Transformă-ţi terasa într-o oază de relaxare!

Ce spuneţi despre un loc perfect unde să vă relaxaţi după o zi obositoare de muncă? Ar avea verdeaţă, mirosul superb al lemnului bine întreţinut, un suc proaspăt şi o privelişte frumoasă. Nu poate fi decât o terasă! Dar dacă locuiţi la bloc? Şi balconul poate fi transformat într-o oază de verdeaţă.
  • Publicat:

Ce spuneţi despre un loc perfect unde să vă relaxaţi după o zi obositoare de muncă?

Ar avea verdeaţă, mirosul superb al lemnului bine întreţinut, un suc proaspăt şi o privelişte frumoasă. Nu poate fi decât o terasă! Dar dacă locuiţi la bloc?

Şi balconul poate fi transformat într-o oază de verdeaţă.

 

Dacă aveţi norocul unei case cu terasă, cel mai indicat este să vă construiţi în interiorul acesteia o mini bucătărie. Nimic complicat, nimic pretenţios.

Podeaua se poate face din lemn nefinisat, dar, ulterior, acesta trebuie tratat repetat. Cele mai rezistente materiale pe care le puteţi folosi sunt piatra, mozaicul, pietrişul (acesta din urmă este şi cel mai ieftin). Însă e indicat ca mobilierul să fie din lemn rezistent, combinat cu fier forjat.

Odată ce aţi construit baza, aveţi nevoie de câteva surse de lumină. Cele mai bune şi mai potrivite sunt felinarele, care pot da un aer vintage terasei. Din toată această construcţie mai lipseşte doar o masă mobilă, pe care o puteţi face la comandă pentru un plus de originalitate. Toate elementele – pavajul din lemn sau din piatră naturală, mobilierul de dimensiuni mici, sursele de lumină vintage sunt perfecte şi într-un balcon.

O oază de verdeaţă

Şi am lăsat la urmă cel mai important aspect al unei terase, fie că din ea vedeţi o grădină largă, fie că aveţi o panoramă a oraşului. Ne referim la vegetaţie. Terasa/balconul sunt locurile cele mai potrivite pentru a creşte plante de tot felul, cu aspect cât mai luxuriant.

Sfatul decoratorilor este să optaţi pentru vegetale care înfloresc de primăvara până toamna târziu. Petuniilor reprezintă alegerea perfectă: sunt colorate, ieftine şi miros frumos. Cu ajutorul acestora, veţi amenaja o oază de flori. Unele cresc sub formă de tufă, altele în spaţii situate la înălţime. Iubesc soarele şi trebuie să fie ferite de vânt, se udă des, astfel încât pământul să nu se usuce complet. Iar dacă vara este foarte cald, trebuie udate zilnic. În cazul în care nu sunt hidratate suficient, frunzele şi florile se vor usca repede.

În perioada în care apar bobocii şi încep să înflorească, puteţi să le ajutaţi cu un îngrăşământ lichid bogat în potasiu, pe care îl administraţi plantelor din două în două săptămâni. Plantele tinere se pun în pământ la distanţă de 20-25 cm una de alta, iar spaţiul dintre ele va fi în curând ocupat de frunzele şi florile care cresc într-un ritm alert. Iar atunci când florile se ofilesc, le rupeţi şi le îndepărtaţi. Procedeul va genera rapid alte flori.

Un foişor-bucătărie

Dacă aveţi spaţiu suficient, un foişor este o altă variantă de terasă. În interiorul foişorului se poate face, din construcţie, şi o minibucătărie conectată la o sursă de apă şi de curent electric. Iar din această minibucătărie nu trebuie să lipsească apa rece, lămâile, menta proaspătă.

Indiferent de spaţiu – fie că e vorba de balcon, terasă, foişor, nu uitaţi de ghivece generoase cu plante condimentare. Puneţi rozmarin, mentă, busuioc, cimbru, salvie şi orice altceva vă încântă papilele gustative. Acestea pot fi folosite şi pentru mâncături, dar şi pentru băuturi răcoritoare. Odată ce plantele se dezvoltă, rupeţi aleatoriu crenguţe, le legaţi cu sfoară şi le atârnaţi pe balcon, terasă, foişor. Mirosul este încântător. Frunzele pot fi uscate şi în coşuleţe aşezate discret, în care aţi pus în prealabil hârtie pergament.

Plantele condimentare nu rezistă peste iarnă. Nici măcar rozmarinul, care are aspect de conifer, nu trece de o iarnă din România. Aşa că an de an trebuie să vă refaceţi grădina de condimente. Dacă plantaţi busuioc, oregano, rozmarin, tarhon sau chimen, îndepărtaţi constant vârfurile.

Astfel, frunzele rămase sunt mult mai savuroase, dacă nu lăsaţi să se dezvolte florile. Dacă luaţi răsaduri, puteţi să le plantaţi în mănunchiuri, nu neapărat la distanţă. Se vor dezvolta optim, iar un buchet mare de plante condimentare arată spectaculos.

Şi nu uitaţi să plantaţi mentă. Este singura care nu impune replantarea anuală. Menta se extinde repede, are un randament perfect şi nu necesită îngrijire. Iar frunzele proaspete, abia rupte şi puse într-un suc mare de lămâie, au un gust cu adevărat fantastic. Sunt perfecte pentru orice zi de vară. Şi aveţi nu mai puţin de 3 luni călduroase în care să vă bucuraţi de gustul acestora!

Autor: Ioana Georgescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân