Vrei să fiu câinele tău? Ia-mă la tine acasă şi ai grijă de mine!

Te sperie agresivitatea câinilor maidanezi? Ce-ai spune însă dacă dintre sufletele vitregite în condiţiile în care au crescut, ai adopta unul? Dacă l-ai vaccina, l-ai steriliza şi ai avea grijă de el?
  • Publicat:
Vrei să fiu câinele tău? Ia-mă la tine acasă şi ai grijă de mine!
Vrei să fiu câinele tău? Ia-mă la tine acasă şi ai grijă de mine!

Te sperie agresivitatea câinilor maidanezi? Ce-ai spune însă dacă dintre sufletele vitregite în condiţiile în care au crescut, ai adopta unul? Dacă l-ai vaccina, l-ai steriliza şi ai avea grijă de el? S-ar plimba cu tine la pas, v-aţi juca şi-ar fi un prieten de nădejde. Eu am trăit această poveste cu… Păpuşica.

Ne-am uitat ochi în ochi şi apoi s-a ţinut după mine prin parc. I-am luat un hamburger şi, după acest act de bună voinţă, a venit cu mine până acasă. Timp de 2 săptămâni, a dormit pe preşul din faţa locuinţei mele. Se întâmpla în anul 2000, când pe toate drumurile umblau hingherii.

Ziua, era atentă şi nu făcea nici urmă de mizerie în casă şi pe scară, iar seara dormea la uşă. Au luat-o hingherii de 2 ori din faţa blocului şi am recuperat-o de fiecare dată. Am readus-o în casă, după ce am trecut pe la veterinar în fiecare zi, timp de o săptămână pentru vaccinări. Pe vremea aceea, Păpuşica avea 10 ani. Era cam negricioasă, urâţică şi bătrânică. Mânca ziarele din casă, până s-a obişnuit să-i fie adusă mâncarea la nas.

A mai trăit 11 ani de atunci şi a fost într-o stare perfectă de sănătate. Aceasta e povestea mea cu un câine comunitar adoptat. Poate fi şi povestea ta, dacă îţi plac câinii. Un maidanez nu e mai puţin dotat decât un câine de rasă. |n plus, gândeşte-te că exemplarele care ajung la maturitate pe stradă, în condiţiile în care mortalitatea depăşeşte 80%, sunt extrem de adaptate. Practic, fizic sunt exemplare perfecte cu o speranţă de viaţă apreciabilă. Câinele meu luat de pe stradă a trăit 21 de ani!

Aşa că gândeşte-te la adopţie dacă ai nevoie de câini în curte sau îţi doreşti un prieten cu lăbuţe acasă. Apropo, cei mai mulţi ştiu să treacă strada singuri. Dacă vrei să-i ajuţi şi altfel decât prin adopţie, poţi să contribui cu bani la centrele de adopţie din oraşul tău. În prezent, doar în Bucureşti şi în împrejurimi funcţionează câteva zeci de adăposturi care au drept scop îngrijirea şi facilitarea demersurilor prin care câinii abandonaţi îşi pot găsi noi stăpâni. Însă situaţia nu e roz, deoarece îngrijirea costă. Iar iarna e cea mai grea.

Spre exemplu, în 2010, la adăpostul Glina, sute de câini au fost îngropaţi sub nămeţi în cuştile lor. În acest moment, situaţia acestor câini e gravă, mai ales după ce autorităţile iau în calcul soluţia eutanasierii, dacă nu sunt adoptaţi într-un termen limită. Dacă vrei să dai o mână de ajutor, asociaţiile îţi pun la dispoziţie mai multe modalităţi prin care poţi face ceva pentru câinii din adăposturi. Astfel, poţi contribui cu bani, cu mâncare pentru câini, prin adopţie (chiar şi de la distanţă) şi prin munca de voluntariat. Dacă ţi se pare dificil să iei pur şi simplu un căţel de pe stradă, să-l sterilizezi şi apoi să-i faci toate vaccinările, poţi să ajungi la un adăpost care a făcut deja aceste operaţiuni. 

 

Poţi să mă adopţi de aici!

Iată câteva asociaţii pentru care fiecare ajutor şi implicare din partea iubitorilor de animale contează: Asociaţia pentru protecţia animalelor ROBI (www.4animals.ro), Asociaţia GIA – Group Initiative for Animals (www.orasulanimalelor.ro), Asociaţia pentru protecţia animalelor A Doua Sansă (www.adouasansa.com), adăpostul Glina ([email protected]), adăpostul Colţ Alb ([email protected]), adăpostul Mogoşoaia ([email protected]), adăpostul Daisy Hope ([email protected]).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân