Cum să ai cea mai frumoasă grădină!

Indiferent de spaţiul pe care îl deţineţi, acesta poate fi folosit optim pentru cele mai gustoase legume. Nu au nevoie de fertilizatori chimici, ci doar de apă şi soare. Şi nu doar că aveţi pe masă cea mai gustoasă salată, ci puteţi ambala legumele în pungi mici pe care le ţineţi în congelator până în sezonul viitor.
  • Publicat:
Cum să ai cea mai frumoasă grădină!

Indiferent de spaţiul pe care îl deţineţi, acesta poate fi folosit optim pentru cele mai gustoase legume.

Nu au nevoie de fertilizatori chimici, ci doar de apă şi soare.

Şi nu doar că aveţi pe masă cea mai gustoasă salată, ci puteţi ambala legumele în pungi mici pe care le ţineţi în congelator până în sezonul viitor.

 

Când vă gândiţi la o grădină, fertilizaţi solul din toamnă cu bălegar putrezit. Iar ca să aveţi solul perfect, tot toamna aduceţi din pădure câţiva saci de frunze putrezite. Lăsaţi peste iarnă să vină gerul, zăpada şi primăvara doar concepeţi design-ul grădinii. Din luna martie, plantaţi mazăre timpurie.

La începutul lunii iunie, veţi avea deja recoltă, iar solul unde creşte mazărea este din nou fertilizat (vorbim despre o plantă cu rol de fertilizator). Mai mult, unde aţi plantat mazăre, puneţi în iunie a doua recoltă de varză spre exemplu. Va creşte fără niciun fel de ajutor chimic.

Tot primăvara puteţi planta spanac. Acesta se recoltează când este foarte mic, se toacă şi se poate pune în punguliţe, la congelator, sau în conserve, cu puţină sare. Şi pe acelaşi teren, veţi planta apoi următoarea recoltă. Plantele timpurii, aşa cum ar fi ceapa şi usturoiul, se intercalează cu cele care cresc lent, spre exemplu conopidă sau broccoli. În lunile aprilie – mai, se plantează fasolea verde, dovlecelul, dovleacul plăcintar. Iar de pe 15 mai, puneţi deja în pământ răsadurile de roşii, ardei, vinete, castraveţi.

Toate acestea au nevoie de soare, cel puţin 6 ore pe zi. Legumele care sunt crescute pentru frunze în special rezistă şi în soluri umbrite. Cel mai bine e să cultivaţi legumele pe un grilaj sau pe spaliere. Vor creşte astfel vertical şi soarele va stimula fiecare plantă.

O altă investiţie minimă, dar cu efecte maxime este sistemul de irigaţii care foloseşte picurătorul. Practic, veţi face o reţea de tuburi de apă care, din loc în loc, au un orificiu pe unde apa iese extrem de lent. Exact lângă acel orificiu se plantează sămânţa sau răsadul. Va primi apă doar leguma pe care v-o doriţi şi, în felul acesta, aveţi un control mai mare asupra buruienilor.

În plus, apa se oferă ţintit, la orele pe care vi le doriţi. În felul acesta, nu consumaţi apă haotic, cu costuri mari. După ce recoltaţi în iunie mazărea sau ceapa sau usturoiul, se plantează a doua recoltă. Poate să fie fasole verde, varză, dovlecel de vară sau pepeni destinaţi murării. Aceste vegetale se plantează cu scopul de a fi recoltate şi conservate fie prin congelare rapidă, fie prin murare, fie în conserve sterilizate cu sare.

În lunile în care recoltaţi orice (roşii, ardei, vinete), puteţi replanta practic în orice moment fasole. Într-o lună de zile, fasolea proaspătă poate fi culeasă şi conservată pentru iarnă. Este vorba despre fasolea fideluţă verde sau galbenă, specii rezistente şi extrem de nutritive. Şi dovleceii merită să fie plantaţi oriunde aveţi soare. Aceasta deoarece producţia este atât de mare încât veţi avea leguma pentru folosinţă imediată.

Dar poate fi de asemenea congelată sau conservată în sare. Iar în timpul înfloririi, încercaţi să prăjiţi florile mari, galbene, în ulei rafinat de măsline. Este varianta potrivită de ulei pentru preparare termică. Rezultă astfel un gust mediteranean veritabil. O floare de dovlecel prăjită se combină cu o salată mare, din toate legumele pe care le-aţi plantat în curte. Ce explozie de gusturi! Ce mândrie că aţi reuşit să faceţi o grădină perfectă, poate pe un spaţiu mic, dar bine gândit!

Nu ezitaţi să plantaţi primăvara, oricând, mazăre. Este un fertilizator natural cu aceleaşi efecte pe care le are bălegarul. Şi dacă plantaţi doi-trei ani la rând aceeaşi legumă, ceea ce solului nu-i face bine, ideal ar fi să ajutaţi pământul plantând mazăre primăvară devreme. Ciclul de producţie este de 65 de zile.

În orice grădină nu ezitaţi să plantaţi roşii cherry. Este vorba de soiul sălbaţic care are nevoie de soare şi cam atât. Veţi avea producţie şi dacă nu le oferiţi apă. Rezistă la mană şi vă oferă roşii gustoase până târziu, în noiembrie. Aşa că nu ezitaţi să le plantaţi, mai ales că reprezintă soiul perfect pentru congelare. 

Autor: Ioana Georgescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân