Câinii pot să depisteaze boli şi să facă respiraţie artificială!

Cu siguranţă aţi auzit poveştile unor câini care şi-au salvat stăpânii de la moarte. Patrupedele posedă genetic capacitatea de a participa la operaţiuni de salvare, dacă sunt dresaţi. Au însă şi alte simţuri care ar putea duce la crearea de dispozitive pentru De mai bine de 50 de ani, poliţia foloseşte câini pentru operaţiunile speciale.
  • Publicat:
Câinii pot să depisteaze boli şi să facă respiraţie artificială!
Iata cat de inteligenti sunt cainii: depisteaza boli si fac respiratie artificiala!

Cu siguranţă aţi auzit poveştile unor câini care şi-au salvat stăpânii de la moarte. Patrupedele posedă genetic capacitatea de a participa la operaţiuni de salvare, dacă sunt dresaţi. Au însă şi alte simţuri care ar putea duce la crearea de dispozitive pentru

De mai bine de 50 de ani, poliţia foloseşte câini pentru operaţiunile speciale.

Patrupedele sunt dresate să prindă hoţul după mirosul lăsat la locul faptei (pot detecta urmele până la 7 kilometri), să găsească tutunul de contrabandă sau diverse tipuri de explozibil, să meargă în misiuni cu oamenii legii. Dintre aceşti câini poliţişti cu reale calităţi, se aleg cei care vor fi antrenaţi pentru descoperirea cadavrelor umane.

În România, se preferă cel mai adesea pentru astfel de operaţiuni ciobăneştii germani. Au toate caracteristicile să devină “patrupedele legii”. Şi Rottweiller-ii au calităţi pentru prinderea infractorilor. Aceştia pot fi specializaţi, prin dresaj, în operaţiuni de prindere, escortă, paza infractorului, lăsare în grijă.

Bin Laden, prins de un câine?

De departe cel mai cunocut câine militar a participat la prinderea lui Osama Bin Laden. Rolul lui Cairo a fost să găsească pe oricine încerca să scape din vila în care locuia Osama Bin Laden şi să alerteze forţele speciale dacă se apropia cineva.

Potrivit lui Ron Aiello, preşedintele Asociaţiei Câini de Război, se cheltuie în jur de 40.000-50.000 de dolari pentru antrenamentul unui astfel de câine. Sunt folosiţi pentru a găsi explozibil şi droguri, dar şi persoane pierdute. Unii dintre ei sunt atât de bine antrenaţi încât pot să lucreze fără să fie ţinuţi în lesă, urmând întocmai indicaţiile stăpânului, date printr-un dispozitiv de comunicare ataşat urechii animalului.
 

Înlocuiesc… colonoscopia

Eroii canini se găsesc şi în lumea medicală. Cercetătorii japonezi de la Universitatea Kyushu din Fukuoka, Japonia, au reuşit să antreneze o căţea din rasa labrador pentru a detecta cu precizie cancerul de colon. Această reuşită este un prim pas în dezvoltarea unui “nas electronic” care să poată detecta tumorile din stagiile incipiente.

Căţeaua a mirosit 74 de mostre biologice pe durata a mai multe luni. Fiecare test conţinea 5 mostre de respiraţie sau de fecale, dintre care numai una era canceroasă. Mostrele proveneau de la 48 de oameni suferinzi de cancer la colon, în stadii diferite, cât şi de la 258 de voluntari sănătoşi.

Patrupedul a avut o rată de reuşită în a mirosi tumorile canceroase asemănătoare unei colonoscopii. A avut o acurateţe de 95% la testele bazate pe probe ale respiraţiei şi o acurateţe de 98% la testele cu probe de scaun. Câinele a reuşit să identifice cancerul şi la persoanele cu o formă incipientă. Alte exemplare folosite în cercetare au reuşit să descopere cancerul de sân, de ovare, de plămâni şi de vezică.

Înaintea ambulanţei!

Să trecem la o altă poveste care are în centru tot un câine salvator de vieţi. Teka, o căţea din Australia, a devenit o adevărată eroină după ce i-a salvat viaţa stăpânului său care suferise un atac de cord.

După ce inima lui Jim Touzeau s-a oprit şi acesta s-a prăbuşit pe podea, câinele a început să sară pe pieptul său cu toate labele. I-a lătrat în faţă, stimulându-i simţurile, şi a fugit afară lătrând pentru a atrage atenţia.

Medicii de la urgenţă au declarat că Jim Touzeau nu ar mai fi în viaţă dacă Teka nu l-ar fi resuscitat. De ce alt motiv mai aveţi nevoie ca să adoptaţi un câine? Şi de ce nu, puteţi să-l antrenaţi pentru a vă fi de ajutor în caz de forţă majoră.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”