe nevoi: cea de a se simți validat, important. Și, astfel, conexiunea dintre voi poate să să devină mai puternică. Iar, a arăta curiozitate pentru universul lui, este o mare dovadă de iubire și de acceptare a copilului căruia i-ai dat viață.

Fii sincer cu adolescentul tău!

Nu încerca să-i interzici lucruri pe care tu le făceai la vârsta lui, doar pentru că pentru tine au avut consecințe negative. Fii sincer și povestește-i ce făceai tu în adolescență și oferă-i spațiu să poată face și el la fel.

Astfel, oferindu-i “dreptul” să se exprime în mod autentic, să fie cine e el cu adevărat, nu cine ai vrea tu să fie, vei crea o conexione puternică ce va fi temelia unei relații apropiate pe tot parcursul vieții.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan