De ce sunt agitati prietenii nostri, cateii?

Convietuiti de mai multa vreme cu o pisicuta sau cu un catelus? Cu siguranta, i-ati monitorizat temperamentul. Dar ce se intampla cand, dintr-o data, patrupedul favorit devine agitat, chiar agresiv, in ciuda comportamentului anterior?
  • Publicat:
De ce sunt agitati prietenii nostri, cateii?
De ce sunt agitati prietenii nostri, cateii?

Convietuiti de mai multa vreme cu o pisicuta sau cu un catelus? Cu siguranta, i-ati monitorizat temperamentul. Dar ce se intampla cand, dintr-o data, patrupedul favorit devine agitat, chiar agresiv, in ciuda comportamentului anterior? Exista mai multe posibile explicatii. In primul rand, trebuie sa excludeti cauzele organice. Deci prima masura de precautie este vizita la medicul veterinar.

E agitat si nu isi gaseste locul mai mult de 2 zile? Atunci fuga la medicul veterinar. In felul acesta, cainele poate semnala disconfort articular sau o boala intestinala. Acestea sunt cele mai frecvente. Insa agitatia poate fi data inclusiv de tulburari ale functiei tiroidei, dar si de anumite cancere, din pacate. Veterinarul va va intreba la ce fel de stimuli e patrupedul nelinistit. In functie de acestia, puteti sa ii faceti ori o radiografie de os ori sa incepeti investigatii imagistice mai amanuntite, insotite de analize de sange. Acestea sunt cauzele organice. Mai sunt insa nenumarate altele care au legatura cu agitatia unui patruped.

Simt cutremurele?

Cainii si pisicile simt cutremurele inainte sa se intample. Iata credinta multor proprietari de animalute. Aceasta afirmatie e adevarata. Animalele simt undele cu putin timp inainte ca pamantul sa se zguduie. Insa e prea putin timpul pentru a-i da stapanului posibilitatea sa fie in garda.

Agitatia pe strada

Daca sunteti pe strada si va vedeti cainele agitat, observati daca in imprejurimi ar putea fi un obiect sau o persoana care ii produce frica. Frica este cea mai comuna cauza de agitatie. Daca exista astfel de stimuli permament, e datoria proprietarului sa ii identifice si sa-i comunice informatiile unui dresor. Acesta va invata cainele cum sa-si invinga temerile. In acest tip de dresaj sunt excluse pedepsele fizice, pentru ca ii intaresc animalului frica. Important de stiut este faptul ca anxietatea cainilor se poate foarte usor transforma in agresivitate. Asa ca in cazul unor frici bine definite, e bine sa apelati din timp la serviciile unui dresor.

Un nou locatar

Daca aveti deja un caine si va hotarati sa mai adoptati unul, primul locatar va fi extrem de agitat din cauza fricii ca isi pierde stapanul. De obicei, aceasta agitatie este numita „rivalitate intre frati”. In acest caz, e indicat sa puneti cei doi caini in contact doar treptat. Nu trebuie ca din prima zi noul venit sa se repeada la hrana sau la jucariile cainelui existent in casa. Proprietarul e cel care trebuie sa le acorde atentie in mod egal.

Lesa? Nu!

Purtarea lesei este o alta cauza comuna a agitatiei canine. In primul rand, nu il tineti strans in lesa. Acest obiect util ii poate induce cainelui senzatia de pericol sau senzatia ca nu va putea scapa de pericol. Daca il puneti in lesa, invatati-l sa interactioneze cu alti caini.

Interactiunea cu alti caini

Agitatia poate fi maxima si daca il duceti in locuri de joaca, pline cu alti patrupezi. Dar nu pentru ca nu i-ar face placere sa se joace. Dimpotriva. Il puteti agita daca in astfel de locuri amenajate ii dati mancare sau medicamente. Atat mancarea, apa, cat si o eventuala medicatie se dau ori acasa ori intr-un loc ferit, fara alte persoane sau caini in jur.

Daca agitatia e maxima?

Daca un caine este intr-o stare maxima de agitatie, e inutil sa tipati la el. In nici un caz nu folositi corectii fizice pentru ca il agitati si mai tare. Daca nu iese din aceasta stare, cel mai indicat ar fi sa-l stropiti cu apa, dar nu extrem de rece. Daca nu aveti la indemana un furtun, e utila apa dintr-o sticla. Il va calma putin. Iese astfel dintr-o situatie stresanta imediat pentru ca incepe procedura de curatare, extrem de importanta pentru orice patruped.

Pisica are regulile ei

Si pisica agitata se scoate din aceasta stare cu putina apa. Pentru ea, e de preferat sa aveti un pistol cu apa (o jucarie pe care o gasiti peste tot). Dar nu rezolvati astfel decat problema de moment. Iata si alte indicii:

-Agitatia pisicii este garantata daca ii mai aduceti o pisica in casa, eventual de acelasi sex. Sau daca va hotarati brusc ca vreti un caine.

-Daca agitatia apare fara vreun stimul, o cauza organica frecventa la pisici o reprezinta tulburarile hormonale. In acest caz, medicul veterinar va conduce tratamentul

-Dieta poate juca un rol esential in comportamentul pisicii. Daca observati ca aceasta e agitata dupa numite feluri de mancare, evitati-le un timp. Si in nici un caz nu oferiti pisicii doar carne. Desi e un carnivor prin excelenta, are nevoie de meniuri variate. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Cainele si pisica sufera dupa stapan?
Cainele si pisica sufera dupa stapan?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”