Cum luptăm cu mucegaiul?

Vorbim despre ciuperci microscopice, care se multiplică rapid. În locuinţele cu mucegai, mirosul este specific. Mucegaiul atacă atât pereţii, lemnul, dar şi lenjeria de pat şi este un agresor al sistemului imunitar, iar pentru un alergic respirator reprezintă agresiunea maximă.
  • Publicat:
Cum luptăm cu mucegaiul?

Vorbim despre ciuperci microscopice, care se multiplică rapid. În locuinţele cu mucegai, mirosul este specific. Mucegaiul atacă atât pereţii, lemnul, dar şi lenjeria de pat şi este un agresor al sistemului imunitar, iar pentru un alergic respirator reprezintă agresiunea maximă.

Cum apare mucegaiul într-o locuinţă?

Extrem de simplu. Aerul nu circulă, fenomen frecvent iarna când, spre exemplu, multe persoane se gândesc să îşi păstreze căldura în camere şi nu mai aerisesc zilnic. Astfel, aerul nu mai circulă normal şi se formează mucegai. Sau este vorba de băi, unde se acumulează umezeală imediat după duş.

Dacă nu deschideţi geamul după fiecare duş, se instalează rapid mucegaiul. La bucătărie utilizaţi hota, iar în fiecare cameră ar fi indicat, pe timpul iernii măcar să aveţi un dezumificator.

Aceste ciuperci au 3 condiţii propice de înmulţire – aerul nu circulă, camera prezintă umezeala restantă şi e încălzită peste 19-20 de grade.

Cu alte cuvinte, ciupercile sau mucegaiurile sunt răspândite pe calea aerului, prin spori. Ajung astfel în spaţiile de locuit unde, în condiţii propice de temperatură şi umiditate, se răspândesc practic fără limită.

Cum combateţi mucegaiul?

-Camera se aeriseşte zilnic, indiferent de anotimp.

-E util un dezumidificator fără miros pe tot parcursul zilei sau aerul condiţionat cu filtre speciale.

-Când faceţi curat, folosiţi un aspirator cu apă, care reduce semnificativ inclusiv sporii din aer şi aspiraţi toate suprafeţele din cameră, înclusiv pereţii şi tavanul. Se aspiră, de asemenea, salteaua pe care dormiţi, dar şi pilota şi pernele.

-Suprafeţele poroase – parchetul, dulapurile şi alte obiecte din lemn din dormitor în special e recomandat să fie curăţate o dată sau de 2 ori pe săptămână cu o soluţie pe bază de clor. Clorul omoară aceste microorganisme.

Grija cea mai mare rămâne pentru dormitor pentru că aici petreceţi 8 ore din noapte, deci cantitatea de mucegaiuri inspirată este mare şi constantă. Când spălaţi parchetul, mopul care a fost introdus într-o soluţie pe bază de clor se presează foarte bine, astfel încât să nu aduceţi o cantitate mare de apă pe lemn. În timpul curăţeniei, geamul se ţine larg deschis.

Când utilizaţi o soluţie performantă împotriva mucegaiurilor, nu vă rezumaţi doar la parchet şi mobilă, ci curăţaţi şi caloriferele. Acestea se aspiră, apoi se curăţă cu soluţii performante pe bază de color. În calorifer există un mediu propice pentru mucegaiuri, din cauza căldurii şi a spaţiilor în care nu poate intra facil aerul. Mai mult, când emană căldură, sporii se duc uşor în aerul din cameră.

-Dormitorul trebuie vopsit cel puţin o dată pe an cu vopseluri care acţionează şi împotriva ciupercilor.

-Extrem de important este ca lenjeria de pat să fie perfect uscată şi călcată. Dacă lenjeria rămâne uşor umedă în special iarna când e greu s-o uscaţi la soare, aceasta va genera cantităţi uriaşe de mucegai chiar în locul în care dormiţi, lucru deloc de dorit.

-În timpul iernii, temperatura din locuinţă nu ar trebui să depăşească 20 de grade, atât pentru combatarea mucegaiului, dar şi ca să nu vă expuneţi sistemul respirator la diferenţe uriaşe de temperatură interior-exterior.

Alergicii au cea mai mare nevoie de curăţenie
Alergiile respiratorii se manifestă ca urmare a expunerii în special la acarienii din praful de casă, la mucegaiuri şi epitelii de animale de companie. Dar, diferitele tipuri de alergeni respiratori manifestă o reacţie în lanţ pentru sistemul imunitar al unui alergic. Să detaliem!

Acarienii din praful de casă se dezvoltă în aceleaşi condiţii de umiditate, temperatură crescută şi lipsa circulaţiei aerului la fel ca mucegaiurile. Într-un mediu cu cele 3 condiţii vor fi atât cantităţi mari de acarieni, cât şi de ciuperci.

În plus, acarienii se hrănesc cu mucegai, deci cantitatea lor explodează în interiorul ciupercilor. Dacă sunteţi alergici la acarieni, aflaţi că nu e bine nici să aveţi animale de companie. Aceasta deoarece insectele microscopice se hrănesc şi cu pielea sau cu părul patrupedelor, ca şi al oamenilor de altfel, deci concentraţia va fi mare în păr de animal care cade prin cameră.

Citeşte şi: Incepe acum curatenia perfecta!

Feriti-va copiii de mucegai!

Mucegaiul din casă slăbeşte imunitatea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”